Turecko Dardanely neuzavrie: Najprv musí byť oficiálne vyhlásená vojna!
25 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Musíme dodržiavať Dohovor z Montreux! Obhajujú sa Turci pri ukrajinskej žiadosti, aby uzatvorili Dardanely pre ruské lode.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu zdôraznil, že Turecko dodnes bez váhania dodržiava Dohovor z Montreux, informuje ruská tlačová agentúra TASS.
Flotila sa môže vrátiť domov
"Ankara môže uzavrieť Bosporský a Dardanelský prieliv pre vojnové lode, ale Rusko bude mať stále právo ich použiť na návrat svojej flotily na svoju základňu," uviedol v piatok turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu.
Žiadosti Ukrajiny zatiaľ vyhovieť nemôžu

"Ukrajina nám poslala oficiálnu žiadosť uzatvoriť prieliv pre ruské vojnové lode. Ustanovenia Dohovoru z Montreux sú veľmi jasné a presné. Turecko dodnes bez váhania plní Dohovor z Montreux. Je možné prijať opatrenia voči stranám vojny, do ktorej Turecko nie je zapojené. Turecko môže obmedziť prechod vojnových lodí cez úžiny. Dohovor z Montreux však tiež hovorí, že lode krajín zapojených do vojny majú právo vrátiť sa na svoje základne a mali by to mať dovolené,“ citoval denník Hurriyet Čavušoglu.

Ruky sa im rozviažu pri oficiálnom vyhlásení vojny

Podľa najvyššieho diplomata tureckí experti túto problematiku študujú a v prípade, že "by bola oficiálne vyhlásená vojnová situácia, proces sa začne." "Je jasné, že to všetko vyžaduje, aby Turecko opísalo ruský útok ako vojnu," vysvetlil Čavušoglu.

Ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasilij Bodnar vo štvrtok vyzval Ankaru, aby obmedzila prechod ruských vojnových lodí cez turecké úžiny.

USA ani Európa proti Rusku nezaútočia
Francúzske ministerstvo obrany vyhlásilo, že Európa a USA nie sú ochotné bojovať proti Rusku. Nikto v Európe a USA nemá túžbu ísť do vojny s Ruskom, oznámila to francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Informuje portál iz.ru. „Žiadna... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.