Lengvarský pripravuje nemocnice na prílev utečencov pred vojnou
25 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ide o nemocnice, ktoré sú najbližšie k ukrajinskej hranici, informuje denník Pravda.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský reaguje na situáciu na Ukrajine. Podľa jeho slov v našich nemocniciach je spolu 31-tisíc lôžok v rámci rozšíreného lôžkového fondu. Z nich 5 380 je vyhradených pre potreby našich Ozbrojených síl a požiadavky NATO.

Vojnoví migranti, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť, budú v súčinnosti s rezortom vnútra a operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby umiestnení v najbližšom zdravotníckom zariadení.

Šándor: Cieľom je ukázať, že Rusko sa pred ničím nezastaví
Ultimátny cieľ Vladimíra Putina je zničiť Ukrajinu natoľko, aby vôbec nemohla byť v štruktúrach NATO. V zásade si takto si chce Putin vynútiť novú bezpečnostnú architektúru v Európe, hovorí bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nemocnice najbližšie k hranici

Podľa ministra sa na poskytovaní nemocničnej zdravotnej starostlivosti v prvom rade budú podieľať nemocnice, ktoré sú subjektami hospodárskej mobilizácie v Prešovskom a Košickom kraji, teda najbližšie k ukrajinskej hranici.

Za Košický kraj sú pripravené nemocnice: Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, Detská fakultná nemocnica v Košiciach, Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves, Nemocnica s poliklinikou v Trebišove, Nemocnica s poliklinikou v Michalovciach, Nemocnica v Rožňave, Psychiatrická liečebňa Plešivec, Východoslovenský onkologický ústav Košice, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice.

Za Prešovský kraj: Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov, Nemocnica s poliklinikou v Bardejove, Nemocnica Humenné, Ľubovnianska nemocnica, Nemocnica Poprad, Nemocnica vo Svidníku, Nemocnica Snina, Vranovská nemocnica.

Rusko-ukrajinská vojna alebo ako zlyhalo odstrašenie sankciami
Neexistuje žiadny medzinárodný mechanizmus alebo svetové vedenie, ktoré by dokázalo zastaviť vojny ako je táto, a v nasledujúcich dňoch bude zásadné, ako na tento útok zareagujú USA, Veľká Británia a ďalšie krajiny, píše sa v analýze The Jerusalem... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hotspoty

Lengvarský tiež informoval, že v hotspotoch, teda miestach, kde sa budú utečenci zhromažďovať, budú aj zástupcovia Červeného kríža a ďalších organizácií.

V rámci záchrannej zdravotnej služby sú ako subjekty hospodárskej mobilizácie určené Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná zdravotná služba Košice, ktoré disponujú 151 stanicami pozemnej záchrannej zdravotnej služby a 7 stanicami leteckej záchrannej zdravotnej služby.

Darujte krv!

Národná transfúzna služba ako subjekt hospodárskej mobilizácie v prípade potreby zabezpečí krv a transfúzne lieky.

Minister tiež vyzval ľudí, aby, ak môžu, išli darovať krv. Pomôžu pacientom v nemocniciach odhliadnuc od aktuálneho vojnového konfliktu na Ukrajine, dodáva denník Pravda.

Kúpite, ale nevrátite. PROBLÉMY so zálohovaním
Pre predajne menšie ako 300 štvorcových metrov platí výnimka, nemusia sa zapájať do procesu zálohovania plastových fliaš. To však diskriminuje najmä obyvateľov vidieka, konštatujú Hospodárske noviny. Diskriminácia vidieka Zálohovanie PET fliaš u... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako pomôcť ľuďom na Ukrajine

Sme spolu – dobrovoľníci ukrajinsko-slovenskej humanitárnej organizácie pomáhajú nemocniciam v Kyjeve a na východe Ukrajiny zabezpečovať lieky, obväzy a ďalší zdravotnícky materiál. Prispieť možno na účet SK36 1100 000­0 0029 4401 8­629.

Magna – slovenská humanitárna organizácia poskytuje zdravotnú starostlivosť aj na Donbase. Prispieť možno cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836 v hodnote desať eur. Celú sumu Magna použije na pomoc pre Ukrajinu. Peniaze je možné darovať aj na účet SK87 1111 000­0 0013 3179 3­900.

Vráť sa živý – fond na pomoc ukrajinským vojakom. Prispieť možno priamo na ukrajinský účet UA093052990000026004025029786.

Slovenská katolícka charita – Organizácia vyhlásila celoslovenskú zbierku Pomôžme ľuďom na Ukrajine! na akútnu pomoc v oblasti konfliktu. Peniaze možno posielať na účet je SK93 1100 000­0 0029 4546 3­097, variabilný symbol 380.

(Medzititulky red. HD.)

Na okupáciu Putin nemá dosť vojakov, upozorňuje expert
Vojna proti Ukrajine môže priviesť Rusko k tomu, k čomu priviedla afganská vojna Sovietsky zväz, myslí si Arkady Moshes, riaditeľ výskumného programu východného partnerstva a Ruska vo Fínskom inštitúte pre medzinárodné záležitosti, informuje denník... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

__________________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.