J. Šátek: Tak takto nie, pán Žilinka
19 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Bývalý šéf vyšetrovateľov Jozef Šátek vysvetľuje, v čom generálny prokurátor Maroš Žilinka svojim statusom porušil etický kódex prokurátorov. Dnes už tento status GP na sociálnej sieti nenájdete. Stiahnuté fotky však žijú svojim internetovým životom...

Etický kódex plati

A to aj pre generálneho prokurátora Ten bol schválený Radou prokurátorov SR z 11. januára 2016. "Som presvedčený, že generálny prokurátor v jeho zmysle nekonal a porušil ho," upozorňuje Šátek. 18. februára.2022 Maroš Žilinka zverejnil na svojej facebookovej stránke príspevok, o ktorom sme písali aj my.

"Dajme bokom neodbornosť a trápnosť takejto komunikácie medzi ústavnými činiteľmi, ale mňa teraz zaujíma správanie sa samotného generálneho prokurátora."

Čo vyplýva z jeho stiahnutého statusu

"Generálny prokurátor neustále sleduje kritické výstupy na jeho adresu zo strany V. Remišovej, čo mu určite nie je príjemné. Zároveň je zrejmé, že okamžite využil z nepochopiteľných dôvodov jemu zaslaný len „koncept“ pripravovaného listu V. Remišovej pre generálneho prokurátora SR (chýba jej podpis) a verejne ju ako ústavnú činiteľku zosmiešnil!."

To môže baviť národ, "s kostolným riadom" to však nie je, pretože: "Takéto osobné prejavy animozity voči ústavnej činiteľke etický kódex prokurátorovi zakazuje a v časti „Dôveryhodnosť prokurátora“ v bode 4.1. je prokurátor povinný „dodržiavať pravidlá etického správania ... a tým prispievať k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry.“ V bode 4.2. sa konštatuje, že „prokurátor je povinný zdržať sa akéhokoľvek správania, ktoré môže negatívne ovplyvniť dôveryhodnosť jeho osoby a prokuratúry“.

Generálny prokurátor zverejnil list, ktorý mu adresovala Remišová
Generálny prokurátor tentokrát pobavil ľudí na svojej stránke na známej sociálnej sieti. Zverejnil list, ktorý mu adresovala podpredsedníčka vlády, Veronika Remišová. A vraj dôstojná komunikácia... Venuje sa mu pravidelne "Nieto dňa, aby sa mi... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Čo mohlo byť cieľom statusu?

"Z obsahu tohto statusu sa dá vyvodiť možnosť, že jeho cieľom bolo poškodenie politickej strany predsedníčky Remišovej a v širšom rozsahu cez jej osobu poškodenie i súčasnej vládnej koalície a naopak pomôcť politickej opozícii." Píše Šátek a zároveň objasňuje: "Pritom etický kódex prokurátorovi prikazuje v bode 4.7. „nevykonávať činnosť v prospech alebo neprospech žiadnej politickej strany alebo politického hnutia“."

"Pravdaže nie je zanedbateľné,

že týmto štýlom komunikácie generálny prokurátor SR nerešpektuje zásady zdvorilosti a slušnosti prokurátora a to nielen preto, že predmetom jeho statusu je „žena“ ale konal v rozpore s etickým kódexom bodom 5.1., že „prokurátor vystupuje pri výkone svojej funkcie, ako aj v súkromnom živote zdrovile, slušne a ohľaduplne k svojmu okoliu“."

Generálny prokurátor zverejnil list, ktorý mu adresovala Remišová
Generálny prokurátor tentokrát pobavil ľudí na svojej stránke na známej sociálnej sieti. Zverejnil list, ktorý mu adresovala podpredsedníčka vlády, Veronika Remišová. A vraj dôstojná komunikácia... Venuje sa mu pravidelne "Nieto dňa, aby sa mi... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Eka Balaskova
Šátek: "Neviem, v ktorej inej civilizovanej krajine ako na Slovensku zverejňuje generálny prokurátor korešpondenciu s iným ústavným činiteľom."

Veštica varuje: Čakajú nás dva magické dátumy
Jeden deň s magickým dátumom zloženým z dvojok a núl nastane už zajtra a ďalší v utorok. Možno sa to nezdá, ale čísla majú svoju takmer magickú moc. V utorok palindróm Palindróm je veta/slovo/dátum, ktoré sa číta rovnako odpredu, aj zo zadu. No a... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.