Maďarská vláda o Ukrajine: Nesmieme dovoliť, aby ľavica vtiahla Maďarsko do tejto vojny!
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Maďarská vláda zvážila ukrajinskú krízu a prisľúbila, že bude stáť pri NATO, ale bude odolávať snahám ľavice vtiahnuť krajinu do vojny, informuje portál Breitbart.

„Stanovisko Maďarska je jasné, stojíme pri Ukrajine, stojíme pri územnej celistvosti a suverenite Ukrajiny. Dnes a aj v budúcnosti bude Maďarsko súčasťou rozhodnutí NATO zameraných na spoločnú reakciu,“ zdôraznil Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí, vo vyhlásení, ktoré na sociálnych sieťach zverejnil hovorca vlády Zoltán Kovács.

Vojna nie je riešením

Szijjártó však dodal, že napriek hlbokému záujmu jeho vlády o Ukrajinu „vojna nie je riešením“ krízy.

„Maďarsko sa musí vyhýbať ozbrojenému konfliktu. Návrh maďarskej ľavice poslať maďarských vojakov a zbrane na Ukrajinu je preto mimoriadne nezodpovedný. Nesmieme dovoliť, aby ľavica vtiahla Maďarsko do tejto vojny!" vyhlásil.

Minister zahraničných vecí zopakoval podobné vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána zverejnené v angličtine krátko predtým, ako ruský Vladimir Putin spustil svoju takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu... na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny“.

Na juhu Ukrajiny prebiehajú kruté boje
„Pokračujú prudké boje na Doneckom a Luhanskom smere, pod útokom Genichesk, Kakhovka, ZSU kladú aktívny odpor a zastavujú nepriateľa.“ uviedol pre agentúru Interfax poradca šéfa prezidentskej kancelárie Voodymyra Zelenského Michail... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Žiadni maďarskí vojaci ani zbrane

"Maďarsko sa musí držať mimo tohto konfliktu, tohto vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarska je najdôležitejším záujmom," povedal premiér Orbán.

„V súlade s tým nemôže byť reč o prijatí ľavicových návrhov na vyslanie vojakov a zbraní na Ukrajinu,“ pokračoval s tým, že Maďarsko „zohrá svoju úlohu v medzinárodnom úsilí o obnovenie mieru“ a že armáda a polícia sa medzitým pripraví na prípadný prílev utečencov.

Vzácna nezhoda s Poľskom

Postoj Maďarska k Ukrajine predstavuje vzácny rozdiel oproti Poľsku, ktoré je jeho najbližším spojencom vo Vyšehradskej skupine členských štátov Európskej únie.

Ťažké boje o Černobyľ Hrozba pre celú Európu!
Poradca ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko uviedol, „že ruské jednotky z územia Bieloruska vstúpili do černobyľskej zóny.“ Uvádza agentúra Interfax. Ohrozená Európa Ruské okupačné vojská sa pokúšajú zmocniť jadrovej elektrárne v Černobyle,... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Zatiaľ čo maďarská vláda jednala s Ruskom na základe toho, čo považuje za pragmatický základ, pričom nedávno rokovala s prezidentom Putinom o dohode o plyne, aby boli maďarské účty za energiu medzi najnižšími v Európe, poľský premiér Mateusz Morawiecki reagoval na ruský útok požiadavkou EÚ uvaliť na Moskvu „najtvrdšie možné sankcie“ a varovať, že „Európa a slobodný svet musia zastaviť Putina“.

Bojovnejší postoj poľskej vlády

Zatiaľ čo Maďarsko aj Poľsko trpeli počas studenej vojny pod jarmom Sovietskeho zväzu ovládaného Ruskom, mnohí veria, že bojovnejší postoj poľskej vlády je spôsobený skutočnosťou, že vodca vládnej strany Právo a spravodlivosť v krajine Jarosław Kaczyński má podozrenie, že Kremeľ bol spolupáchateľom leteckej katastrofy v Smolensku v roku 2010, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński – jeho dvojča.

Postoj Maďarska ku konfliktu na Ukrajine môže byť zafarbený aj skutočnosťou, že jeho vzťahy s ukrajinskou vládou sú trochu naštrbené v dôsledku vnímaného zlého zaobchádzania s maďarskou menšinou v krajine.

Putinov priateľ Erdogan zaujíma postoj k ruskej ofenzíve na Ukrajine
Ruská vojenská akcia proti svojmu susedovi je neprijateľná! Hovorí Putinov priateľ - turecký prezident RecepTayyip Erdogan. Hrozba pre regionálnu stabilitu Turecký prezident Erdogan odsúdil Rusko za štvrtkový útok proti Ukrajine. Ankara... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.