Všeobecná mobilizácia
25 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét №69/2022 „o všeobecnej mobilizácii“. Uvádza sa v najnovšej správe ukrajinskej agentúry Interfax.

Všeobecná mobilizácia

Podľa dokumentu zverejneného na internetovej stránke prezidenta v súvislosti s vojenskou agresiou Ruskej federácie proti Ukrajine a na zabezpečenie obrany štátu podporovať bojovú a mobilizačnú pripravenosť Ozbrojených síl Ukrajiny a ďalších vojenských útvarov, na základe tzv. návrh Rady národnej bezpečnosti a obrany v súlade s druhou časťou článku 102, bod 1, 17, 20 prvej časti článku 106 Ústavy Ukrajiny, prezident rozhodol o vyhlásení a vykonaní všeobecnej mobilizácie.

Odvody brancov, záložníkov a vozidiel v celej krajine

Mobilizácia mala prebehnúť na území Vinnice, Volyň, Dnepropetrovsk, Doneck, Žitomyr, Zakarpatsko, Záporožie, Ivano-Frankivsk, Kyjev, Kirovohrad. Luhansk, Ľvov, Mykolajiv, Odesa, Poltava, Rivne, Sumy, Ternopil, Charkov, Cherson, Chmelnytsky, Čerkasy, Černovice, Černihovské oblasti, mesto Kyjev. Mobilizácia sa vykonáva do 90 dní odo dňa nadobudnutia účinnosti vyhlášky.

Na okupáciu Putin nemá dosť vojakov, upozorňuje expert
Vojna proti Ukrajine môže priviesť Rusko k tomu, k čomu priviedla afganská vojna Sovietsky zväz, myslí si Arkady Moshes, riaditeľ výskumného programu východného partnerstva a Ruska vo Fínskom inštitúte pre medzinárodné záležitosti, informuje denník... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Posilnia sa všetky vojenské a bezpečnostné zložky

Dokument ustanovuje odvod brancov, záložníkov a vozidiel na zabezpečenie potrieb Ozbrojených síl Ukrajiny, Národnej gardy, Bezpečnostnej služby Ukrajiny, Štátnej pohraničnej stráže a iných vládnych zložiek vo výške stanovenej mobilizačnými plánmi.  „Generálnemu štábu Ozbrojených síl Ukrajiny na určenie poradia a výšky odvodov brancov, záložníkov a vozidiel národného hospodárstva v rámci všeobecného termínu mobilizácie,“ píše sa v dokumente.

Budujú sa zhromaždiská

Miestne výkonné orgány v spolupráci s územnými strediskami personálnej a sociálnej podpory, za účasti samospráv a so zapojením podnikov, inštitúcií a organizácií všetkých foriem vlastníctva, fyzických osôb-podnikateľov budú musieť organizovať a zabezpečiť včasné vyrozumenie a príchod občanov, sú povolávaní na vojenskú službu, príchod techniky na zhromaždiská a vojenské útvary, dočasné pridelenie budov, stavieb, pozemkov, vozidiel a iných materiálno-technických prostriedkov.

57 zabitých 169 zranených
Podľa operatívnych údajov ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško uviedol, „že v dôsledku ruského útoku zahynulo 57 Ukrajincov a 169 bolo zranených.“ Zverejnila agentúra Interfax. Zdravotníctvo funguje Povedal tiež, že zdravotníctvo... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.