Čaká svet energetický kolaps?
23 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

„Ak západné sankcie povedú k úplnému prerušeniu vývozu ropy z Ruska, svet môže očakávať kolaps medzinárodného energetického trhu, uviedol v utorok vysoký predstaviteľ americkej ratingovej agentúry Fitch.“ Píše portál RT.com

Rusko je nenahraditeľný hráč

Dmitrij Marinčenko v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru TASS vysvetlil, že, „súčasný prudký nárast cien ropy sa zmierni, ak nedôjde k ďalšej eskalácii okolo Ukrajiny. Ďalšie zvyšovanie napätia by však mohlo byť katastrofou.“

Svetová kríza nás asi neminie

V pesimistickejšom scenári, kde sa eskalácia okolo Ukrajiny ešte viac zintenzívni a západné štáty uvalia prísne sankcie na ruský energetický sektor, Marinčenko naznačil, „že cena ropy by mohla prekročiť 100 dolárov za barel.“ Podľa odborníka to bude mať za následok energetickú krízu.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/22/len-zastavte-plynovod-budete-sa-mat

Najhorší scenár

Analytik z Fitch vysvetlil prognózu najhoršieho scenára vysvetlením, že žiadna iná krajina nemôže nahradiť moskovský export prírodných zdrojov.

„Podiel Ruska na svetovom trhu s ropou je viac ako 10 %. Nie je čím nahradiť. Voľných kapacít je málo, najmä vzhľadom na postupné oživovanie dopytu,“ ozrejmil.

Západ má strach

V pondelok po rozhodnutí Ruska uznať nezávislosť a suverenitu odštiepeneckej Doneckej a Luganskej ľudovej republiky USA a EÚ oznámili, „že voči Moskve uvalia nové sankcie.“ Biely dom však zdôraznil, že opatrenia pravdepodobne nebudú zamerané na ruský energetický export. Washington tiež uviedol, že počiatočný balík protiruských opatrení nebude zahŕňať obmedzenie prístupu Moskvy k SWIFT, poprednému svetovému systému medzinárodných finančných transakcií.

Trump označil Putinove kroky voči Ukrajine za "geniálne"
Čo na to asi dementný Biden? Čo na to kongresmani, ktorí u Bidena žiadajú lekárske vyšetrenie? Čo na to naši rusofóbi a čo na to náš goebbelsovský mainstream? "Trump označil Putinove kroky voči Ukrajine za "geniálne"." Informuje TA SR "Za... Čítať ďalej
23 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

________________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.