Bude Rusko vylúčené zo SWIFTu?
27 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Svet voči Putinovmu Rusku zavádza najtvrdšie možné sankcie. Hovorí sa dokonca o zakázaní SWIFT platieb

Aké by to mohlo mať následky?

Čo je SWIFT

S touto skratkou sa už isto stretol každý, kto robil cezhraničný bankový prevod. Znamená Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (Spoločnosť pre celosvetové medzibankové finančné telekomunikácie). Zjednodušene – je to čosi ako posol, cez ktorého si banky vymieňajú informácie o transakciách. Vylúčenie krajiny znamená jej izoláciu od zvyšku finančného sveta.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo by odpojenie SWIFT znamenalo

Zasiahlo by to bežných občanov, no hlavne ruský exportný priemysel. Občania stratia možnosť medzinárodných platiebn a z ekonomického hľadiska bude krajina izolovaná. Predstavte si, že vaša Visa, či MasterCard vám bude zbytočná a vy budete či už za chlieb, alebo za auto, vedieť zaplatiť len v hotovosti. „Ak budú tieto sankcie uvalené zajtra, všetky tieto medzinárodné platobné systémy prestanú fungovať v pondelok. Rusi síce majú alternatívny systém -" Mir ", ale nie každý občan má karty tohto systému," - uviedol v komentári investičný bankár  Sergej Fursa pre portál epravda.com.ua, pričom dodáva, že platobný systém Mir v Rusku tvorí len asi desať percent prevodov.

Najväčší problém by však v prípade od odpojenia SWIFTu, mal priemysel. Do tohoto systému sú zapojené všetky veľké ruské banky a prostredníctvom nich aj ruské spoločnosti. No a ruské spoločnosti prostredníctvom nich platia za spotrebiče, suroviny, služby. Pre obyčejných Rusov to znamená, že postupne nebudú mať čo nakupovať.

Politológ varuje: Čo by bolo, ak by sa do konfliktu plne zapojilo NATO?
Ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojilo NATO, pre Rusko aj pre celú Európu by bol takýto krok zničujúci, myslí si politológ. Útok Ruska na členský štát NATO by totiž zatiahol do vojny aj štáty z ostatných kútov sveta, a to by už malo... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ján Papuga