Po covide u vás nastali ďalšie problémy? Vieme, KDE vás postavia na nohy!
21 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Pociťujete na sebe po prekonaní koronavírusu tzv. postcovidový syndróm? Charakterizuje ho slabosť, únava, bolesti tela, ťažkosti s dýchaním, ale i depresie. A môže trvať dlhé mesiace po vyliečení. Kde vám pomôžu?

Pacienti ako aj lekári volajú po vzniku špeciálnych centier, kde by ľudia našli na jednom mieste všetkých odborníkov. Zatiaľ máme na Slovensku jedno. Denník Plus1Deň sa bol pozrieť, ako to tam funguje.

Do dnešného dňa prekonalo na Slovensku covid viac než 1,3 milióna Slovákov, plus ďalší, ktorí nemali ochorenie potvrdené PCR testom. Mnohých dodnes trápi tzv. postcovidový syndróm. Títo pacienti dlhé mesiace behajú medzi obvodnými lekármi a špecialistami a nikto im nevie pomôcť, píše 1pluska.sk.

Potrebujeme centrá postcovidovej starostlivosti, dožadujú sa pacienti

Na jednom mieste by mohli pacienti s rôznymi problémami nájsť pneumológa, fyzioterapeuta, ale aj neurológa či psychiatra. Kým napríklad v Česku alebo v Maďarsku je takáto terapia pacientov s komplikáciami bežná, u nás nie je. 

Svetlou výnimkou je Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Nových Zámkoch. Ako zatiaľ jediná na Slovensku sa sama od seba rozhodla zriadiť centrum postcovidovej starostlivosti už v máji minulého roka. 

Pellegrini vyčíta Sulíkovi: Z vašich opatrení sa dnes ľudia nenajedia!
Koalícia je opäť na nože! Boje vnútri koaličného štvorlístka vláde naozaj nepomáhajú. A kým koaličné strany riešia spory medzi sebou, Slováci márne čakajú na vládnu pomoc pri enormnom zdražovaní. V diskusinej relácii televízie Markíza Na telo to... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

„Tým prvým impulzom bola pozitívna kolegyňa, zdravotná sestra, ktorá prišla prvá s takýmito postcovidovými ťažkosťami, ju sme riešili ako prvú pacientku," povedala primárka Neurologickej kliniky FNsP Nové Zámky Daša Viszlayová.

"Postupne nám do ambulancie prichádzali pacienti, u ktorých sa vyskytli po covide rôzne neurologické príznaky a hovorili nám, že sa veľmi ťažko pohybujú v systéme, že im lekári neveria, že niektorí ich problémy banalizujú. Chceli sme pacientom uľahčiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ dodala Viszlayová.

Centrum vzniklo na impulz nemocnice bez akejkoľvek pomoci ministerstva zdravotníctva

Ľudia chodia do centra s bolesťami aj psychickými problémami. „V prvej fáze sem chodilo veľa ľudí so symptómami ako dýchavičnosť, kardiologické ťažkosti, vysoký tlak, nevyrovnaný tlak, a to aj pacienti, ktorí predtým nemali problémy s tlakom a odrazu mali. Takéto prípady sme riešili spolu s internistami,“ vysvetlila neurologička z centra Mária Turzová.

Druhá veľká skupina k nim chodí s únavou, depresiami, poruchami až atakmi paniky, poruchami spánku, koncentrácie, pamäte. Pri vážnych psychiatrických problémoch spolupracujú aj so psychiatrami. 

Sú úľavy pre súčasných maturantov dostatočné?
Maturity sa tento rok zrealizujú v štandardnej podobe. Pre pandémiu budú mať študenti úľavy. Diskusie o zrušení maturity podľa slov ministra B. Gröhlinga nie sú. Bližšie informovali Noviny.sk. V písomnej časti maturitnej skúšky (test a maturitný... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ján Papuga

„Ešte veľká skupina sú pacienti s polyneuropatiami – s bolesťami dolných končatín, s poruchami citlivosti. S nimi sa zaoberáme my ako neurológovia,“ vysvetlila lekárka.

Pacienti s ľahším priebehom ochorenia majú dosť nešpecifické ťažkosti

Väčšinou chodia pacienti, ktorí mali ľahší priebeh ochorenia. „Covid prechodili doma, boli liečení doma, a tí majú dosť nešpecifické ťažkosti. Dominuje únavový syndróm. Niektorí to naozaj prekonali v novembri, decembri minulého roku a tie ťažkosti stále pretrvávajú," vysvetľuje ďalší neurológ z centra David Pospíšil.

"Mnohí si nevedia pomôcť, ponavštevujú rôzne vyšetrenia, magnetické rezonancie, neurologické vyšetrenia a všetci im povedia, že nie je tam nič,“ spresnil Pospíšil.

Núdzu o pacientov nemajú

Centrum funguje 3 dni v týždni - pondelok až stredu – v rôznych časoch. „Núdzu o pacientov nemáme. Termíny sú plné. Každý deň máme 4 pacientov, ktorí sa objednajú na našej webstránke nemocnice cez formulár. Podmienkou je, že pacient musí mať prekonaný covid pred viac ako 10 týždňami,“ dodala Turzová.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Za vyšetrenia sa nepripláca, na všetko vám stačí kartička poistenca a výmenný lístok od obvodného lekára.

Lekári preto iniciatívu určite schvaľujú. „Takýchto ambulancií, aspoň v zmysle konzultácií, by malo byť na Slovensku viac, ak nie úplne ako huby po daždi, tak aspoň centralizovane niekde povedzme v krajských mestách by mali pribudnúť, lebo pacientov je veľa a bude veľa. Budú pribúdať ďalší aj keď skončí tretia vlna,“ tvrdí Pospíšil. 

„Aj pre tých pacientov by to bolo dostupnejšie. Pacienti sem chodia z celého Slovenska, okrem toho sú potom preťažené aj špecializované ambulancie. Keď si zoberiete len tie depresie, úzkostné stavy a poruchy spánku stúpli povedzme o 200 %, tak tí psychiatri, ktorých je na Slovensku nedostatok, sa z toho môžu naozaj zblázniť. Postcovid je reálny problém, väčšinou sú to ľudia v produktívnom veku, ktorí potrebujú chodiť do práce, no nemôžu,“ doplnila Turzová.

Rezort zdravotníctva o tom musí rokovať!

Ministerstvo zdravotníctva k téme uviedlo, že iniciatívu vníma, no sú ešte potrebné viaceré rokovania. „Pacientom po prekonaní ochorenia COVID-19 je k dispozícii doliečenie v ambulanciách špecialistov, v tzv. postcovidových centrách či v rámci  kúpeľnej liečby. Okrem centra v Nových Zámkoch poskytujú príslušnú starostlivosť aj, napríklad, kúpele Štós, Sanatórium dr. Guhra či Sanatórium Tatranská kotlina,“ dodal rezort.

Na čo siahne, to sa nepodarí. Ustojí Kolíková tvrdú kritiku?
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková bola dnes terčom mnohých útokov. Kritiku jej adresovali nielen opoziční poslanci ale aj koaliční kolegovia. V neposlednom rade si vyslúžila ostrú kritiku aj so strany rezortu, konkrétne od sudkyne Kosovej.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

Ako prebieha vyšetrenie

"Najprv sa pacientov popýta sestrička na ich ťažkosti, potom spraví tzv. schellongov test, pri ktorom sa meria tlak a pulz ležmo a v stoji v istých časových intervaloch. Tam vieme niektoré veci odhaliť, potom spraví test, ktorý odhalí, v akom stupni je únava u pacienta," opisuje neurologička Mária Turzová

"To s nimi spraví sestra, čiže my už potom vieme s týmito parametrami pracovať. My ich vyšetríme, prejdeme si všetky vyšetrenia, na ktorých už boli, a keď im dominujú respiračné ťažkosti dýchavica, nevyrovnané tlaky, poruchy rytmu – búšenie srdca, tak ich posielame ešte na internú ambulanciu," dodáva.

Lekárka hovorí, že bežné veci, únavový syndróm alebo úzkostné stavy riešia samy. No ak sa pacient sťažuje na výrazné psychiatrické ťažkosti, tak ho posielajú na psychiatriu.

Jarné prázdniny ako prví absolvujú TÍTO žiaci
Týždenné jarné prázdniny si ako prví v školskom roku 2021/2022 užijú žiaci základných a stredných škôl na východnom Slovensku. Voľno od pondelka do piatka 25. februára absolvujú žiaci z Prešovského a Košického kraja. Týždeň voľna je už tradične... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.