Katastrofálne následky
27 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Stopka z Ukrajiny by Cargo zdecimovala. Zastavenie tovaru by pre štátnu nákladnú železničnú firmu malo katastrofálne následky. Z východu dováža najmä železnú rudu a uhlie, upozorňujú Hospodárske noviny.

Odstrihnutá

Ukrajina bola prakticky hneď po vyhlásení vojnového stavu dopravne odseknutá od ostatných krajín Európy. Vzdušný priestor nad krajinou a jej okolím sa vyprázdnil. Zrušili lety aj vlakové spojenia, keďže stanice patria k potenciálnym strategickým cieľom. Reakciou Železničnej spoločnosti Slovensko bolo zrušenie cezhraničných spojov smerom na Mukačevo.

Tok tovaru po koľajniciach zatiaľ pokračuje bez prerušenia. Ak by však došlo k najhoršiemu, najviac by u nás výpadky pocítila štátna firma Cargo, ktorá má biznis postavený práve na dovoze železnej rudy od východného suseda.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Železná ruda a uhlie

Hospodárske noviny pripomínajú, že po koľajniciach sa dováža spoza východných hraníc najmä železná ruda a uhlie pre U.S. Steel. Väčšina týchto prepráv pripadá štátnemu dopravcovi ZSSK Cargo. Výpadky zatiaľ štátny dopravca nehlási.

„V predchádzajúcom období sme nezaznamenali žiadne obštrukcie pri prepravách cez naše prekladiská,“ povedala riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Silvia Kuncová.

Cargo pritom robí dopravcu len na území Slovenska. Vlaky, respektíve vozne s tovarom, preberajú až na našom území, kam ich dovezú ukrajinské železnice. „Zatiaľ od nich nemáme žiadne informácie o zastavení dopravy cez hranice,“ povedala Kuncová. Potvrdila to aj  hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová.

Budamar Logistics prevádzkuje s Cargom prekladisko na slovensko-ukrajinských hraniciach. Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Ľubomíra Loya „aj napriek ruskej vojenskej invázii preprava tovarov zatiaľ beží.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hrozné následky

Šéf Asociácie železničných dopravcov Slovenska Ján Biznár potvrdzuje, že Cargo je do veľkej miery závislé od dovozu z Ukrajiny. „Situácia môže mať pre nich hrozné následky. Hrozí, že sa tovarové toky medzi dvoma krajinami zastavia,“ povedal Biznár.

Čo sa týka vlakov z Číny, na tie by zatiaľ aktuálna situácia nemala mať výraznejší vplyv, keďže jazdia väčšinou cez Bielorusko a Poľsko.

Denne prejde cez tri hraničné priechody na východe v oboch smeroch dokopy 26 nákladných súprav, za rok teda vyše deväťtisíc.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Problémy majú aj cestní dopravcovia

 Podľa prezidenta Česmadu Pavla Piešťanského sú kolóny na hraniciach niekoľkodňové. „Máme vodičov, ktorí sú v Rusku, Bielorusku a snažia sa dostať domov cez krajiny tak, aby obišli Ukrajinu a čo najviac sa vyhli konfliktným miestam. Keďže je Ukrajina vo vojnovom stave, tak tam nefunguje v podstate žiadna infraštruktúra, ani pumpy,“ dodávajú Hospodárske noviny.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová