Milá RTVS, chceme vedieť, čo sa deje!!!
24 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Dnes nad ránom sa stalo to, čo asi predpovedali mnohí. Slovenskí diváci sa pýtajú, čo sa u nášho východného suseda deje. 

Z verejnoprávnej RTVS však odpovede neprichádzajú. Prečo ich musia ľudia hľadať na českých spravodajských staniciach? Aj to má svoju históriu, ktorej sa venuje dlhoročný televízny novinár, Ľubomír Lintner.

V utorok večer - dobré ráno!

"To množstvo reakcií, ktoré sa objavili po utorkovom (22. február) vystúpení J. Čarnogurského v relácii Komentáre RTVS, mi pripomína vyjavené oči Šípkovej Ruženky, ktorá sa naraz prebrala s dlhého spánku," píše v úvode Ľ. Lintner: "Spracovanie tém, ktoré sa týkajú politiky Putinovho Ruska totiž v televíznej zložke spravodajstva verejnoprávneho média "kríva na obidve nohy" už veľmi dlho."

Zandebané kontrolné povinnosti Rady RTVS

"Keby si Rada RTVS v uplynulých rokoch plnila svoju kontrolnú funkciu a analyzovala príspevky v Správach RTVS, týkajúce sa aktivít Putinovho Ruska a jeho politiky voči krajinám strednej Európy a euroatlantickému spoločenstvu, tak by zistila jednu z príčin, prečo sa v postojoch verejnosti preklopila atmosféra na Slovensku." Vysvetľuje dlhoročný novinár Lintner. "Ukázal to januárový prieskum agentúry Focus pre reláciu Na telo v TV Markíza, v ktorom podstatná väčšina respondentov (44,1%) označila za vinníka krízovej situácie na Ukrajine USA a NATO. Až o desať percentuálnych bodov menej (34,7%) považuje za vinníka Rusko. A napokon aj tá viac ako pätina respondentov (21,2%), ktorá v prieskume odpovedala "Neviem", ukazuje na dôležitý moment. Úspešnosť ruskej hybridnej vojny na Slovensku."

A. Belousovová: Ak chceme chápať súčasnosť, treba poznať minulosť
Anna Belousovová, predsedníčka NaS tentokrát veľmi stručne, zato konkrétne odporúča pozrieť si jedno video. To nám "napovie" všeličo o vývine k dnešným udalostiam. Doporučujem pozrieť, píše Anna Belousovová: Určite tam nájdete odpovede na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Lenže to nie je len o utorkovom večere

"Čo sa týka tém, týkajúcich sa Ruska, v televíznej zložke spravodajstva RTVS, tak to je dlhodobý trend. Ak by šéf Sekcie spravodajstva V. Chuguryan "dostával noty" z ruskej ambasády, tak by spracovanie tých tém nevyzeralo inak." Prízvukuje Ľ. Lintner: "Rada RTVS rezignovala na svoju kontrolnú funkciu, a ak niečo začne kontrolovať, tak je zjavný formálny prístup. Rada RTVS sa v podstate stala rozšíreným vedením, ktoré riaditeľa J. Rezníka nekontroluje, ale vlastne s ním kooperuje." K utorkovej relácii ešte dodáva: "Problém nie je v tom, že ten názor odznel, problém je jednak v tom, že dramaturgia relácie neurobila nič, aby pripravila argumentačný protipól a problémom je aj to, že najdôležitejšia téma týchto hodín a dní sa nemôže riešiť iba v časovom rozsahu 11 minút."

Padne riaditeľ?

"Europoslanec V. Bilčík pre priestor, ktorý dostal J. Čarnogurský, žiada riaditeľa RTVS J. Rezníka, aby odvolal V. Chuguryana z funkcie šéfa Sekcie spravodajstva. MInisterka kultúry N. Milanová dnes pred rokovaním vlády novinárom oznámila, že pre uvedenú reláciu chce dať podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu pre nevyváženosť a ešte poznamenala, že "už sa neviem dočkať voľby nového riaditeľa RTVS"." Rekapituluje dianie po utorku Ľ. Lintner a po dnešnom spravodajsky nezvládnutom dianí bude požiadavka, aby "padol" riaditeľ RTVS, ešte výraznejšia.

Situácia sa nepáči ani predsedovi Borisovi Kollárovi, ktorý dal podnet na Radu RTVS: "Sporom sa zaoberala aj Rada RTVS, na rokovanie ktorej ako prvý politik v histórii existencie verejnoprávneho média prišiel predseda parlamentu B. Kollár. Neskrývane podporil riaditeľa a členov Rady. Niekoľko dní po tomto intermezze J. Rezník odvolal z funkcie H. Lyons a otvorený priestor dostal V. Chuguryan. Informácie zo zákulisia RTVS naznačujú, že J. Rezník chce opätovne kandidovať na šéfa RTVS, voľba by sa mala uskutočniť niekedy na prelome júna a júla. A tým hlavným závažím bude, tak ako už viac razy v tejto koalícii, šéf Sme rodina B. Kollár." uzatvára Ľubomír Lintner.

J. Laššáková: Čo mi chýba v rozhovore vyšetrovateľov
„Keď hodnotíš zverejnené informácie, zamysli sa nielen nad tým, čo v nich píšu, ale aj nad tým, o čom nepíšu a čo ti v nich chýba.“ Týmto múdrym citátom jedného múdreho vyšetrovateľa začína svoj status ústavná právnička Judita Laššáková. Je to... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.