Ukrajinský exodus
26 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Z Ukrajiny utieklo kvôli ruskej invázii podľa odhadu UNHCR už vyše 120-tisíc ľudí. Zo zdrojov UNHCR informuje web ceskenoviny.cz.

Z Ukrajiny do Poľska ušlo od začiatku ruskej invázie tento týždeň už zhruba 100-tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters to  novinárom povedal námestník poľského ministra vnútra Pawel Szefernaker.

Zástupkyňa vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Kelly Clementsová v rozhovore so CNN v noci na dnešok uviedla, že vojna z Ukrajiny vyhnala tento týždeň do okolitých krajín už vyše 120-tisíc ľudí, najviac práve do Poľska.

Ďalšie tisíce sú na úteku

V piatok popoludní vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi povedal, že za prvé necelé dva dni bojov utieklo z Ukrajiny vyše 50-tisíc ľudí. Ďalšie tisíce mieria do Moldavska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko. Väčšinou ide o ženy a deti, muži vo veku od 18 do 60 rokov musia vo svojej vlasti zostať a bojovať. Ukrajinský prezident Volodymar Zelenskyj totiž nariadil mobilizáciu.

Celkom UNHCR odhaduje, že by mohlo z Ukrajiny kvôli vojne utiecť až päť miliónov ľudí. "Pracujeme s odhadmi od jedného do troch miliónov (utečencov, ktorí zamieria) do Poľska... a scenárom s jedným až piatimi miliónmi v súčte všetkých susediacich krajín," uviedla v piatok hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHC

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/26/vyskova-budova-v-kyjeve-dostala-zasah-raketou-cielili-aj-na-priehraduR) Shabia Mantoová.