Peking: Časť rakety, ktorá narazí do Mesiaca, nepochádza z Číny
21 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Peking v pondelok odmietol tvrdenia amerických vedcov o tom, že kus vesmírneho odpadu, ktorý sa nachádza na kolíznom kurze s Mesiacom, pochádza z čínskeho vesmírneho programu. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP.

Vedci sa pôvodne domnievali, že vesmírny objekt, ktorý smeruje k Mesiacu patrí americkej spoločnosti SpaceX. Malo ísť o časť nosnej rakety Falcon 9, ktorá do vesmíru vyniesla meteorologickú družicu ešte v roku 2015. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) však minulý týždeň vyhlásil, že časť rakety, ktorej hrozí zrážka s Mesiacom pochádza z Číny. Podľa vedcov by malo ísť o nosnú raketu vesmírnej sondy Čchang-e 5, ktorá vyletela do vesmíru ešte v roku 2014.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin v pondelok tieto tvrdenia odmietol a uviedol, že čínska raketa, o ktorej americkí vedci hovoria "bezpečne vstúpila do zemskej atmosféry a úplne zhorela".

K nárazu zvyškov nosnej rakety do odvrátenej strany Mesiaca by podľa odborníkov malo dôjsť 4. marca. Táto udalosť však podľa astrofyzika Jonathana McDowella z Harvardovej univerzity nepredstavuje "nič mimoriadne".

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/16/kto-sa-skryva-na-mesiaci

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietam tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.