Emotívne video, určené občanom Ruskej federácie
27 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Irina Venediktova: "Občania Ruska, ak nezastavíte vojnu, ste spolupáchateľmi vojnových zločinov" (Videopríhovor generálnej prokuratúry Ukrajiny.) Zverejnila agentúra Interfax.

Generálna prokurátorka Irina Venediktová vyzýva ruských občanov, aby ukončili vojnu proti Ukrajine, aby sa nestali spolupáchateľmi vojnových zločinov a varuje ruské vedenie pred nevyhnutnou zodpovednosťou na medzinárodných súdoch za to, čo sa stalo.

„Občania Ruska, ak neukončíte túto vojnu, ste spolupáchateľmi najzávažnejších vojnových zločinov, zločinov proti mieru a ľudskosti, rozpútania a vedenia agresívnej vojny, masového zabíjania civilistov, použitia zbraní hromadného ničenia a zbraní zakázaných medzinárodným právom. Neplatia pre ne žiadne premlčacie lehoty,“ uviedla v nedeľu generálna prokurátorka vo video správe na svojej facebookovej stránke.

Podľa generálnej prokurátorky v sobotu večer diverzanti zastrelili v Kyjeve rodinu s tromi deťmi - zabili rodičov a jednu z dcér, ktorá bola v 4. ročníku, v Chersonskej oblasti, ruskí vojaci strieľali na sanitku so zranenými - vodič a pacient zhoreli.

"Vaše rakety zasiahli obytné oblasti a osady. Deti, starí ľudia a ženy sú zabité a vážne zranené. Ruské ozbrojené sily systematicky prejavujú pohŕdanie zákonmi a zvykmi vojny, neustále útočia na civilnú infraštruktúru. , ktoré sú pod ochranou medzinárodného humanitárneho práva,“ povedala Venediktová.

Zdôraznila, že jednotky agresora zaútočili na civilistov stovkami okrídlených a balistických rakiet. Desiatky takýchtoúderov podľa generálnej prokurátorky smerovali do škôlok a škôl, nemocníc, kde boli najmladší Ukrajinci.

"Len dnes večer ruské invázne sily zaútočili na civilnú a kritickú infraštruktúru vrátane ropného skladu Vasiľkov, charkovského plynovodu a skládky jadrového odpadu v Kyjeve. Všetky tieto zariadenia neboli legitímne medzinárodné vojenské ciele. humanitárne právo. Civilisti sú ako prví trpia útokmi na tieto zariadenia,“ zdôraznila generálna prokurátorka.

Irina Venediktova zdôraznila: "Sme na našej pôde. V našej krajine. A neboli ste povolaní. A neurobilo sa nič, aby prišiel špinavý ruský tank. Náš národ sa spája a posilňuje. A vyhráme! Nemáte šancu Stále vyhráme. Pretože pravda je za nami."

Venediktova na adresu ruského prezidenta povedal: "Občan Putin. Zvyčajne nepoviem svoje priezvisko a rešpektujem prezumpciu neviny. Ale nie vo vašom prípade. V spravodlivom procese dokážeme, že ste vrah a veľký vojnový zločinec." storočia. Oficiálne vám hovorím. Ako generálny prokurátor suverénneho štátu je Ukrajina v jeho hraniciach, nie vašich. Ako možný budúci hlavný prokurátor na medzinárodnom súde. Príde čas – povieme vám toto v Haagu.