Darovanie krvi - kedy, ak nie teraz?
27 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Mnohí z nás sa možno rozhodujú pre darcovstvo krvi. Majú strach z neznámeho, či toto, či tamto.

Aktuálne sme však v situácii, kedy je každá kvapka krvi trikrát vzácnejšia, ako bežne - v susednom štáte je vojna a k nám prichádzajú a budú prichádzať tisícky utečencov.

A tí možno potrebujú aj Vašu krv

Sú to zväčša matky s deťmi, ženy, deti a chorí ľudia. Chronicky chorí; akútne chorí (akútne krvácanie napríklad žalúdočného vredu); onkologicky chorí pacienti; ženy po pôrode. Nehovoriac o úrazoch. Ak bude potrebné, títo ľudia u nás dostanú zdravotnú starostlivosť a k nej patrí aj transfúzia. Verte, že je zle, keď okolo vás lietajú s krvnými konzervami. Nechcem pomyslieť, ako zle je, keď pre vás tú krv nemajú.

Môžem vôbec darovať krv?

Rozhodnutie nechajte na odborníkov na transfúznej stanici. Laické "podmienky" sú jasné: hmotnosť min. 50 kg; od 18 do 60 rokov, pri dobrom zdravotnom stave a pravidelnom darovaní krvi do 65 rokov; zdravý – bez závažných chronických a infekčných ochorení; duševne spôsobilý. Kritérií je však omnoho viac, no tie vám vyšetria hematológovia.

Pápež vyzýva - otvorte Ukrajincom hranice!
Vatikán: Pápež vyzval na otvorenie humanitárnych koridorov z Ukrajiny a na samotnej Ukrajine - informuje TA SR Pápež František vyzval v nedeľu na "bezodkladné" otvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov utekajúcich pred ruskou inváziou na... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Ako často?

Muži môžu darovať krv každé 3 mesiace, ženy každé 4 mesiace, výnimočne (pri výbornom zdravotnom stave) o 1 mesiac skôr. Výnimka je možná iba 1x ročne. 

Ako sa pripraviť?

Deň pred odberom krvi jedzte ľahké jedlá; odpočívajte a rozhodne sa nevenujte fyzickej či psychickej námahe. Alkohol by ste nemali požívať minimálne 36 hodín a fajčiť minimálne 12 hodín pred plánovaným odberom krvi. Prijímajte veľa tekutín, aspoň 2,5 l. 

V deň odberu krvi hematológovia odporúčajú ľahké nemastné jedlá, tekutiny 0,5 – 1 l, nefajčiť, nepiť alkohol.

Ako to prebieha?

Darovať krv môžete na odberových centrách Národnej transfúznej služby, Hematologicko – transfúznych oddeleniach nemocníc. Je vhodné prísť pripravený: dostatok tekutín, ľahké nemastné jedlo, bez mlieka a mliečnych výrobkov, taktiež musíte mať pripravené doklady totožnosti. Momentálne je potrebné dodržiavať odporúčania jednotlivých pracovísk a treba sa objednať na odber krvi. Je to hlavne preto, aby sa veľa ľudí nezdržiavalo v priestoroch odberových centier.

Po príchode vypíšete prehlásenia pred odberom, odmerajú vám teplotu a dezinfikujú ruky, vypíšete Dotazník pre darcov, zaevidujú vás. Odoberú vzorky krvi a lekár vás buď pošle na samotný odber, alebo domov. Keď absolvujete samotný odber, dostanete občerstvenie po odbere a odchádzate domov.

Politológ varuje: Čo by bolo, ak by sa do konfliktu plne zapojilo NATO?
Ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojilo NATO, pre Rusko aj pre celú Európu by bol takýto krok zničujúci, myslí si politológ. Útok Ruska na členský štát NATO by totiž zatiahol do vojny aj štáty z ostatných kútov sveta, a to by už malo... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ján Papuga