Neprešlo ďalšie politické účelové obvinenie?
23 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Príbuzného exministra hospodárstva Štefana Žigu stíhajú pre podplácanie a daňové podvody. Časť obvinenia mu ale zrušili. Generálna prokuratúra použila známy paragraf 363, informujú tvnoviny.sk.

Paragraf 363

Príbuzný exministra hospodárstva Štefan Žiga si môže čiastočne vydýchnuť. So svojím podaním na generálnu prokuratúru sčasti uspel. Paragraf 363 mu pomohol pri závažnom obvinení z podplácania.

Úplatky podľa vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dával v rokoch 2016 až 2020 niekdajším vysokopostaveným funkcionárom na polícii aj na Kriminálnom úrade finančnej správy (KÚFS). Spolu mal takto odovzdať 175-tisíc eur.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Informácie o trestných konaniach

Ako píše portál tvnoviny.sk, podľa obvinenia dostával za peniaze informácie o trestných konaniach, ktoré sa týkali jeho alebo jeho blízkych a obchodných spoločností, ktoré boli alebo mohli byť podozrivé z páchania najmä daňovej trestnej činnosti.

„Vami uvádzaná korupčná trestná vec sa nachádza v štádiu prípravného konania. Obvinený Š. Ž. čelí obvineniu z jedného skutku. Vo vzťahu k druhému skutku bolo postupom podľa § 363. a nasl. Trestného poriadku obvinenie zrušené rozhodnutím generálneho prokurátora SR zo dňa 26. januára 2022,“ potvrdil Dalibor Skladan z generálnej prokuratúry.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zrušenie časti obvinenia

Mali mu zrušiť časť obvinenia, ktoré sa týka podplácania bývalého šéfa KÚFS Ľudovíta Makóa. Toho mal podplatiť v roku 2018 v reštaurácii v Bratislave.

Podľa portálu tvnoviny.sk Makó údajne prevzal obálku so 70-tisíc eurami. Peniaze mali byť za to, že „bude z titulu svojej funkcie nápomocný z pohľadu problematiky a kompetencií Finančnej správy v prípade daňových prípadov, ktoré sa mali týkať potravinových reťazcov s cukrovinkami,“- píše sa v uznesení sudcu, ktorý poslal Štefana Žigu za podplácanie na niekoľko mesiacov do väzby. Len nedávno ho prepustil Najvyšší súd.

Prečo to robia? Zasiahne vojna aj nás?
Ide Putin obsadiť Ukrajinu vrátane Kyjeva? Juraj Draxler vo svojom statuse na sociálnej sieti dáva jasnú odpoveď: Nie. Ponúka sa otázka, prečo to teda americký prezident Joe Biden povedal. Podľa Juraja Draxlera je Američanom jasné, že Rusko je... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Úplatky za informácie

Ako ďalej upresňujú tvnoviny.sk, naopak generálna prokuratúra nezrušila ďalšiu časť obvinenia z podplácania. Tá sa týka úplatkov, ktoré mali smerovať niekdajšiemu riaditeľovi národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi. So Štefanom Žigom sa Slobodník podľa vlastných slov spriatelil na cigarete v budove policajného prezídia.

Peniaze mal Slobodníkovi Žiga odovzdávať v rokoch 2016 až do jari 2020. Niektoré si vraj dnes už bývalý funkcionár nechal, iné odovzdával ďalším príslušníkom NAKA.

Čo by sa stalo so Slovenskom, ak by Rusko zaútočilo na Ukrajinu?
V prípade vojenského konfliktu by sme okrem humanitárnych problémov mohli vidieť aj problémy v zásobovaní niektorými základnými výrobnými surovinami, ktoré by sa premietli do zvýšených cien najmä potravinárskych výrobkov, tvrdí Martin Kalina,... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čelí aj inému obvineniu

Práve úplatky, ktoré mal v minulosti dostať Slobodník, zrejme zabrali. Z daňovej trestnej činnosti Štefana Žigu obvinili až koncom roka 2020. Toto stíhanie mu generálna prokuratúra nezrušila.

„Čo sa týka zločinu skrátenia dane a poistného, obhajca obvineného Š. Ž. podal návrh na zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní podľa § 363, ktorému generálny prokurátor SR nevyhovel,“ informoval Dalibor Skladan.

Podľa advokáta Štefana Žigu Sergeja Romžu „v prípade tohto skutku bolo zrušené uznesenie o vznesení obvinenia vrátane konania, ktoré tomu predchádzalo. A to z dôvodu, že Ľudovíta Makóa či Bernarda Slobodníka, ktorí participovali na tejto trestnej činnosti vypočúvali bez toho, aby bolo rozhodnuté o ich procesnom postavení,“ dodávajú tvnoviny.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.