Okrúhly stôl o odluke cirkví od štátu skončil FIASKOM! NEUVERÍTE, čo urobila Záborská
18 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Výsledok sa dal očakávať! Z cirkví neprišiel nikto, zo strán prišla len SaS a nezaradený poslanec Taraba... Toto nemožno označiť inak ako fiasko. Skonštatoval v statuse politológ, historik a publicista Eduard Chmelár na margo zvolaného okrúhleho stola.

Poslanec za SaS Miroslav Žiak zvolal na utorok 15. februára okrúhly stôl k odluke cirkví od štátu. Pozval tam zástupcov parlamentných strán s výnimkou kotlebovcov a všetky registrované cirkvi. A výsledok? Nezáujem cirkví je evidentný!

SaS iba iba naháňa politické body

"Od začiatku som sa staval k tejto iniciatíve veľmi skepticky. Viete, že som principiálnym prívržencom odluky cirkví od štátu, ale SaS touto témou iba dlhodobo balamutí voličov. Ak by to mysleli vážne, tak by túto agendu presadili buď v Radičovej alebo Matovičovej vláde hneď na začiatku do programového vyhlásenia. Iba to má totiž zmysel, iba to je záväzné," vysvetľuje historik.

Podľa Chmelára si dnes touto témou SaS iba naháňa politické body, ale vie, že nepresadí vôbec nič. Navyše poslanec Žiak podľa neho komunikuje so svojimi oponentami mimoriadne hrubým jazykom, ktorý dokazuje, že nie každý ateista je humanista, a tak nečudo, že nie je rešpektovaný.

Rozzúrená Belousovová: Vrchol cynizmu! TOTO posiela Kollár Slovákom
Šéf parlamentu sa teda vyznamenal! Takýto pozdrav posiela v týchto dňoch Kollár voličom, upozorňuje v statuse na sociálnej sieti politička Anna Belousovová. Neuveríte, čo za ochranu multiotecko a líder Sme rodina posiela Slovákom! V období, keď... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Čaputová tiež nemá záujem

"Jediný, kto ho akceptuje, je bezvýznamné občianske združenie Ethos, ktorého členov možno spočítať na prstoch dvoch rúk, ale napriek tomu šíri v médiách mýtus, že je „jediné relevantné“ zoskupenie obhajujúce záujmy ľudí bez náboženského vyznania. Je to čistá a vedomá lož. Najväčšou a najstaršou organizáciou združujúcou ľudí bez náboženského vyznania na Slovensku je Prometheus – združenie svetských humanistov," pripomína Chmelár.

"Napriek tomu (alebo práve preto?) je médiami ignorovaná, prezidenta Európskej humanistickej federácie Michela Bauera, ktorý bol v júni minulého roka na historicky prvej návšteve Slovenska, prezidentka Čaputová arogantne odmietla prijať (s oficiálnou odpoveďou „Nemáme záujem“) a na rozdiel od cirkví za 32 rokov svojej činnosti nedostala od štátu ani cent," upozorňuje na praktiky našej vlády a kancelárie prezidentky Chmelár.

M. Kolíková nerozumie ... rozumie v tejto vláde ešte niekto niečomu?
Mária Kolíková aj s Richardom Sulíkom (obaja SaS) na TB "jedným hlasom" skonštatovali, čo strana Za ľudí urobila s polročnou prácou pani ministerky. "Vyplakávala" s nimi aj predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Má ešte koalícia... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Stretnutie neprinieslo nič nové

SaS spoločne s Ethosom predložili fakticky pôvodný návrh finančnej odluky bývalého ministra kultúry Daniela Krajcera, ktorý Prometheus odmietol.

"Nielen preto, lebo cirkvi by dostali na jeho základe prakticky ešte viac peňazí ako doteraz. Ale najmä preto, lebo tento návrh je diletantský a nerieši problémy občanov bez náboženského vyznania," hovorí publicista.

Niekto má protekciu aj u pána Boha

Tým hlavným problémom, ako na to upozornil predseda Promethea Roman Hradecký, nie je financovanie samotných cirkví, ale to, že sú financované IBA cirkvi, aj to len vybrané, čím je narušovaný princíp rovnosti v dôstojnosti a právach zakotvený v čl. 12 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky.

Ohrozením Slovenska sú liberáli s radikálnym krídlom progresívcov - Ján Čarnogurský
Jozef Hajko napísal článok Účel nesvätí prostriedky: historik Lacko s kotlebovcami, Ján Čarnogurský s komunistami. Na webe srspol.sk naň reaguje niekdajší predseda vlády SR Ján Čarnogurský. "Jozef Hajko uverejnil v Štandarde kritický článok o... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Diskusia podľa politológa ukázala, že drvivá väčšina jej aktérov na ňu nebola odborne pripravená, nerozumela súvislostiam, zužovala tému len na peniaze od ministerstva kultúry. 

Arogantná Záborská by mala odstúpiť

"Ešte viac poburuje reakcia splnomocnenkyne vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anny Záborskej, ktorá pozvanie na okrúhly stôl odmietla s odôvodnením, že pre ňu je celá vec vyriešená a nebude o nej viac diskutovať. Ak pani Záborská na tomto arogantnom stanovisku trvá, žiadam ju, aby odstúpila z funkcie, ktorá ju zaväzuje, aby presadzovala nielen práva veriacich, ale aj práva ľudí bez náboženského vyznania!" Vyzýva Záborskú Chmelár. Tento rozmer svojho úradu však zjavne nechápe.

Konečne sa našiel vyzývateľ pre progresívca Valla!
Miroslav Heredoš vystupuje z Uhríkovho hnutia Republika! A pred občanov a svojich podporovateľov predstúpil so zásadným vyhlásením. Proti Vallovi "Dnes 18. februára 2022 oznamujem svoju kandidatúru na primátora mesta Bratislava a tiež kandidatúru... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Ochrana sekulárneho štátu

V tejto republike nie sú podľa historika diskriminovaní katolíci, ale neregistrované cirkvi a predovšetkým 1,3 milióna ľudí bez náboženského vyznania. Preto prvé, čo by mala vo svojej funkcii urobiť, je predložiť po vzore niektorých západných štátov návrh zákona na ochranu sekulárneho štátu.

"Ak to liberáli myslia úprimne, potom môžu pomôcť zrovnoprávniť výrazne narastajúci počet občanov bez náboženského vyznania ešte v tomto volebnom období iným spôsobom. SaS ako vládna strana môže už dnes presadiť viaceré z 11 požiadaviek memoranda. Dovtedy sa budeme iba motať v začarovanom kruhu," uzavrel Chmelár.

Začína sa Matovičova kampaň - Nahlás bazén, zachrániš domov sociálnych služieb!
Nedovolíme, aby si niekto vyhrieval svoj bazén, a kvôli tomu budú krvácať domovy sociálnych služieb! Takéto jasné stanovisko deklaroval minister financií v relácii Braňo Závodský naživo. Túto ďalšiu Matovičovu perlu si všimol aj Alojz Hlina a na... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.