Matovič sľubuje príspevok na ubytovanie za každého utečenca z Ukrajiny
26 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Tlačová beseda Igora Matoviča na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa konala dnes, 26. februára v popoludňajších hodinách. Minister financií v nej prisľúbil návrhy pomoci pre ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny.

Dve zásadné zmeny

Tie už sú vládou schválené, podpísané pani prezidentkou a tak sa už len čaká, kedy vyjdu v platnej Zbierke zákonov. 

Pripomenul, že keďže muži na Ukrajine sú mobilizovaní, k nám sa na 99 percent dostávajú matky s deťmi. "Týmto zúfalým ľuďom by sme sa mali o to viac pokúsiť ukázať, že Slovensko im v tejto kritickej situácii dokáže pomôcť," povedal na úvod k informáciám o zmenách minister financií.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dočasné útočisko

Od budúceho týždňa bude podľa slov I. Matoviča možné získať tzv. dočasné útočisko. Nebudú teda musieť mesiace čakať na získanie statusu azylanta, ale priamo na hranici prakticky získajú právo na tolerovaný pobyt. Tým automaticky získavajú pracovné povolenie a môžu sa kdekoľvek na Slovensku zamestnať aj s plným zdravotným poistením. 

Kým predstavil druhý pilier pomoci,

poďakoval sa minister financií všetkým, ktorí bezplatne ponúkli ubytovanie u seba doma. "Na druhej strane máme obavy, že túto pomoc ľudia z Ukrajiny budú potrebovať na dlhší čas," vyslovil obavy minister Matovič.

"Nechceme, aby tá solidarita musela trvať mesiace." Preto chce aj týmto ľuďom poskytnúť príspevok na ubytovanie za každého utečenca z Ukrajiny, ktorého ktokoľvek na Slovensku ubytuje. Či je to súkromná osoba, majiteľ penziónu, samospráva, alebo charita. Návrh znie, sto eur na dieťa a dvesto eur na dospelú osobu. Mal by to byť nezdanený príspevok, evidovať a preplácať od štátu by ho mali samosprávy.

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová