Bývalý generál a poradca Merkelovej predpovedá rýchly koniec vojny, ak...
25 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Bývalý nemecký brigádny generál Erich Vad predpokladá, že vojna na Ukrajine čoskoro skončí, informuje journalistenwatch.com.

„Putin túto vojnu vyhrá, pretože ruské ozbrojené sily sú moderné a dobre vybavené. Majú aj mnohonásobnú presilu a strategické východisko, proti ktorému sa jednoducho nemožno brániť," povedal dlhoročný vojensko-politický poradca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v programe ZDF „Maybrit Illner“.

Šándor: Cieľom je ukázať, že Rusko sa pred ničím nezastaví
Ultimátny cieľ Vladimíra Putina je zničiť Ukrajinu natoľko, aby vôbec nemohla byť v štruktúrach NATO. V zásade si takto si chce Putin vynútiť novú bezpečnostnú architektúru v Európe, hovorí bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bude to otázka pár dní, ak...

„Z vojenského hľadiska je vec na konci. A moje hodnotenie je, že to bude len otázka pár dní a nič viac,“ myslí si brigádny generál vo výslužbe. „Ak Putin neurobí krok na západnú Ukrajinu," dodal. „Tu musí počítať s masívnym odporom."

V tomto prípade by mohlo dôjsť k dlhotrvajúcej „partizánskej vojne v štýle Afganistanu“. Tomu sa však ruský prezident vyhne. „Preto verím, že neobsadí celú krajinu,“ zdôraznil Erich Vad.

Prijatie do Aliancie je definitívne pasé

Prijatie Ukrajiny do NATO je podľa Vada definitívne mimo stôl Putinovou anexiou častí Ukrajiny. „Z pohľadu NATO neprijmeme žiadnu krajinu, ktorá má vnútorný konflikt so susednou krajinou."

Scenár

Vojenský expert považuje Putinov útok na východoeurópske krajiny NATO za nepravdepodobný:  „Myslím si, že Putin koná veľmi racionálne, nie hystericky a nie idiotsky, ale v mocenskej politike sa správa veľmi chladne, dlho plánovane, celá vec je napísaná ako scenár.“

Na okupáciu Putin nemá dosť vojakov, upozorňuje expert
Vojna proti Ukrajine môže priviesť Rusko k tomu, k čomu priviedla afganská vojna Sovietsky zväz, myslí si Arkady Moshes, riaditeľ výskumného programu východného partnerstva a Ruska vo Fínskom inštitúte pre medzinárodné záležitosti, informuje denník... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Neurobí chybu

„Určite neurobí tú chybu, že sa dotkne oblasti NATO, pretože vie, že dostane plný náklad zo strany Západu, a nemôže sa cez to dostať ani vojensky, “ konštatoval Vad.

Teraz je dôležité, aby Západ ukázal silu, zvýšil odstrašenie a ukázal Putinovi: „Tu je hranica. Nemôžeme to urobiť ekonomickými sankciami, ale naozaj tvrdou silou, tvrdou vojenskou silou, " zdôraznil Vad. „Musíme to dať jasne najavo, aby nedostal chuť."

Neberie nás vážne

Vad tiež vyzval na posilnenie Európy ako vojenskej sily. „Putin nás nakoniec neberie vážne, pretože ako Európania nemáme vojenský vplyv.“ – dodáva journalistenwatch.com.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko-ukrajinská vojna alebo ako zlyhalo odstrašenie sankciami
Neexistuje žiadny medzinárodný mechanizmus alebo svetové vedenie, ktoré by dokázalo zastaviť vojny ako je táto, a v nasledujúcich dňoch bude zásadné, ako na tento útok zareagujú USA, Veľká Británia a ďalšie krajiny, píše sa v analýze The Jerusalem... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.