Čo potrebujete na pátranie po predkoch?
27 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Mnohých z nás nie raz lákalo zistiť, kto boli naši predkovia v 19. storočí. Kde žili a aký bol ich spoločenský status? 

No a mnohých "stopne" nákladnosť takéhoto pátrania. Veď ktovie, kde vás pošlú informácie z archívov a matrík. Lenže dnes, v čase internetu to nemusí byť až také veľmi náročné.

Sú informácie o našich predkoch dostupné?

Amatérsky genealóg Ladislav Šebák z Hrnčiaroviec upozorňuje, že si treba uvedomiť, že to sú osobné údaje a tie sú chránené zákonom, ktorý hovorí, že nesmú byť zverejnené 80 rokov. "Teoreticky by údaje o narodení, sobáši alebo úmrtí mohli byť dostupné pre verejnosť do roku 1942, no prax je iná. Tento letopočet by musel byť na samom konci matriky ako posledný zápis. Pokiaľ do nej farár zaznamenával udalosti ešte napríklad desať rokov, matrika ako celok môže byť zverejnená až v roku 2032. Už ju len naskenovať a zverejniť. Takto to robia v archíve Brne. Čo sa týka Trnavy, niečo priamo v originálnych rukopisoch v mestskom archíve, staršie zápisy na internete. Napríklad na ich portáli FamilySearch."

Darovanie krvi - kedy, ak nie teraz?
Mnohí z nás sa možno rozhodujú pre darcovstvo krvi. Majú strach z neznámeho, či toto, či tamto. Aktuálne sme však v situácii, kedy je každá kvapka krvi trikrát vzácnejšia, ako bežne - v susednom štáte je vojna a k nám prichádzajú a budú prichádzať... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Ako teda hľadať?

Jednoduchšie je to s otcovou vetvou rodiny. Vždy je však dobré mať aspoň približné informácie. Mená otcových rodičov nájdete v rodnom liste a potom sa dá zase hľadať po otcovskej línii. Ak ste sa dopátrali do roku 1900 je možné, že predkov nájdete na internete v matrike.  "Ak sme však žiadne doklady nenašli, nedá sa spoľahnúť ani na príbuzných, treba s dokladmi totožnosti navštíviť miestnu matriku." radí Šebák. 

Nenašli ste. Čo ďalej?

Aj tu má p. Šebák radu: "Dôležité je vedieť, koho hľadáte a kde ho hľadať. Za menší poplatok v čitárni archívu pred vás predostrú požadovanú matriku a v rukavičkách môžete listovať. Pozor, je tam zákaz fotenia, poznámky na papierik si môžete robiť len zapožičanou obyčajnou ceruzkou."

Dlhoročný "bádateľ v rodoch" už má svoj systém

"Pre začiatok musím mať údaj, ktorý potvrdzuje, že istotne ide o mojich predkov. Keď je ním dátum sobáša a nájdem ho aj v matrike na internete, začnem hľadať potomkov tohto páru v knihe narodených. Pomôže, ak kniha obsahuje aj index, teda abecedný zoznam novorodencov, pátranie to uľahčí. Vytvorím si textový súbor, kde si zapisujem číslo matriky, dátum narodenia a meno novorodenca, adresu, mená rodičov, povolanie otca. Zapíšem si všetky nájdené deti, pre istotu aj s menami ich krstných rodičov, ktorí sa väčšinou nemenili." Hovorí L. Šebák: "Na prvý pohľad sa to zdá zložité, ale príde na to každý sám ako aj ja, spôsobom pokus - omyl."

Vlna solidarity sa valí celým Slovenskom
Len včera sme uverejnili výzvu otcov biskupov, ktorí sa na veriacich obrátili s prosbou o modlitbu za Ukrajinu a jej obyvateľov. Do redakcie však dostávame otázky, ako sa dá materiálne pomôcť. Preto sme náhmatkovo kontaktovali pár farských úradov,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Eka Balaskova