Zmätky okolo SUPERLIEKU proti covidu
24 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Minister ho chváli, realita je však zložitejšia, píšu Hospodárske noviny o superlieku na Covid 19.

Molnupiravir sa podáva do päť dní od nástupu symptómov. Čakacia lehota sa však môže vyšplhať aj na desiatky hodín, ktoré rizikový človek nemá.

Covid má protivníka

Ukázalo sa, že sa našiel medikament, ktorý účinkuje proti omikronu. Aktuálna mutácia covidu, ktorú pocítila už väčšina Slovákov, má tak protivníka.

Nejde o žiadnu problémovú tabletku, ako bol pred rokom ivermektín. Tento produkt pre kone, ktorý propagoval aj predchádzajúci americký prezident Donald Trump a používali ho aj naše nemocnice, bol neskôr označený ako neúčinný, poznamenávajú Hospodárske noviny. Aktuálne je však iný liek. A ten si získal rešpekt od štátu a aktuálne aj od pacientov.

Je už zbytočné rozdeľovať ľudí do skupín
K ďalšiemu vývoju pandémie či vzťahom s Matovičom sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyjadril v rozhovore pre Hospodárske noviny. Ponúkame vám jeho skrátenú podobu. Koncom minulého roka povedal premiér Eduard Heger, že hlavné slovo v... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zdĺhavé zaobstaranie

Antivirotikum Lagevrio alebo molnupiravir je určený pre stredne ťažký priebeh ochorenia koronavírusu. Na Slovensko dorazil nedávno. Nie však do všetkých okresov. Je totiž podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa majetkom štátu a uzavreté zmluvy tak sú medzi výrobcom a našou republikou.

Liečivo preto nie je v lekárňach naskladnené. Tie ho na základe odporúčania lekára pre konkrétnych ľudí objednávajú. Splniť však treba niekoľko podmienok. A tu nastáva problém.

Ak má byť účinok čo najlepší, musí sa podať do piatich dní od symptómov. Lenže kým ľudia zistia, že im niečo je, objednajú sa na test, dostanú termín, čakajú na výsledok, potom si zaistia recept na látku molnupiravir, tá príde do lekárne a vyzdvihnú si ju, pár dní prejde, upozorňujú Hospodárske noviny.

Strata drahocenného času

Strach ľudí, že začnú užívať superliek neskoro, je tak opodstatnený. Ak napríklad zistia pred víkendom, že majú covid, obávajú sa, že štartom užívania tabletiek od úvodu ďalšieho týždňa stratia drahocenný čas.

Ministerstvo zdravotníctva logistiku nastavilo tak, že treba spraviť niekoľko úkonov. Napriek tomu vidí šéf rezortu dobrý efekt. „Denne sa predpisuje okolo 600 dávok. Darí sa nám aj nakazených neočkovaných ľudí v rizikovej kategórii zachytávať a predpisovať im liek, ktorý má zrejme veľký ochranný efekt,“  povedal minister Vladimír Lengvarský.

Macron sa obával krádeže DNA. Podľa genetika je to zbytočná paranoja
A po prezidentovi USA ničia bielizeň. Nemohli pripustiť, aby sa k DNA francúzskeho prezidenta dostali Rusi. Emmanuel Macron pred nedávnym stretnutím s Vladimirom Putinom v Moskve odmietol, aby ho ruskí lekári testovali na covid. Bál sa, že mu... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je bez doplatku pre pacienta

Ako ďalej objasňujú Hospodárske noviny, štát ho objednal na konci minulého roka. Vtedy zároveň prišli prvé dávky a v januári dorazili ďalšie. Rezort zdravotníctva podpísal zmluvu na 34 560 fliaš perorálneho medikamentu v celkovej hodnote prevyšujúcej 23 miliónov eur. Liek je bez doplatku pre pacientov.

Ako však už pri nákupe rezort uviedol, Lagevrio bude dostupný prostredníctvom určených verejných lekární na základe predpísania lekárskeho predpisu všeobecným lekárom.

Doktor ešte pred receptom musí vyhodnotiť kritériá na podanie lieku. Tie ministerstvo stanovilo jasne. Pacient dostane liek len vtedy, ak má aspoň jeden z uvedených rizikových faktorov. Ide o vek nad 60 rokov a iné zdravotné problémy, a tak má predpoklad rizikového priebehu, dopĺňajú Hospodárske noviny.

Ako sa dostať k lieku?

Aj keď pacienti sa obávajú, či liek dostanú načas, prezident komory Sukeľ opisuje, že postup je daný. „Pacient príde ráno, predpísaný recept sa v tom okamihu posiela do distribučky a poobede ho má. Respektíve, keď príde poobede, má ho na druhý deň ráno,“ vysvetlil šéf komory.

Omikron versus delta v slovenských nemocniciach
Omikron versus delta v slovenských nemocniciach: Omikron síce do nemocníc posiela ľudí v menej vážnom stave, lôžka sa však naďalej plnia. Záchranári aj počas tretej vlny pandémie majú plné ruky práce a tisíce výjazdov, píšu Hospodárske... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Uprednostnené prevádzky

Medikamenty do niektorých vybraných lekární dorazia skôr aj preto, lebo distribučné spoločnosti sú ich majiteľmi. Napríklad spoločnosť Phoenix, ktorá robí zdravotnícke zásobovanie, je majiteľom Benu lekární. Rovnako ako jedna z najväčších distribučných firiem na slovenskom liekovom trhu Unipharma. Tá má pod svojimi krídlami Plus lekáreň.

Takto si sieťové lekárne môžu látku doviezť prednostne. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo v jednej lekárni liečivo dostanete pri šťastnej voľbe hneď, inde si musíte počkať, dodávajú Hospodárske noviny.

Nákup Paxlovidu

Okrem molnupiraviru Slovensko plánuje nákup aj takzvaného Paxlovidu od spoločnosti Pfizer. Liek sa taktiež podáva perorálne vo forme tablety najneskôr do piatich dní od prejavov choroby. K nám by mal doraziť do konca prvého štvrťroka.

Okrem toho, že v testoch vyšiel lepšie ako Lagevrio, môže sa podávať aj deťom od 12 rokov. Efektivita ochrany pred hospitalizáciou a smrťou sa v štúdiach vykonaných americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv pohybovala na úrovni 88 percent, zatiaľ čo pri oranžovej tablete bola len na 30 percentách.

V prípade delta variantu covidu, ktorý je smrtnejší a u nás dominoval vlani na jeseň, sme používali takzvané monoklonálne protilátky. Tie sa však ukázali pri infekčnejšom omikrone ako neúčinné.

Hospodárske noviny ďalej konštatujú, že nová mutácia neprináša zatiaľ toľko kritických stavov ako delta, keďže napáda skôr horné dýchacie cesty, nie dolné. Odborníci však upozorňujú, že ideálnou ochranou je očkovanie. Omikron vlna, ktorá aktuálne na Slovensku vrcholí, nastúpila pred mesiacom.

Poriadne sa nabalila!
Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer vlani zvýšila tržby o 95 percent na 81,3 miliardy dolárov, a to najmä vďaka vakcíne proti COVIDU-19. Ďalší masívny rast očakáva tento rok, len z predaja vakcíny a nového lieku na koronavírus majú byť tržby... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rizikové faktory na podanie molnupiraviru

– pacienti starší ako 60 rokov,

– pacienti s obezitou a BMI viac ako 35,

– pacienti s renálnym zlyhaním (CKD G3 – G5) vrátane pacientov na hemodialýze a vrátane pacientov s nefrotickým syndrómom,

– pacienti s chronickým ochorením pečene v štádiu cirhózy alebo pokročilej fibrózy a prejavmi hepatálnej insuficiencie,

– pacienti s chronickým srdcovo-cievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania alebo s významnou kardiálnou dekompenzáciou v minulosti,

– pacienti s artériovou hypertenziou v štádiu pokročilých orgánových komplikácií,

– pacienti s chronickým ochorením pľúc s chronickou respiračnou insuficienciou a s exacerbáciami vyžadujúcimi hospitalizáciu v minulosti,

– pacienti s cukrovkou 1. alebo 2. typu s pokročilými chronickými komplikáciami,

– pacienti s ťažkou formou Parkinsonovej choroby a inými neurologickými ochoreniami s rizikom respiračného zlyhania pri ochorení COVID-19,

– imunokompromitovaní pacienti so závažnou poruchou imunity alebo pacienti s rizikom závažného priebehu infekcie ochorenia COVID-19 na základe rozhodnutia lekára,

– pacienti s Downovým syndrómom, obezitou alebo inou vrodenou chybou asociovanou s Downovým syndrómom,

– pacienti na aktívnej hematoonkologickej liečbe a po orgánových transplantáciách alebo po transplantáciách krvotvorných buniek,

– pacienti so zle kontrolovanou infekciou HIV alebo na imunosupresívnej liečbe.

(Medzititulky red. HD.)

Radšej dlhý stôl než PCR test. Macron nechcel poskytnúť Rusku svoje DNA (VIDEO)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol nechať si v Rusku urobiť PCR test na Covid-19, pretože nechcel, aby malo Rusko vzorku jeho DNA. Z toho dôvodu museli mať obaja štátnici od seba na rokovaní ohľadom situácie na Ukrajine značný... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.