Glenn Diesen: Predstavuje NATO skutočne hrozbu pre Rusko?
22 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Rastúce rozdiely medzi Východom a Západom sú "kocovinou" zo studenej vojny, upozorňuje vo svojom komentári pre portál RT  profesor na Univerzite juhovýchodného Nórska a redaktor časopisu Russia in Global Affairs Glenn Diesen.

Rusko stanovilo svoje červené línie a trvá na tom, že rozšírenie NATO smerom k jeho hraniciam predstavuje neprijateľnú výzvu pre jeho politiku takzvanej „nedeliteľnej bezpečnosti“. Keďže vojenský blok pod vedením USA trvá na tom, že existuje výlučne na obranu svojich členov, požiadavky Moskvy na vzájomné bezpečnostné záruky odhalili, že obe strany už ani nehovoria rovnakým jazykom.

Ruské červené čiary

Západné vlády sa zaviazali k novej obrannej doktríne vo všetkých hlavných paneurópskych bezpečnostných dohodách podpísaných v 90. rokoch. Princíp „nedeliteľnej bezpečnosti“ bol v týchto dohodách výslovne definovaný ako „záväzok nepresadzovať záujmy národnej bezpečnosti na úkor iných“, čo odrážalo širší cieľ ukončiť deliace čiary v Európe. 

Hoci Rusko bolo v 90. rokoch slabé a Západ mohol tieto bezpečnostné záruky ignorovať rozširovaním NATO. Rusko sa teraz zotavilo, stanovilo pevné červené línie a požadovalo bezpečnostné záruky založené na týchto existujúcich paneurópskych bezpečnostných dohodách.

USA a NATO však trvajú na tom, že „nedeliteľná bezpečnosť“ sa interpretuje ako právo slobodne si vybrať členstvo v aliancii. Kreatívna reinterpretácia veľmi špecifických dohôd neobjasňuje, ako by rozšírenie vojenských aliancií z čias studenej vojny dosiahlo zastrešujúci cieľ, ktorým je ukončenie dedičstva studenej vojny v podobe deliacich čiar v Európe.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/20/zle-je-peking-zachrani-moskvu

Nepriateľ pred bránami?

Dokonca aj západní odborníci, ktorí sú proti ďalšej expanzii NATO, majú tendenciu odmietať myšlienku, že NATO by sa mohlo považovať za hrozbu. Namiesto toho tí, ktorí presadzujú menšiu konfrontáciu, sa zvyčajne odvolávajú na uznanie ruskej histórie, „mentalitu obliehania“ a iné znaky iracionálnej neistoty.

Hrozby pozostávajú zo schopností aj zámerov. Argumenty NATO sa scvrkávajú na trvanie na tom, že jeho rastúce útočné schopnosti by nemali Rusko znepokojovať, pretože blok má priaznivé úmysly. Aj keby však Moskva verila, že vyhlásenia NATO sú úprimné, štáty nezakladajú svoju bezpečnosť na aktuálnych zámeroch.

Navyše, nedávno bolo na Západe bežné tvrdiť, že prezident Trump by mohol začať veľkú vojnu s inou veľmocou. Nedávno americký senátor Roger Wicker len tak mimochodom naznačil, že Amerika by sa mohla zapojiť do vojny s Ruskom o Ukrajinu, v ktorej by ani použitie jadrových zbraní nemalo byť stiahnuté zo stola. 

Evelyn Farkasová, bývalá námestníčka námestníka ministra obrany USA pre Rusko, Ukrajinu, Euráziu v Obamovej administratíve a bývalá hlavná poradkyňa najvyššieho veliteľa spojeneckých síl v NATO, tiež napísala komentár, v ktorom tvrdila, že „USA sa musia pripraviť na vojnu proti Rusku o Ukrajinu."

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/19/na-konferencii-o-bezpecnosti-recnili-o-vojne-a-bez-ruska

"Existuje strašná možnosť, že Američania s európskymi spojencami, budú musieť použiť armádu na odvrátenie Rusov – dokonca aj s rizikom priameho boja," uviedla.

Eskalačná dominancia

Aj keby sa Washington neriadil bezohľadnou radou ísť do vojny s Ruskom, rastúca vojenská prítomnosť USA pozdĺž ruských hraníc môže poskytnúť USA prevahu eskalácie. 

Koncept eskalačnej dominancie sa vzťahuje na schopnosť zvýšiť vojenský tlak a prípadne sa uchýliť k obmedzenému použitiu sily na základe logiky, že stávky možno neustále zvyšovať, kým druhá strana nie je prinútená kapitulovať. 

S vedomím, že USA môžu poraziť Rusko vo vojne, by USA mohli využiť svoju schopnosť eskalovať napätie, aby prinútili Rusko kapitulovať v strategicky dôležitých otázkach.

„Ako si ruský prezident zavrtel Amerikou" (Karol Lovaš)
Komentár Karola Lovaša (FB) Kríza demokracie je krízou jej demokratov. V plnom rozsahu to odhalila rusko-ukrajinská kríza. Odhalila slabiny demokracie Západu a USA. Jej absolútnu nekompetentnosť v zahraničnej politike. Krízu autorít. Krízu... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zámery štátov sú do určitej miery formované schopnosťami
Dominantné vojenské spôsobilosti umožňujú USA vyvíjať neprimeraný tlak na protivníkov a dokonca beztrestne podnikať obmedzené vojenské útoky proti slabším štátom, pretože akákoľvek odveta by vyústila do komplexnejších vojenských akcií. 
 
Eskalačná dominancia tiež robí z vojenského tlaku príťažlivejší nástroj moci a mohla by povzbudiť americkú armádu k väčšiemu riziku. Tendencia USA lietať so svojimi jadrovými bombardérmi a plaviť sa so svojimi vojnovými loďami pozdĺž ruských hraníc je hrozným varovaním pred hrozbou potenciálnej eskalačnej dominancie USA na prahu Ruska.
Obranná aliancia
NATO tiež tvrdí, že Rusko sa nemá čoho báť, keďže ide o „obrannú alianciu“ mierových demokracií. Bolo by však ťažké presvedčiť Srbov alebo Líbyjčanov, že NATO je „obranná aliancia“ bez toho, aby sme „obranná“ predefinovali novými a kreatívnymi spôsobmi. 
 
Blok trvá na tom, že sa neodchýlil od svojho štatútu obrannej aliancie, odkedy boli tieto krajiny napadnuté na obranu civilistov. USA tiež nedávno uzavreli dohodu o zriadení štyroch vojenských základní na nórskom území na „obranu“ záujmov Washingtonu v Arktíde. Predefinovanie „obrannej aliancie“ v tak širokých pojmoch skresľuje významy slov. 
 
Ujo by sa už mal dať liečiť, alebo...
Poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Iľja Kiva chce zažalovať amerického prezidenta Joea Bidena kvôli jeho výrokom o ruskej "príprave" na inváziu proti Ukrajine. Píše web prvnizpravy.cz. Obsedantno-kompulzívna porucha je nutkavá predstava pri... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ivan Brožík
 

Akcie NATO na Ukrajine sú tiež definované ako obranné. Členské štáty podporili zvrhnutie prezidenta Janukovyča na podporu „ukrajinského ľudu“ a následne podporili „protiteroristickú operáciu“ Kyjeva proti Donbasu, pričom zatkli opozičného vodcu a vypli opozičné médiá na obranu pred ruskou „hybridnou vojnou“.

V tejto chvíli USA spustili informačnú vojnu o údajnej bezprostrednej ruskej invázii s cieľom vštepiť blokovú disciplínu a mobilizovať Európanov proti Rusku na obranu Ukrajiny.

Informačná vojna

Jazyk vyjadruje význam a propaganda má význam skresľovať. Schopnosť predefinovať bezpečnosť je výsledkom informačnej dominancie ako kľúčového zdroja moci USA. 

Karl Rove, bývalý zástupca náčelníka štábu Bieleho domu, údajne v roku 2002 uviedol: „Teraz sme impérium, a keď konáme, vytvárame si vlastnú realitu. A zatiaľ čo vy budete študovať túto realitu – uvážlivo, ako budete chcieť – budeme konať znova a vytvárať nové reality.“ 

Vykonštruovaná realita je taká, že najväčšia svetová vojenská aliancia, ktorá pokračovala vo svojej pôvodnej misii zadržať Rusko, nie je skutočnou hrozbou proti Rusku. Impérium je však v relatívnom úpadku a v týchto rokovaniach sú USA tlačené k návratu k objektívnej realite. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/20/rusko-sa-hrat-nebude-video

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietam tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.