Cíti sa silná aj s „AŽ“ štyrmi poslancami (VIDEO)
24 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Koaličné vzťahy sú opäť na bode mrazu. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová chce záruky, že Kolíková začne riešiť protikorupčnú agendu, informuje denník Pravda.

Zostali jej len štyria poslanci

Kým parlament rieši odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca, koalícia sa háda, či zostane rezort spravodlivosti SaS. Problém, ktorý koalícia odkladala od minulej jesene, ju začal dobiehať. Vnútrostranícke spory prerástli na koaličný problém vo chvíli, keď sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková spolu s časťou poslancov zdvihla a odišli zo strany Za ľudí. Ako platforma Za spravodlivé Slovensko sa presťahovali do poslaneckého klubu SaS a pod gesciu liberálov prešiel aj rezort spravodlivosti. Ako poznamenáva denník Pravda, Veronike Remišovej, ako predsedníčke strany Za ľudí, tak zostali v parlamente štyria poslanci.

VIDEO TU   Remišová: Ak nás Sulík vyhadzuje z koalície, neviem, s kým chce vládnuť.

... a prišli problémy

Štyri strany problém zmeny rozloženia síl v koalícii odkladali. Najskôr chceli riešiť rozpočet, potom pandémiu, potom… Až kým neprišli do parlamentu Kolíkovej zákony, ktoré mali spustiť reformu justície a prekresliť súdnu mapu. Poslanci zo Za ľudí tri zo štyroch zákonov neposunuli ani do druhého čítania.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zvíťazila „malosť Veroniky Remišovej“

Vtedy predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že „zvíťazila malosť Veroniky Remišovej“. Na stôl sa teda opäť dostali nedoriešené vzťahy a nové rozdelenie ministerstiev medzi koaličníkov, konštatuje Pravda.

Poslanec hnutia Sme rodina Peter Pčolinský infromoval, že koaliční lídri spolu s premiérom Eduardom Hegerom rokovali o dodatku ku koaličnej zmluve. Podľa jeho slov sa dohodli, že rezort spravodlivosti zostal liberálom, strane Za ľudí zasa miesto podpredsedu parlamentu, ktoré je už niekoľko mesiacov neobsadené.

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Trvá na zárukách

Rokovania však zrejme nie sú celkom jednoduché. Remišová chce totiž záruky, že Kolíková pripraví protikorupčnú agendu.

„Pre nás je mimoriadne podstatné preukazovanie pôvodu majetku, reforma prokuratúry, úprava paragrafu 363 Trestného poriadku a hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov,“ vyhlásila Remišová pred rokovaním vlády.

Ešte počas zasadnutia kabinetu prišli na úrad koaliční poslanci, aby sa dohodli na spoločnom fungovaní.

Podľa denníka Pravda Remišová tvrdí, že jej strana pri uzatváraní koaličnej dohody v roku 2020 nechcela ministerstvo s veľkým rozpočtom. „My sme chceli rezort, kde môžeme robiť antikorupčné zmeny. Preto je pre nás dôležité, aby sa pohla legislatíva v tejto oblasti,“ povedala s tým, že po dvoch rokoch vo vláde Kolíkovej rezort „nezrealizoval ani jedno z opatrení, ktoré sú na prvých stránkach Programového vyhlásenia vlády“.

Omikron versus delta v slovenských nemocniciach
Omikron versus delta v slovenských nemocniciach: Omikron síce do nemocníc posiela ľudí v menej vážnom stave, lôžka sa však naďalej plnia. Záchranári aj počas tretej vlny pandémie majú plné ruky práce a tisíce výjazdov, píšu Hospodárske... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tvrdo si ide za svojím

Takže kým sa rozhodne podpísať dodatok koaličnej zmluvy, chce záruky. „V prvom rade sa musí ministerstvo spravodlivosti zaviazať, že návrhy týchto zákonov predloží koaličným partnerom, na koaličnú radu, medzirezortného pripomienkovania,“ tvrdí Remišová.

Ako píše ďalej Pravda, predsedníčka Za ľudí dodala, že na rokovanie vlády má byť zaradený zákon o správnych súdoch. „Ktorý je zmeškaným míľnikom plánu obnovy. My to podporíme, ale chcem povedať, že pani ministerka nám poslala zákon o polnoci pred vládou,“ odkázala Kolíkovej.

Kritika generálnej prokuratúry

Ešte tvrdšie slová Remišová použila na adresu reformy prokuratúry. „Generálny prokurátor na základe paragrafu 363 zasa oslobodil pána Žigu (rodinný príslušník bývalého ministra Petra Žigu). Môže sa stať, že pri stíhaní veľkých korupčných káuz súdnu mapu ani nebudeme potrebovať, pretože tieto veľké korupčné prípady sa na súd ani nedostanú,“ dodala Remišová.

Otázku obsadenia miesta podpredsedu Národnej rady považuje za „nie tak podstatnú“ alebo aj „druhotnú“. Miesto, ktoré ešte minulý rok patrilo strane Za ľudí je voľné od vlaňajšieho mája. Juraj Šeliga sa pozície vzdal, pretože v čase zákazu vychádzania bol aj s kolegyňou Janou Žitňanskou v krčme, vysvetľuje denník Pravda.

Neskôr síce Remišová ponúkla miesto inému poslancovi, ten však odišiel spolu s Kolíkovou zo strany Za ľudí.

Európa ako obeť súboja dvoch veľmocí?
Vladimír Palko sa vo svojom statuse venuje poslednému vývoju na Ukrajine, evakuácii na Donbase, reakcii Ruska na americkú odpoveď na ruské výzvy a k prehláseniu Bidena, že Putin už urobil rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu. Vývoj na Ukrajine Ruská... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Akú má silu s „až“ štyrmi poslancami?

Ako poukazuje Pravda, Remišová dosť nahnevane reaguje na otázku, koho navrhne na miesto podpredsedu parlamentu, či akú silu majú jej štyria poslanci v koalícii. „Len štyria poslanci? Vďaka našim štyrom poslancom prešla reforma zdravotníctva, ktorá by bez nich nebola prešla, prešla reforma národných parkov, obranná dohoda. Ak nás Richard Sulík vyhadzuje z koalície, je to veľmi nekorektné a neviem, s kým chceme vládnuť,“ povedala šéfka Za ľudí.

Obsadenie miesta podpredsedu pokladá Remišová za internú záležitosť strany. „Keď to budeme považovať za vhodné a potrebné, tak to meno dáme a budeme ho komunikovať,“ dodala s tým, že parlament má v súčasnosti troch podpredsedov.

Nezdá sa jej, že by rokovania zákonodarného zboru boli ochromené. „Zdá sa vám ako problém, že parlament má troch podpredsedov? Na každého podpredsedu vychádzajú tri, štyri hodiny vedenia schôdze Národnej rady. Ja to naozaj nepovažujem za nejakú obrovitánku záťaž, keď to porovnám, koľko musia pracovať občania Slovenskej republiky,“ vyhlásila nahnevane Remišová, uzatvára denník Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.