A. Bekmatov: O čo by sa mala zaujímať verejnosť
22 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

V ostatných týždňoch sa "na verejnosť dostalo" niekoľko hlasovaní poslancov NR SR, čo malo aj nepríjemné následky. 

Predseda hnutia Socialisti Artur Bekmatov si myslí pravý opak - verejnosť by sa o hlasovania mala viac zaujímať.

 

Informácie sú dostupné každému

"V prvom rade treba uviesť, že výsledky hlasovania nie sú tajnou informáciou. Každé hlasovanie je dostupné na webe NR SR. A treba povedať aj to, že hlasovanie poslancov na ich pranierovanie využívajú médiá i politici pravidelne." Píše A. Bekmatov a uvádza aj príklady. "Ja som opačného názoru. Hlasovania poslancov by sa mali nielenže zverejňovať naďalej, ale som presvedčený, že by sme dokonca mali upriamovať pozornosť verejnosti na to, ako poslanci hlasujú. Nie je to o rozdúchavaní nenávisti, ale o kontrole výsledkov práce poslancov. O kontrole toho, za čo dostávajú každý mesiac 5 tisíc eur."

Hodnoťme politikov podľa ich pracovných výsledkov

Nie podľa toho, akú šou vedia okolo seba urobiť. A. Bekmatov ponúka aj zaujimavý príklad: "Predstavte si, že by ste žiadali, aby Vás Váš šéf hodnotil nie podľa počtu vybavených klientov či namontovaných kľučiek na dvere áut v automobilke, ale len na základe toho, ako ste dokázali ohovoriť kolegyňu počas obednej prestávky pred ostatnými, alebo podľa toho, ako ste dokázali nakydať na zamestnávateľa na sociálnej sieti, alebo podľa toho ako ste sa s kolegom pohádali pri linke. Asi by Vás poslal kade ľahšie."

Čo sa stalo so slovenskou politikou?

A. Bekmatov má odpoveď aj na túto otázku: "Skĺzli sme totiž do stavu, v ktorom je politika bizarná reality show, kde sa zdá, že kľúčové sú tlačovky, konflikty a lajky na facebooku. Kde ide o to stať sa čo najkontroverznejším exhibicionistom odtrhnutým od života bežných ľudí. V skutočnosti, ale nič z toho – ani počet lajkov, ani počet novinárov, ktorí sa zaujímajú o vašu tlačovku, ani počet úderov, ktoré rozdáte či pohárov vody, ktorými vás oblejú – nemá priamy dopad na životy miliónov ľudí v tomto štáte. No sú to práve hlasovania poslancov, ktoré ovplyvňujú naše životy."

Kristus Pán by vás bičom hnal ... a Kuciak spolu s ním
V to ráno som sa zobudila namrzená. Napadal sneh a to pre mňa a moju mobilitu vždy znamená "domáce väzenie". Pri chystaní raňajok sme z rádia počuli správu o vražde vo Veľkej Mači. Tak toto je prú... Skonštatovali sme a viedli plané reči o tom,... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Eka Balaskova
?session=true

O čom všetkom sú hlasovania?

"Prostredníctvom nich rozhodujú o nastavení minimálnej mzdy, zvyšovaní veku odchodu do dôchodku, podvyživených rozpočtoch pre zdravotníctvo, vedu, kultúru, alebo o potupných dohodách s mocnosťami. Preto je náš záujem o hlasovania poslancov v absolútnom poriadku." Vysvetľuje predseda hnutia Socialisti.sk s tým, že veď toto všetko sa týka nás všetkých.

Atmosféra lynču

Kritizujú ju tí, čo ju dlho využívali. A. Bekmatov pripomína: "Ak si pamätáte, pred viac ako rokom som sa veľmi kriticky vyjadril na adresu protestu pred domom Igora Matoviča. Stále som totiž presvedčený, že v politike by určité červené čiary mali zostávať zachované. A jednou z týchto čiar by malo byť vynechanie rodiny politika z politických súbojov. Tento postoj si zachovávam aj teraz. Chodiť pred byt Benčíka, oblepovať bráničky domov poslancov Vonsa a ďalších je skĺzavanie na primitívnu úroveň Matoviča, Remišovej, Lipšica, Hlinu či Sulíka."

Sú v regiónoch ešte poslanecké kancelárie?

Na záver ešte jeden Bekmatovov postreh.  "Spočiatku som sa čudoval, prečo ešte nikomu nenapadlo prísťza nejakým poslancom polemizovať o dohode s USA do jeho kancelárie v regióne." Mnohí si asi pamätáme, že poslanec mal v regióne, z ktorého pochádzal, svoju kanceláriu s úradnými hodinami a možnosťou prísť za ním. Táto možnosť je tu stále. "Ak by ste sa však chceli stretnúť s koaličným poslancom, tak máte smolu. Nenašiel som žiadneho, ktorý by si vo svojom regióne otvoril kanceláriu pre verejnosť. Z vládnych poslancovsa tak stáva privilegovaná kasta, ktorá sa snaží minimalizovať kontakt s tými,ktorých má zastupovať. Možno z pohodlnosti, ale myslím, že veľkú úlohu v tomzohráva aj strach. Strach z bežných ľudí," upozorňuje na záver Artur Bekmatov, predseda hnutia Socialisti.sk.

R. Fico: Všetko je inak, len médiá sa nezmenili
Robert Fico (predseda Smeru-SD) si pripomína vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vo svojom videu na sociálnej sieti rekapituluje dianie bezprostredne po vražde, ale aj po voľbách. Píše sa rok 2022 a všetko je inak, hovorí R. Fico. Nezmenili... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.