MAAE hlási - Černobyľ nebol útokom poškodený
24 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Ukrajina oznámila MAAE, že jadrová elektráreň v Černobyle nebola poškodená. Agentúra však vyzvala na maximálnu zdržanlivosť, aby sa vyhla akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo ohroziť jadrové zariadenia tejto elektrárne. Informuje theguardian.com.

Ukrajina oznámila Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE), že "neznáme ozbrojené sily" prevzali kontrolu nad jadrovou elektrárňou v Černobyle ale elektráreň nebola poškodená. Uviedol to vo štvrtok generálny riaditeľ agentúry Rafael Grossi, ktorého vyhlásenie citovala tlačová služba MAAE.

MAAE osobitne zdôraznila, že situáciu na Ukrajine sleduje s vážnymi obavami a vyzvala na maximálnu zdržanlivosť, aby sa vyhla akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo ohroziť jadrové zariadenia krajiny. Ukrajinský prevádzkovateľ tak povedal MAAE, že udržiava kontakt s prevádzkovanými ukrajinskými jadrovými elektrárňami, ktoré fungujú bezpečne a spoľahlivo.

"Ukrajina informovala MAAE, že 'neidentifikované ozbrojené sily' prevzali kontrolu nad všetkými zariadeniami černobyľskej jadrovej elektrárne nachádzajúcimi sa v zakázanej zóne. Dodala, že na mieste nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám. Generálny riaditeľ Grossi povedal, že je nevyhnutné, aby bezpečná a spoľahlivá prevádzka jadrových zariadení v tejto zóne nebola žiadnym spôsobom ovplyvnená ani narušená,“ uviedla MAAE vo vyhlásení.

Bolo by to porušenie Charty

Generálny riaditeľ zdôraznil, že Generálna konferencia MAAE prijala v roku 2009 rozhodnutie, v ktorom sa uvádza, že „akýkoľvek ozbrojený útok a ohrozenie jadrových zariadení určených na mierové účely predstavuje porušenie princípov Charty OSN, medzinárodného práva a charty agentúry.

Vraj bez obáv z ohrozenia

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok ráno uviedol, že v reakcii na výzvu lídrov republík Donbass sa rozhodol uskutočniť špeciálnu vojenskú operáciu. Ruský líder zdôraznil, že plány Moskvy nezahŕňajú okupáciu ukrajinských území.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že ruská armáda neútočí na mestá Ukrajiny, vojenská infraštruktúra je znefunkčnená vysoko presnými prostriedkami. Civilné obyvateľstvo nič neohrozuje, ubezpečil rezort.

57 zabitých 169 zranených
Podľa operatívnych údajov ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško uviedol, „že v dôsledku ruského útoku zahynulo 57 Ukrajincov a 169 bolo zranených.“ Zverejnila agentúra Interfax. Zdravotníctvo funguje Povedal tiež, že zdravotníctvo... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

___________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.