B. Bystrica: Mesto od marca avizuje pravidelnú jarnú deratizáciu proti hlodavcom
22 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Mesto pod Urpínom pripravuje pravidelnú jarnú celomestskú deratizáciu, dezinsekciu a dezinfekciu verejných priestranstiev, ktorá sa začne v marci, aby sa zamedzilo nárastu populácie škodcov. Prax ukázala, že znižovanie nárastu hlodavcov je potrebné realizovať aj mimo obdobia jar – jeseň. TASR o tom v utorok informoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa Strelca v roku 2020 bolo na území mesta potvrdených 79 a vlani 136 výskytov hlodavcov. Pre ich zvýšený počet, pod ktorý sa okrem iného podpisujú i miernejšie zimy, bolo potrebné vykonať deratizáciu v letných mesiacoch.

„Práce v oblasti regulácie škodcov koordinuje pracovná skupina. Tvoria ju zástupcovia mesta, deratizačné spoločnosti, odborníci v oblasti riadenia, vykonávania a kontroly deratizácie a tiež správcovia kanalizačných sietí aj zástupcovia bytových samospráv," konštatoval Peter Suchý, vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Môžete ma upáliť, zavrieť, ale zo SAV neodídem
Slovenská akadémia vied (SAV) je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v našej spoločnosti. Napätie sa snaží zmierniť a zvolila na to veľmi zvláštny spôsob. Vyzvala opozičného poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby okamžite ukončil svoje... Čítať ďalej
22 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Podľa neho je dôležité, aby obyvateľ nahlásil presnú lokalitu výskytu. Spoločnosť zabezpečujúca ich elimináciu umiestni do nôr nástrahu proti myšiam a potkanom. Miesto zabezpečí, aby nástraha nebola prístupná pre ľudí alebo spoločenské zvieratá, a označí ju tak, že do každej nory zasunie PET fľašu.

„Je nevyhnutné, aby Banskobystričania v priestoroch, v ktorých sa deratizuje, zvýšili opatrnosť vo vzťahu k deťom a zvieratám. Keď sa opakovanými kontrolami zistí, že výskyt hlodavcov klesol pod mieru škodlivosti, PET fľaša je odstránená a nory sú vyplnené štrkom,“ dodala Zuzana Abrinková z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.
Podľa nej je potrebné, aby sa okolie stojísk s nádobami na komunálny odpad udržiavalo v čistote. Odpadky tvoria okrem kanalizácie jeden z hlavných zdrojov potravy hlodavcov.

„V prípade zvýšeného počtu myšovitých hlodavcov vo vnútorných priestoroch bytových domov, v šachtách a kanalizačných prípojkách v priamom vzťahu k bytovému alebo rodinnému domu, v ich vnútorných priestoroch, na plochách a v miestach objektov právnických osôb si výkon deratizácie musí zabezpečiť majiteľ na vlastné náklady,“ zdôraznila Abrinková.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/21/vanga-predpoveda-usa-poklaknu-pre-ruskom

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.

Zdieľať tento článok