Guardian: Západ historicky zlyhal! Čo môže vlastne urobiť proti ruskej invázii?
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Okamžité možnosti sa zdajú obmedzené a plné rizika, ale ak chce Putin menšie NATO, môže nakoniec skončiť s väčším, konštatuje v analýze redaktor Guardianu Patrick Wintour.

Po tom, čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opísal situáciu ako „plnohodnotnú ruskú inváziu na Ukrajinu“, sa Západ musí rozhodnúť, ako reagovať. Ako reagovať na to, čo Emmanuel Macron nazval zlomovým bodom v európskych dejinách.

Môže však teraz Západ ponúknuť Ukrajine viac ako len zmes modlitieb, sankcií a diplomatických demaršov? Počas tohto konfliktu západná spravodajská služba ukázala, že bola schopná predpovedať Putinov ďalší krok, ale menej schopná ho zastaviť. 

Sme s vami! Ale čo to znamená pre Ukrajinu?

Boris Johnson povedal ukrajinskému ľudu „sme s vami“, ale to, čo táto západná solidarita znamená v praxi, je teraz predmetom diskusie.

Aliancia 30 krajín NATO sa bude držať svojho sľubu, že nikdy nepošle sily na ochranu Ukrajiny ako nečlenskej krajiny NATO. Výzvy toryovcov na poskytnutie leteckej podpory Ukrajine nemajú v NATO žiadnu podporu.

Namiesto toho bude Západ testovať odhodlanie Ruska prostredníctvom prísnych sankcií a poskytnutím zbraní niektorými krajinami, ak dôjde k odporu.

Koordinované sankcie vo Washingtone, Londýne, Berlíne a Bruseli, ktoré boli oznámené vo štvrtok, sa považujú za masívne, ale Putin sedí na vojnovej truhle vo výške 600 miliárd dolárov a bude ťažiť z toho, že ceny ropy presiahli 100 dolárov za barel. 

Černobyľ padol! Môže nastať jadrová katastrofa?
Ukrajina potvrdila, že ruskí vojaci vstúpili na územie černobyľskej zóny, ktorá patrí k najrádioaktívnejším na svete. V tomto nebezpečnom prostredí prebiehajú rozsiahle boje, čo vyvoláva obavy z možnej jadrovej katastrofy, ktorá by zasiahla nielen... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Rusko menej závislé od Západu, ako pred piatimi rokmi

Vďaka tomu je pri získavaní kapitálu menej závislý od Západu, ako pred piatimi rokmi a jeho dominancia v ruských médiách je taká, že šance na vnútorné protesty, ktoré 69-ročného prezidenta vytlačia, nieto ešte zvrhnú, sú minimálne. Oligarchovia sa môžu sťažovať, ak na nich budú uvalené sankcie, ale Putin je príliš hlboko na to, aby ustúpil.

Jeden diplomat so sídlom v Londýne tento týždeň po zhliadnutí ruského televízneho a zastrašeného stretnutia o národnej bezpečnosti povedal: „Hovorili sme o najbližšom Putinovom kruhu. Neexistuje žiadny vnútorný kruh. Existuje len Putin." Ďalší povedal: „Jediná vec, ktorá zmení ruskú verejnú mienku, je, že ruské matky uvidia vaky."

Nikolaj Petrov z think-tanku Chatham House varoval, že „celá infraštruktúra politických oponentov a opozície bola zničená, čo Kremľu výrazne uľahčilo mobilizáciu verejnej mienky“.

Ukrajinci nebudú tolerovať bábkovú vládu lojálnu Moskve, ale....

Hrozivé predpovede Britov o tom, že Putin uviazne v bažine bojiska, budú teraz testované. Mnoho Ukrajincov sa objavuje v západných médiách, aby potvrdili, že Putin podcenil vôľu Ukrajiny bojovať. Trvajú na tom, že nebudú tolerovať bábkovú vládu lojálnu Moskve. 

Ale dlhé kolóny utekajúce z Kyjeva na západ hovoria o inom príbehu. Je rovnako pravdepodobné, že ukrajinské väznice budú plné disidentov.

Rusi ostreľujú nemocnice (pohľad z Ukrajinskej strany)
„Ruskí vojaci ostreľujú nemocnice,“ napísal na svojej facebookovej stránke ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško. Uviedla ukrajinská agentúra Interfax. Minister tvrdí, že ostreľujú nemocnice "Ruskí okupanti ostreľujú nemocnice! Ide o... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Krátkodobo prebehne diskusia, a to aj v Nemecku, o tom, či vyzbrojiť odpor, pričom niektorí lídri Strany zelených a CDU to už obhajujú.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock cez víkend uviedla, že toto nie je čas, aby Nemecko otočilo takú strategickú politiku o 180 stupňov. Debata je však živá. 

Západ historicky zlyhal

Bývalá nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová povedala: „Som na nás taká nahnevaná, že sme historicky zlyhali. Po Gruzínsku, Kryme a Donbase sme nepripravili nič, čo by Putina skutočne odradilo."

Keir Giles, tiež z Chatham House, naliehal na západ, aby bol opatrný. „Pri pohľade na 100 % úspešnosť Ruska pri potláčaní hnutia odporu na územiach, ktoré obsadilo – často s použitím stredovekej úrovne divokosti a páchania teroru na civilnom obyvateľstve – sa pýtame, čo by mohla pomoc pri odboji dosiahnuť a či by to situáciu zlepšilo.” Snímky ničenia v Aleppe, Groznom a Afganistane ukazujú, aká nemilosrdná vie byť ruská armáda.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/24/z-vojnovych-udalosti-v-skratke-video-pohlad-z-ruskej-strany

Riziká sú vysoké

Stoltenberg povedal, že je vecou jednotlivých národov, aby rozhodli o pomoci, ktorú poskytnú akémukoľvek odporu. Ale riziká sú vysoké. 

Vo svojom prejave oznamujúcom inváziu Putin varoval ľudí zvonku, ktorí sú v pokušení zasahovať, že to bude mať „následky, s ktorými ste sa nikdy vo svojej histórii nestretli“ – mrazivý zahalený odkaz na jadrovú vojnu.

Utečenecká kríza v strednej Európe

Existuje tiež nebezpečenstvo, že povstanie by zhoršilo utečeneckú krízu, ktorá sa pravdepodobne spustí v strednej Európe.

V pohraničnej agentúre EÚ Frontex sa pripravujú plány na príchod státisícov utečencov. Niektorí diplomati sú optimistickí, že na rozdiel od Sýrie v roku 2015 nedôjde k žiadnej politickej reakcii, poukazujúc na to, že mnohí Ukrajinci už boli v Európe vítaní. 

V Berlíne už žije až 15-tisíc Ukrajincov. Autokrati sa však naučili, že utečenci sú vojnové zbrane.

Tvrdé sankcie - Rusko na úrovní KĽDR
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj pre Interfax uviedol, „že na pozadí ruskej invázie na Ukrajinu sa už začali ukladať sankcie, ktoré sú najsilnejšie vo svetových dejinách. Najväčšie sankcie "Som v neustálom kontakte s lídrami partnerských... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Na Ukrajine sa nezastaví

Britská ministerka zahraničia Liz Trussová jasne naznačila, že existuje vážne riziko, že Putin, súdiac podľa jeho slov, sa nezastaví na Ukrajine, ale chce obnoviť ruské impérium a odstrániť západné sily zo všetkých bývalých krajín Varšavskej zmluvy.

Ben Wallace, minister obrany, povedal, že takmer každého západného politika, ktorý sa vrátil z Moskvy, znepokojilo Putinovo správanie a neschopnosť sústrediť sa na realistické riešenia krízy.

Znamená to, že keď Ukrajinu pohltí Putin, Rusko bude môcť umiestniť svoje sily – pozemné, vzdušné a raketové – na základniach na západnej Ukrajine, ako aj v Bielorusku, ktoré fakticky stratilo nezávislosť.

Možno nenapadne pobaltské štáty, ale má lepšiu strategickú pozíciu na to, aby požadoval ústup NATO k hraniciam Varšavskej zmluvy a pozemný koridor cez Poľsko, ktorý by spojil Kaliningrad, sídlo ruskej baltskej flotily.

Luk Harding: Zostať alebo utiecť? Kyjev sa zmieruje s katastrofou ruskej invázie
Všetko sa začalo v tme krátko po 4:30 miestneho času. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev sa ozvali vzdialené výbuchy a kvílili autoalarmy. Národ sa otriasol. To, čo predpovedali západné vlády, odborníci a – neskôr v ten deň – aj prezident krajiny... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Vysoké výdavky na obranu

Bude to znamenať vysoké výdavky na obranu, menšiu závislosť od ruskej energie a viac vojakov na hraniciach NATO. Fínsko a Švédsko sa môžu snažiť o členstvo v NATO. Ak Putin chcel menej NATO, môže dostať viac.

Napokon, Západ musí čeliť otázkam o platnosti celej povojnovej diplomatickej bezpečnostnej architektúry.

V stredu večer sa diplomati OSN zišli, aby odsúdili Rusko na mimoriadnom stretnutí, ktorému predsedali tento mesiac predsedovia Bezpečnostnej rady OSN Rusko. Symbolizovala mieru, do akej sa OSN úplne skompromitovala. 

V New Yorku však možno zaznel jeden diplomatický hlas, ktorý najviac znepokojí Západ – hlas čínskeho vyslanca. Vo svojich krátkych poznámkach ostal usilovne stáť na plote, odmietol odsúdiť Rusko a vedel, že utrpenie Západu mu môže poskytnúť iba príležitosti.

Simon Jenkins: Kto môže zastaviť Putina, keď sa vojna na Ukrajine už začala? 
Na koho Putin dá? Ruský vodca počúva čínskeho Si Ťin-pchinga a okruh bohatých kamarátov. Len oni môžu zabrániť obrovskému krviprelievaniu, konštatuje v svojom komentári pre The Guardian publicista Simon Jenkins. A to je skutočné zlyhanie európskej... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

______________________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.