Slovensko pomáha Ukrajincom aj cez Červený kríž
27 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Slovenský červený kríž je jednou z organizácií, ktoré na potrebu pomoci ukrajinským utečencom reagujú promptne. 

Ak vám na vaše telefonáty, či maily neodpovedajú, nie je to tým, že sú práve na rodinnom obede, alebo si hodili šlofíka, ale  sú v "v centre diania. Na hraničných priechodoch Ubľa, Ulič, Veľké Slemence a Vyšné Nemecké.

Prosba o trpezlivosť

"Veľmi si vážime ochotu pomáhať a zároveň prosíme o trpezlivosť pri odpovedaní na vaše požiadavky či otázky s poskytnutou pomocou spojené," píšu na svojej stránke. Situáciu priebežne mapujú, rozsah potrebnej pomoci je momentálne len ťažko odhadnuteľný a bude ju treba veľmi dôkladne koordinovať. "Priebežne budeme informovať o tom, čo je potrebné." Aktuálne to vyzerá takto.

Dobrovoľníci

Červený kríž má zatiaľ dobrovoľnícke personálne kapacity pokryté. Je však vysoko pravdepodobné, že situácia si vyžiada aj vašu pomoc. preto hľadajú posily, ktoré budú schopné pomôcť v blízkej budäcnosti. "Ak nám viete pomôcť o týždeň, o mesiac, o dva, podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať, osobne svojou prítomnosťou na východe Slovenska, prípadne poskytnutím dopravy, informujte sa na pobočkách SČK, prípadne na internete.

Vlna solidarity sa valí celým Slovenskom
Len včera sme uverejnili výzvu otcov biskupov, ktorí sa na veriacich obrátili s prosbou o modlitbu za Ukrajinu a jej obyvateľov. Do redakcie však dostávame otázky, ako sa dá materiálne pomôcť. Preto sme náhmatkovo kontaktovali pár farských úradov,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Doprava

Ak by ste vedeli pomôcť s prepravou ľudí do vnútrozemia, prípadne s prepravou materiálu na hranice, vaša pomoc bude veľmi vítaná.

Materiálna pomoc je nateraz zabezpečená

Je dôležité si uvedomiť, že pomoc musí byť systematická. Pomoc nebude potrebná len teraz, ale aj neskôr. Je preto nevyhnutné, aby bol jej prísun plynulý a koordinovaný, nech sa materiál nehromadí, ale dopĺňa postupne. Rozhodne však pomôžu:

1) deky (prikrývky), vankúše (v čistej nepoškodenej obliečke) – prosíme iba čisté, vyprané a nepoškodené

2) oblečenie nateraz nie je potrebné

3) trvanlivé potraviny typu „otvor a zjedz“ – konzervy, paštéty, detská výživa, balené nealkoholické nápoje,
trvanlivé cukrovinky a pod. Prosíme, aby ste nedávali potraviny po záručnej dobe. Nezbierame potraviny rýchlo podliehajúce skaze, suroviny na varenie, ani čerstvé ovocie a zeleninu.

4) zdravotnícky materiál

5) plienky, vlhčené utierky, hygienické vložky

Informácie, kam prinášať túto materiálnu pomoc, budeme priebežne dopĺňať, prosíme o trpezlivosť.

Spomenuli Bratislavu
Hlavné mesto SR Bratislava bolo ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským spomenuté ako jedno z možných miest na mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom. V nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 to potvrdil minister zahraničných vecí a... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Daruj krv ako prejav solidarity

Jednou z foriem pomoci ťažko skúšanej Ukrajine je aj možnosť darovania krvi. "Odobratá krv bude pomáhať všetkým pacientom nemocníc bez rozdielu, aj tým, ktorí prídu zo zasiahnutej Ukrajiny v rámci humanitárnej pomoci alebo nedostupnosti zdravotnej starostlivosti pre vojnový konflikt. Od pondelka 28. februára v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR znova začíname organizovať mobilné odbery krvi." Upozorňuje SČK na svojej stránke.

Máte doma voľnú posteľ?

Ministerstvo vnútra SR zriadilo e-mail, kde je možné nahlasovať ponuky ubytovania pre občanov Ukrajiny utekajúcimi pred vojnou. e-mail: [email protected]