Že by aj niečo pre ľudí?
23 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Zdása, že áno! Boris Kollár: "Dúfam, že schválime nový stavebný zákon. Konečne nám umožní masívnu výstavbu nájomných bytov."

Nový stavebný zákon prešiel v parlamente prvým čítaním. Ak sa ho podarí prijať, bude to po 46 rokoch zásadná zmena pri výstavbách na Slovensku. A tiež nevyhnutný krok pre budovanie segmentu nájomného bývania u nás.

Situácia okolo schvaľovania nového stavebného zákona z dielne hnutia Sme rodina vôbec nebola jednoznačná. Zákon má od začiatku svojich skalných podporovateľov, rovnako tak ale aj odporcov, a to aj v radoch koalície.

Aj keď

Aj keď pred časom už prešiel schválením vo vláde, predsa len existovali obavy, či si získa dostatočný počet hlasov v národnej rade. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina dlhodobo tvrdí, že bez zmeny zastaraného stavebného zákona, ktorý u nás funguje ešte zo socialistických čias, sa nemôže uskutočniť žiadna pozitívna zmena či modernizácia pri rozvoji Slovenska. Bez zmeny zákona by aj Kollárova výstavba nájomných bytov, ktoré pokladá za alfu a omegu pri riešení bytovej otázky na Slovensku, bola ohrozená.

Kollár je rád

„Som naozaj rád, že sa tento zákon podarilo posunúť do druhého čítania. Novelu už potrebujeme ako soľ. Bez nej nie sme schopní napredovať, nie sme schopní stavať rýchlejšie a kvalitnejšie kvôli dlhým procesom a obštrukciám, bez neho nevieme zaviesť transparentnosť do procesov a stopnúť byrokraciu. Zásadné zlepšenia vie priniesť len nový zákon. A tiež je to základný predpoklad, aby sme mohli začať stavať nájomné byty. Ceny na realitnom trhu opäť rastú. Snáď už netreba nikoho presviedčať, že ak majú ľudia slušne bývať a za normálne ceny, tak toto dnes vie priniesť jedine segment nájomného bývania,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Najnovšie štatistiky

Najnovšie štatistiky ukazujú, že ceny nehnuteľností rástli aj v poslednom štvrťroku minulého roka, a to v rámci celého Slovenska. Dôvod je prozaický - zvýšený dopyt po bývaní. Ale tiež rastúce ceny pozemkov a stavebných materiálov. Kým bude súčasný obrovský záujem kupujúcich pretrvávať, ani vývojovo nebude dôvod, aby ceny začali klesať.

Masívna výstavba

„Jedným z riešení situácie je práve masívna výstavba nájomných bytov. Tá prinesie na prvom mieste dostupné ceny bývania. Zároveň uspokojením dopytu po bývaní tu existuje aj reálna šanca „zatriasť“ realitným trhom ako takým. Zvýšenie dostupnosti rovná sa zníženie cien. To, kde sa dnes pohybujú ceny bytov, je neúnosné. To si obyčajný človek vôbec nemôže dovoliť. Hypotéky sú dnes síce dostupné, ale zas sa banke zaväzujete na celý svoj aktívny život. Riešením je tu naozaj kvalitné nájomné bývanie, ako to už roky funguje aj v zahraničí,“ povedal Boris Kollár.

Menej administratívy, viac bytov

Nový stavebný zákon má priniesť výrazné skrátenie schvaľovacích povolení, zníženie počtu procesov, stopku čiernym stavbám, odstránenie prebujnenej byrokracie, eliminovanie úplatkárstva a ďalšie pozitíva, ktoré pocíti každý, či už ide o výstavbu rodinného domu, bytového alebo administratívneho komplexu, ale aj škôl, škôlok, nemocníc či zariadení sociálnych služieb.

Treba veriť

„Predstavitelia koalície, ale aj opozície sa nechali počuť, že si uvedomujú zastaranosť a neaktuálnosť súčasného zákona o výstavbe a že jeho zmena je nevyhnutná. Tu panuje jednota a viac-menej všetci sú si vedomí, že len nový zákon nás môže v oblasti výstavby posunúť vpred. Preto verím, že pri schvaľovaní tohto zákona pôjdu politické a osobné rozpory v parlamente bokom a že zákon bude prijatý. Bola by to pre Slovensko po tých viac ako 40 rokoch veľká vec,“ povedal na záver predseda parlamentu.

Boris Kollár: Ministerka Kolíková s partnermi nekomunikuje. Súdna mapa preto neprešla
"Zo štyroch návrhov rezortu spravodlivosti v rámci tzv. súdnej mapy postúpil v parlamente do druhého čítania len jeden návrh. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár hovorí, že za tento neúspech si môže ministerka Kolíková... Čítať ďalej
23 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

___________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.