OBSE vyzýva okamžite zastaviť útok na Ukrajinu
24 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

OBSE tvrdí, že ruská vojenská akcia na Ukrajine vážne ohrozuje milióny životov. Informuje TA SS. Organizácia vyzvala na okamžité zastavenie všetkých vojenských aktivít

Úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Zbigniew Rau a generálna tajomníčka OBSE Helga Maria Schmid odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta začať vojenskú operáciu na Ukrajine, uviedol sekretariát.

Je to mimoriadne vážna hrozba

"Dôrazne odsudzujeme vojenskú akciu Ruska proti Ukrajine. Tento útok na Ukrajinu vážne ohrozuje životy miliónov ľudí a je hrubým porušením medzinárodného práva a záväzkov Ruska. Vyzývame na okamžité zastavenie všetkých vojenských aktivít," uvádza sa vo vyhlásení. číta.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok ráno v televíznom prejave uviedol, že v reakcii na žiadosť hláv donbasských republík sa rozhodol uskutočniť špeciálnu vojenskú operáciu s cieľom chrániť ľudí, „ktorí trpia zneužívaním a zneužívaním“. genocídu zo strany kyjevského režimu počas ôsmich rokov“. Ruský líder zdôraznil, že Moskva neplánuje okupovať ukrajinské územia.

Ruské ministerstvo obrany neskôr vo štvrtok informovalo, že ruské jednotky neútočia na ukrajinské mestá. Zdôraznila, že ukrajinskú vojenskú infraštruktúru ničia presné zbrane.