Vlna solidarity sa valí celým Slovenskom
26 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Len včera sme uverejnili výzvu otcov biskupov, ktorí sa na veriacich obrátili s prosbou o modlitbu za Ukrajinu a jej obyvateľov.

Do redakcie však dostávame otázky, ako sa dá materiálne pomôcť. Preto sme náhmatkovo kontaktovali pár farských úradov, kde sa takáto pomoc väčšinou koncentruje.

Sabinov

"Akurát som na ceste do nášho zariadenia Arcidiecéznej charity." Povedal mi do telefónu dekan farnosti v Sabinove, ThLic Marek Haratim: "Dnes sme v spolupráci s Arcidiecéznou charitou Košice rozbehli potravinovú zbierku." Keď som sa ho opýtala, kam ľudia môžu priniesť svoje dary, požiadal darcov, aby svoju pomoc sústredili do Charitného domu sv. Rafaela. "Svoju pomoc môžete nosiť v pracovných dňoch v čase od 14:00 – 15:30 do priestorov Charitného domu sv. Rafaela na ulici 17. Novembra 8 v Sabinove. (pre vstup je potrebné znoviť). Kontakt: Mgr. Juliana Ďuricová – koordinátor Charitného domu sv. Rafaela, Tel: 0911 273 879".

Žiar nad Hronom

Pán farár Ján Flajžík našich čitateľov ubezpečuje, že zbierku bude organizovať Diecézna charita Banská Bystrica. Oni na FÚ nie sú personálne schopní zvládnuť organizovať takúto zbierku, preto vyzýva ľudí, aby prispievali, ale len cez seriózne a overené zbierky, pretože je veľmi veľa rôznych "kvázi charít", cez ktoré pretečie množstvo peňazí od súcitných ľudí, no tam, kam majú sa dostane len veľmi malý zlomok.

Slovensko dáva, čo má
Slovensko poskytne Ukrajine vojenský materiál a vytvorí na svojom území jednotku predsunutej aliančnej prítomnosti. Informuje TA SR Minister obrany SR Jaroslav Naď po rokovaní vlády informoval o ďalších konkrétnych krokoch pomoci SR voči Ukrajine,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Liptovský Mikuláš

Voči utrpeniu ľudí nie sú ľahostajní ľudia žiadnej konfesie a preto sa k výzve biskupov pripájajú aj veriaci z Liptovského Mikuláša. Pána farára Evanjelickej cirkvi AV Mariána Bochničku som zastihla na ceste z Jasenovej, kde bol práve kvôli materiálnej zbierke pre utečencov. Tú na pár dní pozastavili, ale len preto, aby adresne zistili, čo je potrebné najakútnejšie a na to sa potom zamerajú. Farský úrad tiež ponúkol ubytovanie pre asi 15 ľudí.

Modra

Aj tu sa dá pomôcť ľuďom utekajúcim z Ukrajiny. Konkrétne v Lýceu na Dolnej ulici č. 24 dnes od 14.00 do 18.00 a zajtra od 10.00 do 14.00.

Lučenec

Aj na Novohrade, na Farskom úrade v Lučenci sa rozbieha zbierka všetkého, čo by utečenci mohli  potrebovať. Slavomír Marko, farár tamojšej farnosti v najbližších dňoch poskytne priestory fary práve pre zbierku všetkého, čo neskôr pošlú utečencom na miesta, kde to bude potrebné. 

Levoča

Kaplán v miestnej farnosti sv. Jakuba Matúš Knižacký našej redakcii povedal, že zbierka potravín, šatstva a všetkého potrebného pre život, sa robí v farskom charitnom dome. "Určite vás nepošlú preč s oblečením, teplou obuvou, pre každú vekovú kategóriu, lebo veď tí ľudia si mnohokrát len vzali čosi do batoha či kufra a šli." Kontakt: Námestie Majstra Pavla 49; tel. 0951/616440 

Košickej záchranke prichádzajú na pomoc kolegovia z Čiech
Košickej záchranke pomôžu v súvislosti s dianím na Ukrajine českí záchranári. Informuje TA SR. Záchrannej službe Košice (ZSKE) budú v súvislosti s dianím na Ukrajine od tohto víkendu vypomáhať štyria lekári a záchranári z Českej republiky,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Čo prijímajú?

Trvanlivé potraviny - instantné polievky; cestoviny, ryža; cukor, soľ, múka, krupica; strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica); čaj, kávu; konzervy (mäsové, zeleninové, rybacie); lečo, kompót; lekvár, med; olej; mlieko trvanlivé; puding, keksíky a čokoládu pre deti). Ak môžete, "prihoďte" do balíčka aj špeciálne potraviny pre diabetikov, celiakikov, či ľudí s inými intoleranciami. 

Hygienické potreby, drogériu - zubné pasty, kefky, možno prípravky na čistenie zubných protéz, lepidlá; hygienické vložky, plienky, mydlá, šampóny, pracie prostriedky, toaletný papier, vreckovky, určite aj vlhčené utierky, dezinfekčné gély.

Textil - oblečenie, obuv pre všetky vekové kategórie, hlavne spodnú bielizeň (nohavičky, slipy, boxerky, podprsenky, ponožky, nátelníky). Uteráky, osušky, deky, prikrývky.

Zdanlivé zbytočnosti - mnohé veci sa nám zdajú ako zbytočnosť, no pre týchto ľudí sú možnosť na chvíľočku sa rozptýliť, preto určite privítajú aj spoločenské hry, kartové hry, ale zvlášť deti treba nejako zabaviť, takže hračky, omaľovánky, farbičky, ceruzky, zošity, skrátka všetko, čo by mohlo trošku pomôcť "odpútať myšlienky".

Lekáreň - obväzy, antiseptiká, súpravy prvej pomoci, lekárničky, rukavice, 

Ďalšie zbierky a iniciatívy na pomoc Ukrajine:

https://clovekvohrozeni.sk/pomoc-ukrajina/

https://www.donio.sk/kto-pomoze-ukrajine

https://integra.sk/kampane/kriza-na-ukrajine/

https://charita.darujme.sk/ukrajina/

https://www.ktopomozeukrajine.sk/

 

www.hlavnydennik.sk