Rozmýšľajú čím nahradia ruský plyn
27 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko by mohlo v strednodobom horizonte vyrábať až 400 miliónov kubických metrov (m3) biometánu. Uviedol to na workshope Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) o legislatívnom balíčku Fit for 55 a podpore obnoviteľných plynov Jerguš Vopálenský z SPP-Distribúcia.

Spotreba zemného plynu na Slovensku je necelých päť miliárd m3 ruského zemného plynu, ktorý by sa tak dal čiastočne nahradiť práve bioplynom.

"V krátkodobom a strednodobom horizonte vidíme potenciál do 400 miliónov kubíkov," povedal Vopálenský. Získať by sa mal zo súčasných bioplynových staníc, ale aj z nových biometánových staníc využívajúcich biologicky rozložiteľný komunálny odpad, kuchynský a reštauračný odpad a najmä exkrementy hospodárskych zvierat.

Brutálna noc na Ukrajine
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News. "Uplynulá noc na... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Na Slovensku je v súčasnosti v prevádzke necelá stovka bioplynových staníc, no zariadenie na prečistenie bioplynu a získanie čistého biometánu má zatiaľ iba jedna. Súčasné bioplynové stanice zväčša vyrábajú z bioplynu teplo pre vlastnú spotrebu alebo elektrickú energiu. Vláda ráta v pláne obnovy s finančnou podporou premeny bioplynových staníc na biometánové, no napojiť do plynárenskej sústavy bude možné iba asi tretinu z nich. Podmienkou je, aby mali inštalovaný výkon viac ako 0,9 MW, dĺžka prípojky k plynovodnej sieti by nemala byť dlhšia ako štyri kilometre a prevádzkový tlak v tomto plynovode nemôže byť vyšší ako 6,3 megapascalu (MPa).

Patrícia Gašparcová zo Slovenskej bioplynovej asociácie upozornila, že biometán je v súčasnosti približne o tretinu lacnejší ako zemný plyn. V celej Európe by sa do roku 2030 mohla výroba biometánu zvýšiť až na 34 miliárd m3. "Nasadenie biometánu vyrobeného v Európe by mohlo pomôcť stabilizovať súčasný nárast cien plynu v súvislosti s prerušením dodávok plynu od tretích strán," uviedla Gašparcová. Aby tento sektor prilákal viac investícií, je však podľa nej potrebná jasná politická podpora.

Politológ varuje: Čo by bolo, ak by sa do konfliktu plne zapojilo NATO?
Ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojilo NATO, pre Rusko aj pre celú Európu by bol takýto krok zničujúci, myslí si politológ. Útok Ruska na členský štát NATO by totiž zatiahol do vojny aj štáty z ostatných kútov sveta, a to by už malo... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ján Papuga