Prezidentka jednomyseľne s premiérom: Rusko nesmie ovládnuť Ukrajinu
24 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Vo štvrtok, 24. februára 2022 k národu prehovorila prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová a vzápätí po nej aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). Oba príhovory odzneli v RTVS.

Vo svojom emotívne podanom príhovore pripomenula dezinformácie, ale aj rok 1968. V príhovore premiéra odznela aj prosba, prijať utečencov z Ukrajiny ako bratov.

Prezidentka Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová, screenshot z vysielania

"Tento útok Ruska dnes prepisuje novodobú históriu. To, čo dnes nebolo možné, sa stalo skutočnosťou," povedala dnes v precítenom príhovore Zuzana Čaputová s pripomienkou, že na Ukrajine sa dnes stalo niečo ďaleko horšie, ako u nás v roku 1968, keď do ČSSR vtrhli sovietske tanky. Pripomenula Zelenského telefonát s prosbou o sankcie voči Rusku a humanitárnu pomoc.

Pripomenula potrebu NATO a to, že sme súčasťou systému, ktorý ako chráni jedného zo svojich členov, tak chráni všetkých. Ocenila tiež, že v takejto chvíli sa spojila slovenská politická scéna. 

Upozornila na dezinformácie, ktoré prenikajú práve z Ruska a ktorým podlieha aj slovenská verejnosť. 

Ubezpečila slovenskú verejnosť, že musíme ostať pokojní, no ostražití, pretože nám momentálne nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Pripomenula potrebu ľudskosti ako medzi sebou, tak aj voči ľuďom z Ukrajiny. "Každá kríza je skúškou. Verím, že my v tejto skúške obstojíme."

Premiér Eduard Heger

Príhovor premiéra Eduarda Hegera, živé vysielanie RTVS

Premiér SR vo svojom príhovore upozornil, že "Je to útok silnejšieho na slabšieho, je to neospravedlniteľné barbarstvo s prvými obeťami na oboch stranách." 

Upozornil, že ruský prezident a jeho spolupáchatelia sa budú za dnešok zodpovedať, keď po dlhých mesiacoch ukázali svoju pravú tvár. "Je to tvár, ktorá nepatrí do civilizovaného, mierumilovného sveta. Dnes sú všetci mierumilovní občania Ukrajincami." 

Ukrajinskému ľudu vyjadril v mene celého Slovenska podporu v zápase o slobodu a nezávislosť. Ruský diktát je neprijateľný a železná opona podľa jeho slov musí ostať vecou histórie. Ukrajinci preto bojujú aj za nás.

Ruské rakety padali aj v relatívnej blízkosti našich hraníc a pre nás z toho plynie povinnosť splniť si domácu úlohu a posilniť naše obranné kapacity. A to je možné len v súčinnosti so silnejšími spojencami.

Na záver požiadal občanov, aby utečencov pred vojnou prijali, ako svojich susedov.

Zelenskij volal Čaputovej: Zuzana, bombardujú nás!
Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov.“ Priblížila telefonát spred pár chvíľ prezidentka Zuzana Čaputová. Zelenskij požiadal Slovensko o podporu Ukrajiny,... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.