Chcete obkľúčiť Kyjev, obviňuje západ Rusko
20 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

Britský premiér Boris Johnson povedal pre BBC, že Rusko sa pripravuje na najväčší a najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.  "Plán, ktorý vidíme, je niečo, čo by mohlo byť skutočne najväčšou vojnou v Európe od roku 1945 len z hľadiska samotného rozsahu." Napísal portál rt.com.

Podľa Johnsona chcú obkľúčiť Kyjev

Premiér uviedol, že správy tajných služieb naznačujú, že Moskva plánuje inváziu na Ukrajinu z niekoľkých smerov, pričom „obkľúči Kyjev." Všetko nasvedčuje tomu, že plán sa už v istom zmysle začal,“ povedal Johnson a dodal, že „ľudia musia pochopiť, aké obrovské náklady na ľudský život môžu znamenať."

Zelenskyj navrhol Putinovi stretnutie. Chce odvrátiť hroziacu inváziu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol v sobotu stretnutie šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, aby tak odvrátil hrozbu ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. Nevie, o čo Putinovi ide "Neviem, o čo ruskému... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | DiZ/TASR

Nedajú si pokoj

Johnsonove poznámky odzrkadľovali vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý minulý mesiac povedal, že ruský útok na Ukrajinu „by bol najväčšou inváziou od druhej svetovej vojny“. Tento týždeň americký minister zahraničia Antony Blinken podrobne opísal tento týždeň údajný plán Moskvy zaútočiť na Ukrajinu. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo štvrtok zverejnilo mapu „možnej osi invázie“ na Ukrajinu.

Moskva útok opakovane popiera

Moskva opakovane poprela tvrdenia, že plánovala zaútočiť na svojho suseda, pričom trvá na tom, že presuny jednotiek v Rusku a Bielorusku boli súčasťou bežných výcvikových cvičení. Ruský prezident Vladimir Putin bude v nedeľu telefonicky hovoriť so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom a diskutovať o spôsoboch, ako vyriešiť súčasné napätie v Európe. Rozhovor sa uskutoční počas vzplanutia na východe Ukrajiny, kde sa Kyjev a dva odštiepenecké regióny navzájom obviňujú z viacnásobného porušovania prímeria. Samozvané republiky v Donecku a Lugansku začali v piatok s evakuáciou civilistov do Ruska. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/20/ked-agent-zaspieva-doneck-kyjev-video

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.