Brutálna noc na Ukrajine
27 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje  obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

"Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry," uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na "všetko" vrátane sanitiek.

Rusko útočí na palivové sklady Ukrajiny
Ukrajinské železnice vyvážajú cisterny zo skladov palív na bezpečné miesta - informuje interfax.com.ua. Z Vasylkiva zo skladu ropy železnica evakuovala 23 palivových nádrží. "Ukrzaliznycja odviezla 23 palivových nádrží zo skladu ropy vo Vasylkive... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Zelenskyj okrem toho prostredníctvom sociálnych médií vyzval "všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta", aby prišli bojovať po boku Ukrajincov, píše na svojom webe stanica BBC. Vo vyhlásení sa uvádza, že cudzinci môžu podľa ukrajinskej legislatívy vstúpiť do jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády, pričom vzniká samostatná divízia nazvaná "medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny".

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vystúpil v krátkom televíznom príhovore. Vo svojom prvom vystúpení na verejnosti od piatka znova označil vpád na Ukrajinu za "špeciálnu operáciu na poskytnutie pomoci ľudovým republikám Donbasu" a vyzdvihol "hrdinstvo" ruských špeciálnych jednotiek bojujúcich na Ukrajine, informoval denník Guardian.

Zelenskyj tlačí Putina do splnenia sľubu
Zelenskyj: Rokovania s Ruskom by sa mohli uskutočniť v krajine, kde rakety nelietajú - informuje interfax.com.ua. Rokovania s Ruskom sa môžu uskutočniť v ktorejkoľvek krajine, kde nelietajú rakety, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Čítať ďalej
27 | 02 | 2022 | Ivan Brožík