Dostal to aj sirotinec
25 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Špecializovaný sirotinec v Donecku je poškodený ostreľovaním ukrajinských ozbrojených síl. Informuje Izvestija na portali iz.ru.

Informovalo o tom v Telegrame zastúpenie Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria (JCCC).

„V dôsledku ostreľovania Ozbrojenými silami Ukrajiny v Donecku bol poškodený mestský špecializovaný sirotinec na ulici Zasyadko 10 a na území inštitúcie bol zaznamenaný kráter,“ uviedlo zastúpenie.

Dvaja mŕtvi učitelia

V ten istý deň Ivan Prichodko, starosta Gorlovky (DNR), informoval, že osada bola ostreľovaná, granát zasiahol budovu školy . Podľa správy vzdelávacej inštitúcie v dôsledku toho zomreli dvaja učitelia .

Ruský prezident Vladimir Putin 24. februára v televíznom prejave oznámil, že na Donbase sa uskutoční špeciálna operácia s cieľom ochrániť civilné obyvateľstvo a zabrániť humanitárnej katastrofe. Potom ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z zásahu do vojenskej infraštruktúry krajiny a zaviedol stanné právo v celom štáte.

Ešte v ten deň Zelenskij oznámil, že Kyjev prerušuje diplomatické vzťahy s Moskvou.

Pokračuje ostreľovanie

Putin 21. februára podpísal dekréty uznávajúce nezávislosť Luganskej a Doneckej ľudovej republiky (LNR a DNR). Taktiež prezident Ruskej federácie a hlavy oboch republík Leonid Pasechnik a Denis Pušilin podpísali zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, ktoré na druhý deň ratifikovali samotné republiky a Moskva.

Situácia na Donbase sa vyhrotila 17. februára. DĽR a LĽR hlásili silné ostreľovanie ukrajinskými bezpečnostnými silami, a to aj z ťažkých zbraní. Republiky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu a evakuáciu civilného obyvateľstva na územie Ruska.

Ťažké straty agresora
Odhadované straty nepriateľa v prvý deň bojov boli: viac ako 350 zabitých Rusov, tanky - viac ako 30, obrnené bojové vozidlá - do 130, lietadlá - 7, vrtuľníky - 6, uviedol vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v prvý deň obrany... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

___________________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.