Varín: Poslanci o Ulici J. Tisu rokovať zatiaľ nebudú. Na čo čakajú?
19 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Varínska miestna poslankyňa Lenka Ticháková sa už dlhodobo zasadzuje o zmenu názvu ulice, ktorá bola po vojnovom slovenskom prezidentovi J. Tisovi pomenovaná v roku 1993. Nielen jej, ale aj niektorým ďalším prekáža, že ulica nesie pomenovanie vojnového zločinca popraveného za vlastizradu.

Na rokovanie dostal stopku

Lenka Ticháková dala na tohtotýždňové rokovanie obecného zastupiteľstva návrh na zriadenie dočasnej názvoslovnej komisie. Poslanci tento bod nezaradili - sú totiž toho názoru, že na ďalšie kroky si treba počkať na rozhodnutie Okresnej prokuratúry v Žiline. To má priniesť jasné rozhodnutie o zákonnosti minulého rozhodnutia samosprávy.

Stanovisko desiatich

Desiati z jedenástich poslancov sa podpísali pod nasledovné stanovisko: „Požiadali sme prokuratúru o jednoznačné vyjadrenie, či pomenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu je v rozpore so v súčasnosti platnou legislatívou, teda či v danej otázke obec realizuje právomoc na základe zákonného zmocnenia v rámci svojej pôsobnosti a zákonnými prostriedkami. Ako poslanci Obecného zastupiteľstva vo Varíne považujeme vyriešenie tejto predbežnej otázky za zásadné aj z hľadiska ponúkanej škály možností následného riešenia tohto stavu v obci. V prípade, ak obec tolerovaním tohto stavu porušuje ustanovenie konkrétneho zákona, predpokladáme, že v zákonnej lehote s potrebnými náležitosťami podá prokurátor protest a s týmto protestom sa následne vysporiadame zákonným spôsobom.“

I. Radičová sa vyjadrila ku GP Žilinkovi
Bývalá premiérka Iveta Radičová to povedala v rozhovore pre hnonline.sk a poukázala na to, že súčasné dianie je len zrkadlovým odrazom leta, kedy Igor Matovič postavil karavan pred Bonaparte. V rozhovore sa však venovala aj Marošovi Žilinkovi,... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Miestne referendum

To sa bude konať, ak prokuratúra vyhlási, že súčasný stav nie je v rozpore s legislatívou. Referendum je jednou z možností, ako by sa mohli obyvatelia Varína vyjadriť k názvu tejto ulice. "Túto alternatívu sme na zasadnutí zastupiteľstva 3. augusta avizovali. Preto akékoľvek iné kroky pred vyriešením tejto predbežnej otázky v tejto chvíli nepovažujeme za účelné a efektívne a nebudeme sa nimi zaoberať,“ oznámili svoj postoj poslanci a nezahlasovali za zaradenie bodu o zriadení názvoslovnej komisie.

Alibisti?

Ako alibizmus a snahu o oddialenie premenovania ulice však označila postoj kolegov poslancov Lenka Ticháková. Tá si je svojou jednoznačnou pravdou istá, pretože tvrdí, že čím dlhšie sa to bude naťahovať, tým viac porastie aj napätie.

Odvolávajú ministra vnútra Romana Mikulca
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) otvoril mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Predseda snemovne Boris Kollár (Sme rodina) zvolal 58. schôdzu parlamentu na návrh... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.