Platobný styk s Ruskom sa zastavuje
25 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Nemecký minister financií Christian Lindner v piatok 25. februára uviedol, že obchod s Ruskom bol prakticky obmedzený vo svetle blokády ruských bánk. Informoval web iz.ru.

„Máme už úplnú blokádu ruských bánk, čím sa obchod s Ruskom prakticky zastavil. V samostatnom prípade sú stále možné transakcie, napríklad platby za dodávky plynu alebo aby nemecké spoločnosti mohli uskutočňovať prevody do svoje vlastné dcérske spoločnosti v Rusku,“ povedal Lindner na tlačovej konferencii so svojím francúzskym kolegom Brunom Le Maireom.

Francúzske úrady podľa Le Maireho zablokujú všetky účty Rusov, voči ktorým sú uvalené európske sankcie.

Proces sa začína

„Dnes som dal pokyn Generálnemu riaditeľstvu verejných financií, aby identifikovalo všetky účty tých Rusov, na ktorých sa teraz vzťahujú európske sankcie. A používame všetky potrebné prostriedky, aby sme vo Francúzsku zablokovali účty tých politických a ekonomických osobností Ruska, proti ktorým boli uvalené sankcie. Tieto rozhodnutia budú prijaté v najbližších hodinách, “zdôraznil francúzsky minister.

Päť bodov Komisie

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ešte v ten deň oznámila päť bodov opatrení proti „ruskej agresii“ , ktoré prijíma Európska únia. Zasahujú do sféry technológií, vízových operácií, financií, energetiky a letectva.

Japonsko sa pridáva

Japonský premiér Fumio Kishida v piatok tiež povedal, že Tokio obmedzuje vývoz tovaru ruským organizáciám spojeným s vojenským sektorom. Krajina tiež zmrazuje aktíva finančných inštitúcií a vydáva Rusom víza.

Západné sankcie nasledovali v reakcii na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina z 24. februára uskutočniť špeciálnu operáciu na ochranu Donbasu .

Zelenského riešenie

Ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskyj zase obvinil Rusko zo zásahu do vojenskej infraštruktúry krajiny a zaviedol stanné právo v celom štáte a neskôr oznámil, že Kyjev prerušil diplomatické vzťahy s Moskvou.

Bidenove hrozby

Šéf Bieleho domu Joe Biden po stretnutí s lídrami krajín G7 (G7) povedal, že spojenci zavedú „drvujúci“ balík sankcií proti Rusku. Západ podľa prezidenta obmedzí operácie v tvrdej mene pre Ruskú federáciu.

Johnson ako utrhnutý z reťaze

Britský premiér Boris Johnson v ten istý deň povedal, že Spojené kráľovstvo a jeho spojenci uvalili „rozsiahle sankcie“ proti Rusku a Bielorusku v súvislosti so špeciálnou operáciou Ruskej federácie na Donbase . Šéf britského kabinetu teda naznačil, že Londýn má v úmysle zmraziť aktíva všetkých veľkých bánk.

Ministerka zahraničných vecí Elizabeth Trussová zdôraznila, že Británia "nebude odpočívať", kým "nezničí" ruská ekonomika . Trussová uviedla, že Londýn naďalej podporuje ukrajinské úrady.

Ukrajina spustila raketový útok na ruské územie
Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na vojenské letisko v Millerove s raketou Točka-U. Informuje o tom ruský web topwar.ru. Ukrajina spustila raketový útok na ruské územie, hovoríme o vojenskom letisku v Millerove v Rostovskej oblasti. Zatiaľ bola... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

_________________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.


Putin 21. februára podpísal dekréty uznávajúce nezávislosť Luganskej a Doneckej ľudovej republiky (LNR a DNR). Taktiež prezident Ruskej federácie a hlavy oboch republík Leonid Pasechnik a Denis Pušilin podpísali zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, ktoré na druhý deň ratifikovali samotné republiky a Moskva.

Situácia na Donbase sa vyhrotila 17. februára. DĽR a LĽR hlásili ostreľovanie ukrajinskými ozbrojenými silami. Republiky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu a evakuáciu civilného obyvateľstva na územie Ruska.

Od roku 2014 ukrajinské úrady vykonávajú operáciu proti obyvateľom Donbasu, ktorí odmietli uznať novú vládu na Ukrajine. Kyjev zároveň obviňuje Moskvu zo súčasnej situácie . Rusko opakovane vyhlásilo, že nie je stranou konfliktu.