Nákupný ošiaľ pohraničných Slovákov v Poľsku
20 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Poľské trhy Slovákov pred desiatkami rokov nalákali na nižšie ceny, ale aj lepší výber tovaru. Kultúra nákupov za hranicami odvtedy trvá, píšu aktuality.sk.

Na veľké nákupy do Poľska

Menšie potraviny v prihraničnej obci Skalité zívajú prázdnotou. Na hranici s Poľskom sú však zvyknutí, že tu si ľudia dokúpia, čo im doma chýba, no veľké nákupy chodia tunajší robiť do susedného štátu.

Silnejšie ako vládne nariadenia

Paradoxne, tržby v miestnych potravinách stúpli počas pandémie, keď hranicu počas tvrdých lockdownov strážila polícia. No aj vtedy niektorí prekračovali zelenú hranicu, napríklad terénnymi autami. Mnohé rodiny na severe Slovenska obracajú každé euro a takéto argumenty bývajú silnejšie ako vládne nariadenia, píšu aktuality.sk.

Vynaliezavosť Slovákov

Vynaliezavosť Slováci potvrdili aj teraz, keď klesla cena nafty a benzínu. Poliaci dočasne zaviedli nulovú DPH na potraviny a pri pohonných látkach klesla DPH z 23 na 8 percent. To za hranice vytiahlo aj ľudí, ktorí nežijú v ich bezprostrednej blízko. V Poľsku tankovali veľké objemy do bandasiek či sudov.

Slováci žijúci na hranici tam však nakupujú celoročne. Z Poľska si vozia nábytok, stavebný materiál či vo veľkom využívajú tamojšie služby.

Podstatná je CENA, nie „národnosť“
Ľudom je v podstate jedno, odkiaľ hydina pochádza, podstatná je pre nich cena. Magnetom sú zľavy a akcie obchodných reťazcov. Domácich producentov vytláča výdatne dotovaná zahraničná konkurencia, najmä česká a poľská, konštatuje denník... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ľudia šetria

„S uvoľnenými opatreniami nám tržby opäť klesli,” hovorí predavačka potravín v Skalitom. „Na mesačných nákupoch ľudia v Poľsku ušetria sedemdesiat až sto eur,” – dodáva.

Slováci chodia nakupovať do poľskej Milówky. Do tamojšieho supermarketu to majú dokonca bližšie ako do Čadce, kde sú štyri veľké supermarkety.

Pred poľským supermarketom vidieť parkovať nielen značky áut čadčianskeho okresu, ale aj žilinského. Asi pätina áut je zo Slovenska.

Ceny potravín v Poľsku a na Slovensku

1 kg múky: 1,90 zt - 0,42 eur /doma 0,55 eur

1 kg cukru: 2,99 zt - 0,66 eur /doma 0,79 eur

1 kg soli: 0,99 zt - 0,22 eur /doma 0,35 eur

1 liter mlieka: 2, 37 zt - 0,53 eur /doma 0,65 eur

250 g masla: 7,08 zt - 1,57 eur /doma 1,65 eur

750 ml olivový olej: 19,04 zt - 4,23 eur /doma 6,99 eur

1 kg kuraťa: 7,60 zt - 1,69 eur /doma 2,59 eur

*Ceny sú z poľskej Biedronky a slovenského Kauflandu.

Na škandál s mäsom nehľadia

V obchode počuť najmä slovenčinu, našinci sa s kalkulačkou v ruke medzi sebou dohadujú, čo sa oplatí a čo nie, prepočítavajú poľské zloté na eurá.

Slováci v Poľsku najviac nakupujú trvanlivé potraviny, múky, cukor, soľ, mäso a ryby v konzervách, ale aj čerstvé mäso, syry, maslo, mlieko a cestoviny, uvádzajú ďalej aktuality.sk.

Či nemajú obavy po škandáloch s poľským mäsom, kedy mali na poľských bitúnkoch spracovávať mäso zo zvierat, ktoré boli choré, odpovedajú, že nie. „Nie, veď aj keď idem do potravín na Slovensku, niektoré druhy mäsa sú dovezené z Poľska,” hovorí dôchodkyňa Anna.

Omikron versus delta v slovenských nemocniciach
Omikron versus delta v slovenských nemocniciach: Omikron síce do nemocníc posiela ľudí v menej vážnom stave, lôžka sa však naďalej plnia. Záchranári aj počas tretej vlny pandémie majú plné ruky práce a tisíce výjazdov, píšu Hospodárske... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tankovanie za hranicami

Na benzínovej stanici v Skalitom stojí nafta 1,42 eur, benzín 1,53 eur. Len šesť minút odtiaľ stojí poľská benzínka, kde si Slováci môžu natankovať benzín v prepočte na eurá za 1,13 eur a naftu za 1,16 eur. Pri tankovaní do 50-litrovej nádrže človek ušetrí okolo 18 eur.

Miestni hovoria, že podobne ako aj na potraviny, i tankovať chodili za hranicu už pred 1. februárom, kedy Poľsko znížilo DPH na pohonné látky. Tým, ktorí bývajú pri hranici, sa tankovať v Poľsku oplatilo vždy. Do bandasiek podľa Skaliťanov tankujú tí, ktorí idú na poľské palivo z väčšej vzdialenosti.

Podľa poľskej Gazety Slováci najviac vyťažili benzínové pumpy v prihraničných mestách Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec či Jabłonka. Tankovali do nádrže, bandasiek či sudov, až na staniciach chýbalo palivo, čo ich na niekoľko hodín vyradilo z prevádzky.

Pokuty

Príslušníci Finančnej správy pôsobiaci v Žilinskom kraji preto začali v blízkosti slovensko – poľských hraničných priechodov kontrolovať množstvo prepravovaného paliva, informujú ďalej aktuality.sk.

Platí, že slovenské predpisy umožňujú jednému človeku prepraviť palivo v bežnej nádrži a v jednej prenosnej nádrži do 10 litrov, ktoré sú oslobodené od dane. Za vyššie množstvo je potrebné podať daňové priznanie a zaplatiť daň.

Colníci robia na hraniciach okrem námatkových kontrol aj osvetu o tom, koľko paliva môžu ľudia prevážať.

Avizované kontroly na Slovákov zrejme zafungovali. Podľa Boženy Chríbikovej, hovorkyne Colného úradu v Žiline sú ľudia disciplinovaní a predpisy dodržiavajú. Pokuty v poslednom období dokonca museli udeliť Poliakom.

Prečo to robia? Zasiahne vojna aj nás?
Ide Putin obsadiť Ukrajinu vrátane Kyjeva? Juraj Draxler vo svojom statuse na sociálnej sieti dáva jasnú odpoveď: Nie. Ponúka sa otázka, prečo to teda americký prezident Joe Biden povedal. Podľa Juraja Draxlera je Američanom jasné, že Rusko je... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Oplatí sa to

Prihraniční Slováci z oravskej strany radi nakupujú na povestných poľských trhoch v Jablonke, či Nowom Targu, kde je najväčšia tržnica Malopoľského vojvodstva.

Slováci z Kysuckej strany chodia na trhy do Poľského Tešína, no za značkovým oblečením chodia napríklad do obchodného gigantu Sfera v Bielsko-Białej. Nakupujú aj vo veľkoobchodoch ako Leviatan, bytové doplnky zasa chodia zháňať do obchodov Castorama, dodávajú aktuality.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.