České médiá o slovenskej mimoriadnej situácii - píšu o statočnej Ubli
26 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Slovensko vyhlásilo v súvislosti s Ukrajinou stav mimoriadnej situácie, informuje česká tlačová kancelária ČTK na webe ceskenoviny.cz.

Slovensko od dnešného poludnia vyhlásilo v krajine stav mimoriadnej situácie. Robí tak v súvislosti s príchodom ľudí, ktorí utekajú pred bojmi na Ukrajine. Informovala o tom pred poludním agentúra TASR, podľa ktorej o tomto kroku rozhodla na dnešnom rokovaní vláda.

"Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je vytvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílivom cudzincov na území Slovenskej republiky," cituje agentúra slovenskú vládu.

Koordinácia záchranných prác

Členovia vlády a šéfovia ďalších centrálnych úradov štátnej správy majú prijímať opatrenia na civilnú ochranu obyvateľov a robiť opatrenia na riešenie krízovej situácie. Vláda tiež splnomocnila premiéra Eduarda Hegera a ministra vnútra Romana Mikulca, aby okrem iného riadili záchranné práce.

Exodus smerom do Poľska

Mikulec v piatok uviedol, že na hraničných priechodoch nie je nápor ľudí a Ukrajinci po prechode hraníc o pomoc slovenské úrady nežiadajú. "Hraničné prechody nečelia extrémnemu náporu. Ľudia prichádzajú v malých skupinách. Tí ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, nežiadajú o nič. Väčšinou majú príbuzných na Slovensku alebo v iných krajinách," povedal novinárom.

Podľa odhadu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov UNHCR vojna z Ukrajiny vyhnala tento týždeň do okolitých krajín už vyše 120-tisíc ľudí. Najčastejšie mieria do Poľska, ďalšie do Moldavska, Rumunska, Maďarska a taktiež na Slovensko.

Slováci pomáhajú utečencom z Ukrajiny

Telocvičňa základnej školy v slovenskej dedine Ubľa na hranici s Ukrajinou sa premenila na provizórnu ubytovňu. Miestna samospráva tam rozložila lôžka a matrace pre Ukrajincov, ktorí po invázii ruských vojsk na Ukrajinu svoju vlasť opustili. Ľudia a humanitárne organizácie z bližšieho či širšieho okolia do dediny prinášajú trvanlivé potraviny, deky, hygienické potreby aj hračky, pomáha aj polícia a hasiči. Poslanec miestneho zastupiteľstva Juraj Serej ČTK povedal, že ubytovaní utečenci majú namierené najmä do Českej republiky.

"Vojnový stav je vojnový stav. Rozhodli sme sa pomôcť tým najbiednejším. Sú unavení, prechádzajú hranicu v zime. Poskytujeme im miesto, kde sa môžu ohriať. Urobíme im čaj, majú zaistené jedlo," uviedol Serej.

Statočná Ubľa

V bezprostrednej blízkosti spoločnej hranice s Ukrajinou nie je na slovenskej strane žiadne veľké mesto a ubytovacích kapacít je tam skôr poskromne. Dedina Ubľa má zhruba 750 obyvateľov a podľa Sereja migračnej vlne zatiaľ nikdy nečelila. Podľa slovenskej polície teraz na Slovensko prúdi cez hraničné priechody oveľa viac Ukrajincov ako pred vypuknutím vojnového konfliktu na Ukrajine.

V dedine Ubľa jedlo pre ubytovaných utečencov varia v školskej kuchyni. "Dostávajú raňajky, obed, večeru, čaj, kávu," povedal Serej. V organizovaní pomoci sa striedajú členovia miestnej samosprávy.

Ženy, deti a kojenci

Ešte dopoludnia v spomínanej telocvični mnoho utečencov po náročnom presune spí. Medzitým prichádzajú ďalšie, najmä ženy s deťmi, vrátane nemluvňat. Priamo do dediny ich dopravuje aj policajná dodávka. Skupinky detí sa hrajú.

Rodiny sa čakajú na hraniciach

Po nariadení mobilizácie na Ukrajine jedným z mála mužov v telocvični je Ukrajinec Peter, ktorý zarába v Česku. "Museli sme utiecť, všetok majetok sme tam nechali. Ja som hranicu prekročil pred týždňom. Teraz som sem prišiel za rodinou, dvaja rodinní príslušníci sú ešte na hraniciach," povedal ČTK. Dodal, že jeho manželka, s ktorou vychovávajú dve dcéry, má rodinu v Českej republike, kam majú tiež namierené a kde on sám vykonáva pomocné práce.

Ubli pomáha Slovensko - bežní ľudia

Dedina Ubľa zažila vlnu solidarity od ľudí aj humanitárnych organizácií. Tí do obce dopravili okrem iného trvanlivé potraviny, hygienické potreby, nápoje a pre deti množstvo hračiek.

Juraj Serej nepredpokladá, že by ubytovaní Ukrajinci hromadne zostali v dedine. Podľa neho v regióne je málo pracovných príležitostí a sami utečenci chcú ísť ďalej. "Ich rodinní príslušníci si po nich prídu. Postupne ich rozvážajú, hlavne do Českej republiky, ale aj do Nemecka aj na Slovensko," povedal.

Slovenské okresy pri hraniciach s Ukrajinou patria na Slovensku k regiónom s najvyššou nezamestnanosťou a s nižšou životnou úrovňou, než aká je na západe krajiny.

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík