Poslanec Viskupič a jeho správy. Pozor - nie sú dobré!
19 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Musíme zabezpečiť, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť! Poslanec Marián Viskupič (SaS) je ekonóm a preto aj jeho znepokojuje vývoj na Slovensku, aký nabrala naša ekonomika. Píše o nezamestnanosti a jej zvyšovaní.

Nárast nezamestnanosti

"Už druhý mesiac stúpa nezamestnanosť, po náraste o 0,12% v decembri 2021 tu máme nárast o 0,2% v januári 2021. Nominálne ide o viac ako o 7 000 ľudí, ktorí prácu v novembri mali a dnes ju nemajú. Prácu si našlo za posledné 2 mesiace takmer 20 tisíc ľudí, ale viac ako 25 tisíc ju stratilo. Momentálne si prácu hľadá 188 tisíc ľudí, pritom k dispozícii je viac ako 76 tisíc voľných a inzerovaných pracovných miest." Objasňuje aktuálnu situáciu poslanec.

Situácia v stredoeurópskom regióne

Aj tú vysvetľuje M. Viskupič jasne. "Okolité krajiny sú v ukazovateli Nezamestnanosť dlhodobo a ďaleko lepšie. Všetky krajiny majú parameter pod hladinou 5%. Nám najbližšie Česko má 3 krát nižšiu a klesajúcu nezamestnanosť. Jedine Rakúsko má nezamestnanosť nad 4%."

E. Tomáš o Mikulcovi: Už dávno mal skončiť sám!
Minister Mikulec musí odísť! Nezaradený poslanec Erik Tomáš vo svojom vystúpení v pléne NR SR jasne a stručne vysvetlil, prečo musí R. Mikulec odísť z postu ministra. Nie je toho málo. Prečo by podľa Erika Tomáša (Hlas-SD) mal byť minister vnútra... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Podľa neho všetky krajiny v regióne majú alebo pracujú na flexibilných podmienkach zamestnávania domácich a aj cudzincov a všetky okolité krajiny prijali opatrenia na strane dopytu po službách. Podľa neho sú to "Ako zníženie DPH v gastroturizme a cestovnom ruchu všeobecne, ale aj zabezpečujú podmienky pre plné fungovanie služieb."

Aké sú naše úlohy?

"Máme neflexibilný trh práce pre sezónnych pracovníkov, pre občasných zamestnancov, pre rodinných príslušníkov v rodinných podnikoch (aktuálne návrh zákona v NRSR, ktorý pomôže). Máme nízke limity hodín a výšky zárobku pre študentov v nízko odvodových schémach. Máme vysoké a nešťastne nastavené príplatky za prácu v noci, cez víkend, počas sviatku." Menuje M. Viskupič naše nedostatky. 

No zároveň dopĺňa: "Našou úlohou je čo najskôr upraviť podmienky zamestnávania tak, aby pre podnikateľov, živnostníkov a pre firmy bolo zamestnávanie jednoduché, flexibilné a nízkonákladové. Potrebujeme, aby zamestnávatelia umožnili nezamestnaným poberať mzdu od nich a nie dávky a podporu od štátu. Potrebujeme tímovú prácu, diskutovať a reformovať trh práce. Potrebujeme rozumnú evolúciu. V Programovom vyhlásení vlády máme jasne definované úlohy a situácia v regióne a na trhu práce sa od jeho prijatia v roku 2020 stala pre nás zložitejšou."

Vedia to aj koaliční partneri?

"Pozerajme na dáta, správy a čísla, ako vklad do diskusie, aby sme posunuli krajinu dopredu. Ešte stále máme takmer 2 roky." Konštatuje Viskupič a dodáva: "Strana Sloboda a Solidarita vie, že je dôležité, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť."

Generálny prokurátor zverejnil list, ktorý mu adresovala Remišová
Generálny prokurátor tentokrát pobavil ľudí na svojej stránke na známej sociálnej sieti. Zverejnil list, ktorý mu adresovala podpredsedníčka vlády, Veronika Remišová. A vraj dôstojná komunikácia... Venuje sa mu pravidelne "Nieto dňa, aby sa mi... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.