Notára Kavečanského súd prepustil z väzby. Prokuratúra to ZABLOKOVALA
21 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Polícia vyšetruje ďalšie prípady, informuje košický Korzár.

Košický notár Vojtech Kavečanský čelí od začiatku augusta obvineniu zo sprenevery. Okresný súd Košice I ho vzal do väzby a hoci už raz požiadal o prepustenie na slobodu, neuspel.

Koncom januára prokuratúra vyšetrovanie ukončila a spis odstúpila súdu. Obsahoval 11 čiastkových skutkov sprenevery so škodou takmer 1,8 milióna eur. V tomto štádiu konania svitla Kavečanskému nádej na opustenie múrov väznice. Sudca, ktorému bol prípad pridelený, totiž musel rozhodnúť o tom, či notára nechá ďalej vo väzbe alebo ho bude súdiť na slobode.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pyramídová hra

Ako píše košický Korzár, Kavečanský bol vlani začiatkom augusta obvinený pre obzvlášť závažný zločin sprenevery. Polícia na to prišla počas vyšetrovania údajného únosu notára, keď mal v máji vydieračom, ako tvrdil, vyplatiť štyri milióny eur.

Preverovaním jeho bankových operácií vyšlo najavo, že z účtu úradu presúval peniaze na svoj súkromný a odtiaľ aj na účet stávkovej kancelárie. Vyplácal ich tiež klientom, ktorých peniaze sa už na ich účtoch nenachádzali, no žiadali ich vyplatiť. Takéto narábanie s financiami pripomínalo pyramídovú hru.

Najprv obsahovalo obvinenie zo sprenevery deväť skutkov, neskôr k nim pribudli ďalšie dva. Výsledná škoda sa vyšplhala na 1,79 milióna eur. Polícia aj po rozšírení obvinenia o nové skutky pripustila, že vyšetrovanie môže odhaliť aj ďalšie nezákonné nakladanie s peniazmi.

Krátko po zadržaní a obvinení Okresný súd Košice I vyhovel návrhu prokuratúry a vzal Kavečanského do väzby. Dôvodom bola obava z pokračovania v trestnej činnosti.

Európa ako obeť súboja dvoch veľmocí?
Vladimír Palko sa vo svojom statuse venuje poslednému vývoju na Ukrajine, evakuácii na Donbase, reakcii Ruska na americkú odpoveď na ruské výzvy a k prehláseniu Bidena, že Putin už urobil rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu. Vývoj na Ukrajine Ruská... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Striedanie obhajcov

Koncom januára Okresná prokuratúra Košice I vyšetrovanie ukončila. V tomto štádiu konania sa Kavečanský rozišiel s obhajcom Jaroslavom Homzom. Ten ho zastupoval od vznesenia obvinenia a vzatia do väzby.

Keď sa o tom dozvedel súd, Kavečanskému ustanovil ešte v januári náhradného obhajcu ex offo, ktorého vybral počítač. Bola ňou Michaela Sangretová.

Skôr však, než stihla urobiť nejaké úkony, Kavečanský si už začiatkom februára zvolil vlastnú obhajkyňu. Jeho zastupovanie na plnú moc prebrala Irena Sopková.

Neverejný výsluch

Ako obvykle vo väzobných prípadoch, sudca, ktorému bol prípad pridelený, musel v krátkom čase rozhodnúť o väzbe obvineného notára. Jeho výsluch bol neverejný. Zúčastnil sa ho iba sudca Andrej Mitterpák, prokurátorka, ktorý vyšetrovanie dozorovala, a obhajkyňa Sopková so svojím klientom, poznamenáva košický Korzár.

Bolo takmer isté, že kým prokurátorka bude žiadať pokračovanie väzobného stíhania, Sopková na ďalšie zotrvanie obvineného vo väzbe nebude vidieť dôvod a bude žiadať jeho prepustenie na slobodu.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zostáva za mrežami

Sudca uznesením rozhodol, že Kavečanského prepúšťa z väzby. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že obvinený má Notárskou komorou pozastavený výkon funkcie, teda nemôže pokračovať v trestnej činnosti.

Zástupca prokuratúry podal sťažnosť, ktorá má odkladný účinok. Kavečanský ostáva za mrežami dovtedy, kým o sťažnosti rozhodne krajský súd.

Ďalšie obvinenie?

Hoci je spis na súde, polícia vyšetrovanie Kavečanského konania v uplynulých rokoch ešte neukončila. Doterajších 11 objasnených prípadov sprenevery nemusí byť posledných.

„Pokiaľ ide o existenciu ďalších skutkov, môžem potvrdiť len to, že je začaté trestné stíhanie vo veci sprenevery za ďalšie dva skutky, ktoré by mohli súvisieť s trestnou činnosťou obvineného," uviedla hovorkyňa krajskej prokuratúry.

Dodala, že toto sú jediné informácie, ktoré v súčasnom štádiu konania je možné zo strany prokuratúry verejnosti poskytnúť, uzatvára košický Korzár.

(Medzititulky red. HD.)

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.