Orbán: Maďarsko podporí všetky sankcie EÚ voči Rusku
26 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že podporí všetky sankcie EÚ proti Rusku a žiadne nebude blokovať, informuje Guardian.

Na ukrajinsko-maďarskej hranici sa Orbán vyjadril, že podporuje mierové snahy.

„Maďarsko dalo jasne najavo, že podporujeme všetky sankcie, takže nebudeme nič blokovať, takže to, na čom sa premiéri Európskej únie dokážu dohodnúť, to akceptujeme a podporujeme,“ povedal podľa Reuters novinárom v angličtine.

Skôr v sobotu uviedol, že súhlasí s tým, aby bol Rusko zablokovalý cezhraničný platobný systém Swift. 

Orbán bol v minulosti považovaný za Putinovho najbližšieho spojenca vo vnútri lídrov členských štátov Európskej únie.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že všetky sankcie by sa mali prediskutovať pred stretnutím s nemeckým kancelárom Olafom Sholzom.

"Prišiel som do Berlína, aby som otriasol svedomím Nemecka, aby konečne rozhodli o skutočne tvrdých sankciách, ktoré ovplyvnia rozhodnutia Kremľa," povedal Morawiecki, keď sa bojovalo na okraji ukrajinského hlavného mesta Kyjev.

„Potrebujeme odstaviť Nord Stream 1 a 2, musíme znížiť závislosť od surovín, odrezať ruské finančné inštitúcie od kapitálových trhov, skonfiškovať aktíva oligarchov, uzavrieť SWIFT pre Rusko... všetky možnosti by mali byť na stole. .“

Čína odmieta Bidenove vyjadrenia
Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok (25. 2.) poprelo vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena, že krajina je poškvrnená tým, že neodsúdila Rusko za jeho masívny útok na susednú Ukrajinu. Hovorca ministerstva Wang Wenbin novinárom... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ján Papuga