Aký je v skutočnosti Putinov majetok?
26 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Moskva - Európska únia sa rozhodla kvôli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zmraziť aj majetok ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa dostupných odhadov Putin patrí medzi najbohatších ľudí na svete, ale presný rozsah jeho majetku je stále predmetom polemík, uvádza v analýze časopis Fortune.

Dopady akýchkoľvek sankcií mieriacich priamo proti šéfovi Kremľu je tak podľa neho ťažké merať. Informuje agentúra ČTK prostredníctvom webu ceskenoviny.cz.

Podľa oficiálnych údajov z Kremľa má ruský prezident plat 140.000 dolárov ročne a vlastní tri autá, príves a byt o veľkosti 74 metrov štvorcových. Tiež používa druhý byt v Moskve s dvojnásobnou plochou. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov nedávno podotkol, že ruskí štátni činitelia majú zakázané mať účty v zahraničných bankách.

Neoficiálne je toho viac

Členovia Putinovho najbližšieho okolia sú však extrémne majetní, čo naznačuje, že prezident je bohatší, než Kremeľ priznáva. Kauzy ako Panama Papers a Pandora Papers, ktoré priniesli informácie o ľuďoch ukrývajúcich peniaze v offshorových daňových rajoch, odhalili, že ruskí jednotlivci s úzkymi väzbami na Putina nazhromaždili imanie dosahujúce stovky miliónov dolárov.

Najbohatší na planéte?

Existuje len málo odhadov o skutočnej veľkosti Putinovho imania, avšak tie, ktoré sú k dispozícii, radí prezidenta medzi najbohatších ľudí planéty. Ruský politický analytik a Putinov kritik Stanislav Belkovsky v roku 2012 pre The Bureau od Investigative Journalism odhadol, že Putinov majetok dosahuje 70 miliárd dolárov. Opieral sa o tvrdenie, že ruský prezident vlastní podiel v ropných a plynárenských spoločnostiach Gazprom a Surgutneftěgaz.

Maličkosť - 150 miliárd

Anders Aslund, švédsky ekonóm a autor knihy o premene Ruska na "kleptokraciu", prišiel s ešte vyšším odhadom. Putin podľa neho disponuje majetkom v celkovej hodnote medzi 100 a 150 miliardami dolárov. Aslund sa k týmto číslam dobral na základe údajov o bohatstve Putinových dôverníkov. Každý z priateľov ruského prezidenta podľa neho pre Putina drží 500 miliónov až dve miliardy.

Možno najextrémnejší odhad zaznel od finančníka a ďalšieho Putinovho kritika Billa Browdera, ktorý v roku 2017 v americkom Senáte vypovedal, že ruského prezidenta považuje za jedného z najbohatších ľudí na svete. Súčet jeho aktív vraj mohol dosahovať až 200 miliárd dolárov. To by znamenalo, že Putin je bohatší ako Jeff Bezos aj Bill Gates.

Všetko je jeho

Iní pozorovatelia vyjadrujú názor, že snaha dobrať sa nejakému konkrétnemu číslu je bezpredmetná, a to kvôli miere Putinovej kontroly nad ruskou ekonomikou. Ruský miliardár žijúci v zahraničí Sergej Pugačov napríklad v roku 2015 situáciu opísal takto: "Všetko, čo je súčasťou územia Ruskej federácie, považuje Putin za svoje... Žiadne pokusy vyčísliť jeho imanie neuspejú."

Tak či tak nie je jasné, ako efektívne osobné sankcie sú, pokiaľ ide o zmrazenie financií jednotlivcov a zmeny ich správania. Sankcie cielené na ruské elity "môžu byť len marginálne účinné, ak títo ľudia s ruskými zdrojmi zachádzajú ako s vlastnou pokladničkou," napísali Edward Fishman z Atlantickej rady a Chris Miller z Tuftsovej univerzity v komentári pre web Politico. Ruské elity by mohli vďaka pozíciám na čele veľkých podnikov naďalej profitovať z ekonomických aktivít aj v situácii, keď majú zakázaný prístup k osobným účtom na Západe.

Terče sankcií

EÚ, Británia či Spojené štáty po ruskom útoku na Ukrajinu oznámili postihy rôznych osobností s väzbami na ruskú vládu, po sankciách proti ruskému prezidentovi ale ihneď nesiahli. Niektoré krajiny možno chceli Putina ušetriť v záujme zachovania možnosti diplomatických stykov. Západné vlády tiež môžu chcieť sankcie zavádzať po krôčikoch, skôr než všetky naraz, v snahe lepšie reagovať na zmeny situácie na Ukrajine.

Terčom sankcií sú v dnešnej dobe aj niektorí ďalší svetoví lídri. Platí to v prípade vodcu barmskej junty Min Aun Hlaina a venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorí sú už viac rokov na sankčných zoznamoch USA. V roku 2020 Washington uvalil sankcie na šéfku vlády v Hongkongu Carrie Lamovú, ktorá potom podľa svojich slov musela začať doma uchovávať "hromady bankoviek".

Zabezpečil sa vopred

Čo sa týka Putina, ten už možno urobil kroky s cieľom ochrániť svoj majetok. Nemecké médiá 7. februára informovali, že "superjachta" Graceful, ktorá údajne ruskému prezidentovi patrí, rýchlo odplávala z Hamburgu pred dokončením naplánovanej renovácie.

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík