Odmeny za ZOH 2022: Vlhová za medailu o polovicu menej, než Ledecká! A čo naši hokejisti?
21 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Rozdiely v odmenách za medaile medzi krajinami sú obrovské! Na tohtoročných čínskych olympijských hrách sa udeľuje celkovo 327 medailí v rámci 15 rôznych športov. So zlatom, striebrom či bronzom sa ale nespája len prestíž, ale vo väčšine prípadov aj štedrá finančná odmena, píše portál sport.sk.

Odmeny za medailové umiestnenia

Magazín Forbes zostavil pri príležitosti zimných olympijských hier v Pekingu zoznam krajín na základe výšky odmeny, ktorú získajú reprezentanti za medailové umiestnenia.

Ak začneme Slovenskom, tak zistíme, že Petra Vlhová si vďaka zlatej olympijskej medaile zo slalomu polepší o zhruba 50-tisíc eur.

Rozdiely v závislosti od krajiny

Stačí však zájsť do susednej Českej republiky, kde dostanú tamojší úspešní olympionici neporovnateľné odmeny. Držitelia zlatej medaily inkasujú v prepočte až 100-tisíc eur.

Práve na takúto odmenu sa už môže tešiť Ester Ledecká, ktorá ovládla snoubordový paralelný obrovský slalom.

Pozrite, čím prekvapili čínske deti Slovákov po radosti z olympijského bronzu
V týchto dňoch sa končia olympijské hry v čínskom Pekingu. V sobotu (19. 2.) si naši hokejisti vybojovali bronzovú medailu po vynikajúcej hre so Švédskom. Mnohí diváci očakávali, že sa dočkajú pustenia hymny víťazného štátu. Nestalo sa tak. O to... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Hoci sa to zdá nefér, stačí sa pozrieť napríklad na Spojené štáty, ktoré ponúkajú odmenu len 33-tisíc. Nórsko zase neplatí olympionikom nič.

Kolektívne športy majú v rámci individuálnych odmien, pochopiteľne, zárobok nižší. Pokiaľ by naši hokejisti získali zlatú medailu, každý z nich by dostal odmenu 15-tisíc eur.

Najvyššie odmeny v krajinách bez medailí

V prípade krajín s najštedrejšími finančnými odmenami si ale treba uvedomiť, že ide zároveň aj o štáty, ktoré ešte žiadnu medailu na zimných olympijských hrách nezískali.

Na prvom mieste je Hong Kong, ktorý za olympijské zlato vypísal odmenu v hodnote vyše 550-tisíc eur. Druhú priečku obsadilo Turecko, ktoré je pripravené poskytnúť olympijskému víťazovi okrem finančnej prémie 336-tisíc eur aj doživotný mesačný dôchodok vo výške dvojnásobku minimálnej mzdy.

Zasmejte sa aj vy po zisku cenného kovu
Naši hojekejisti získali na olympiáde v Pekingu bronzové medaily, historický úspech nenechal chladnými ani internetových vtipkárov. Poďte sa zasmiať a Švédom ostali len oči pre plač. A čo známy... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

Tretiu priečku obsadila podľa magazínu Forbes Malajzia s vyše 200-tisícovou odmenou za prvé miesto a aj s doživotnou rentou vo výške zhruba tisíc eur.

Olympijský dôchodok pritom nie je ničím výnimočným. Dostávajú ho napríklad aj chorvátski medailisti a niečo podobné funguje aj u nás na Slovensku.

Spomedzi európskych krajín majú najvyššie finančné odmeny Taliani, ktorí zároveň patria aj k najúspešnejším národom v olympijskej histórii. Napríklad zlatá medailistka z Pekingu v rámci ženského šortreku Arianna Fontanová si polepší v prepočte až o 180-tisíc eur, píše portál Aktuality.

Relatívne vysoké finančné odmeny majú pre svojich zlatých olympionikov pripravené aj krajiny ako Cyprus (150-tisíc eur), Lotyšsko (140-tisíc eur), Maďarsko (140-tisíc eur), Bulharsko (125-tisíc eur) či Litva (125-tisíc eur).

Koalícia je na nože! Remišová rozdáva BANy
Veronika Remišová rozdávala. A nie hocikde. Na sociálnej sieti. A nerozdávala hocičo. Rozdávala BAN-y. Nielen pre opozíciu, ale aj pre kolegov z koalície. A rozdávala aj pre iných. Pre tých, ktorí si dovolili mať na reformu súdnictva iný názor, ako... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Hokejisti si za bronz rozdelia prémiu vyše 300-tisíc eur

Slovenskí hokejisti spôsobili v Pekingu senzáciu. Okrem cenného kovu získali aj finančnú odmenu od Slovenského olympijského a športového výboru, píše portál sportnet.sk.

"Hokejisti dostanú 275 000 eur a realizačný tím bonus desať percent z tejto sumy. Odmenu rozdelí medzi hráčov vedenie hokejového zväzu," vysvetlil mediálny manažér SOŠV Ľubomír Souček.

Hokejová reprezentácia tak zinkasuje 302 500 eur. V prípade zisku zlata mali hokejisti prisľúbenú odmenu 412 500 eur. V individuálnych športoch je prémia od SOŠV za bronz 30-tisíc eur.

Pellegrini vyčíta Sulíkovi: Z vašich opatrení sa dnes ľudia nenajedia!
Koalícia je opäť na nože! Boje vnútri koaličného štvorlístka vláde naozaj nepomáhajú. A kým koaličné strany riešia spory medzi sebou, Slováci márne čakajú na vládnu pomoc pri enormnom zdražovaní. V diskusinej relácii televízie Markíza Na telo to... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.