Stratil Putin, disponujúci najväčším jadrovým arzenálom, zmysel pre realitu?
25 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Rozhodnutie Vladimíra Putina začať novú katastrofickú európsku vojnu v kombinácii s čírou zvláštnosťou jeho nedávnych verejných vystúpení vyvolalo v západných metropolách otázky o duševnej stabilite vodcu krajiny so 6000 jadrovými hlavicami, píše v komentári pre Guardian jeho korešpondentka v Paríži Anjelique Chrisafisová.

Izolovaný

Obávajú sa 69-ročného muža, ktorého tendenciu k ostrovtipu oslabili jeho preventívne opatrenia proti Covidu, takže ho obklopuje stále sa zmenšujúca skupina ustráchaných poslušných dvoranov. Zdá sa, že je čoraz viac oddelený od súčasného sveta, radšej sa ponoril hlboko do histórie a osobného hľadania veľkosti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron má dobré predpoklady na to, aby analyzoval zmeny v Putinovom správaní. Macron raz v lete 2017 vozil Putina na malom elektrickom golfovom vozíku po záhradách paláca vo Versailles a nasledujúce leto ho privítal vo svojej dovolenkovej rezidencii v pevnosti na pobreží Stredozemného mora.

Po tom, čo Macron päť hodín rokoval s ruským lídrom v Moskve na opačných koncoch 15-metrového stola, počas spiatočného letu novinárom povedal, že „napätie bolo citeľné“. Toto nebol ten istý Putin, s ktorým sa naposledy stretol v Elyzejskom paláci v decembri 2019, povedal Macron. Bol „prísnejší, izolovanejší“ a bol mimo „ideologického a bezpečnostného posunu“.

Už aj Zeman - "Je to blázon!"

Po Putinovom prejave v pondelok predstaviteľ Elysée urobil nezvyčajne odvážne hodnotenie, že tento prejav bol „paranoidný“. Bernard Guetta, člen Európskeho parlamentu za Macronovo zoskupenie, vo štvrtok ráno po začatí vojenskej invázie pre rozhlasovú stanicu France Inter povedal: "Myslím, že tento muž stráca zmysel pre realitu, aby som to povedal slušne." Na otázku novinára, či to znamená, že si myslí, že sa Putin zbláznil, odpovedal „áno“.

Guardian: Západ historicky zlyhal! Čo môže vlastne urobiť proti ruskej invázii?
Okamžité možnosti sa zdajú obmedzené a plné rizika, ale ak chce Putin menšie NATO, môže nakoniec skončiť s väčším, konštatuje v analýze redaktor Guardianu Patrick Wintour. Po tom, čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opísal situáciu... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Guetta nie je sám. Miloš Zeman, český prezident a dlhodobo jeden z najvernejších podporovateľov Vlaldimira Putina, ruského lídra po invázii odsúdil ako „blázna“.

„Všetci naši pozorovatelia Ruska, ktorí sledujú jeho tlačové konferencie, si myslia, že ešte viac upadá do despotického zmýšľania,“ povedal ďalší európsky diplomat.

Bizarné aj na Rusko

Vladimir Ašurkov, blízky spolupracovník Alexeja Navaľného, ​​Putinovho najvýznamnejšieho oponenta, ktorý je teraz v trestaneckej kolónii, opísal pondelňajší búrlivý prejav ruského prezidenta o Ukrajine ako „naozaj bizarný“.

„Je to bezprecedentné v rétorike svetových lídrov, ale aj pre Rusko. Je to celkom zvláštne,“ povedal Ašurkov, ktorý je výkonným riaditeľom Nadácie Navaľnyj proti korupcii a žije v exile.