Riaditelia divadiel a orchestrov hovorili o dosahoch pandémie
21 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Počas pandemických rokov 2020 a 2021 mohli slovenské divadlá pracovať v plnej prevádzke len 25 percent z celého času. Tretinu spomínaného obdobia museli fungovať s obmedzeniami, vyše 40 percent času ich činnosť úplne zastavil zákaz hromadných podujatí.

Informovali o tom zástupcovia Asociácie slovenských divadiel a orchestrov (ASDO), ktorí sa spolu so zástupcami rezortov, samospráv i ďalších kultúrnych inštitúcií na spoločnom piatkovom (18. 2.) stretnutí venovali zásahu protipandemických opatrení i opätovnému znovuobnoveniu činnosti po uvoľnení režimu.

Divadelná asociácia pri bilancii predchádzajúceho obdobia rekapitulovala i ekonomické straty, spôsobené reštrikciami. "Z údajov ASDO vyplýva, že kým v roku 2019 predstavovali tržby zo vstupného viac ako deväť miliónov eur, v roku 2020 to boli len necelé tri milióny a v roku 2021 to bolo menej ako dva milióny eur, konkrétne 1.944.344 eur," tlmočili údaje predstavitelia Slovenského národného divadla (SND), z podnetu ktorého sa stretnutie uskutočnilo.

Nákupný ošiaľ pohraničných Slovákov v Poľsku
Poľské trhy Slovákov pred desiatkami rokov nalákali na nižšie ceny, ale aj lepší výber tovaru. Kultúra nákupov za hranicami odvtedy trvá, píšu aktuality.sk. Na veľké nákupy do Poľska Menšie potraviny v prihraničnej obci Skalité zívajú prázdnotou.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Generálny riaditeľ národného divadla Matej Drlička je presvedčený, že podobné stretnutia je potrebné organizovať na pravidelnej báze. "Divadlá a orchestre po celom Slovensku čelia podobným výzvam a problémom. Spoločne sa môžeme inšpirovať pri ich riešení a podeliť sa o fungujúce nápady a stratégie," zdôraznil Drlička.

Platí to aj v prípade očakávaní nadchádzajúceho obdobia, počas ktorého by sa pri uvoľnení opatrení mala reštartovať kultúra. Na zasadnutí preto opakovane niekoľkokrát zaznelo, že najväčšia výzva, ktorá divadlá a orchestre v najbližšom období čaká, je dostať divákov späť do svojich sál. "Podpora projektov zameraných na zvyšovanie návštevnosti bude i prioritou Fondu na podporu umenia," pripomenul v tejto súvislosti riaditeľ verejnoprávneho podporného fondu Jozef Kovalčík.

Budúce stretnutia ASDO s dôležitými aktérmi pri organizovaní kultúrneho života by mali byť platformou pre diskusiu o ďalších aktuálnych výzvach a problémoch. "Verím, že na rad prídu aj dôležité témy, ktoré sa budú týkať divadelného zákona či sponzoringu v kultúre,“ naznačil predseda ASDO a riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslav Dóczy, ktorý verí, že sa ASDO stane dôležitou súčasťou komunikácie smerom k štátu a samosprávam.

Rafael Rafaj: Civilizácia má to najlepšie už dávno za sebou, je v kŕči
"Takmer každý deň z režim udržiavajúcich korporátnych médií a z úst liberálnych „štandardných“ politikov počuť tézu, pripomínajúcu memorovanie politickej modlitby „patríme na Západ“," píše pre skspravy.sk, Rafael Rafaj. Rafaj je presvedčený, že... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.