Odborníci majú jasno: Mikulcovi horí pod zadkom!
18 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Pochybné praktiky vyšetrovateľov i ministra! Viacerí odborníci sa zhodli na tom, že to naznačujú zverejnené prepisy legálnych odpočúvaní vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). A práve toto má byť dôvod na jeho odvolanie, píše denník Plus1Deň.

Zverejnené nahrávky im podkúrili

Dnes sa verejnosť dozvie, či ministra vnútra zotrvá na svojej stoličke. Mikulcovi podľa niektorých odborníkov doslova horí pod zadkom, keďže z prepisov sa javí, že mal vedomosť o manipulovaní vyšetrovania príslušníkmi NAKA. Tí momentálne čelia obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Hoci Mikulec svoju vinu popiera a význam nahrávok spochybňuje, dôležitosť im pridáva fakt, že ich zverejnila samotná Generálna prokuratúra SR.

Legálne odpočúvanie

V prípade nahrávok vyšetrovateľov NAKA išlo o legálne odpočúvanie, ktoré sa navyše nekonalo v súkromných priestoroch a vo voľnom čase diskutujúcich. Naopak. V pracovnom čase a v kancelárii sa vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu rozprávajú o odstavení vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej, či o tom, že jej zapália auto.

Ďalším momentom, kedy treba zbystriť pozornosť je aj to, že o všetkom mal byť informovaný samotný minister. Prepisy ukazujú, že Mikulec mal celý postup vyšetrovateľov riadiť. Príslušníci NAKA totiž povedali, že ministrovi majú ľudia zo Špeciálnej prokuratúry priniesť spisy s výpoveďami obvinených a svedkov.

Veronika vynadala Richardovi Sulíkovi. Tak perlivo, ako to vie iba ona
Včerajší krok koalície smerom ku Kolíkovej reforme, ktorá sa týka súdnej mapy opäť ukázal nejednosť koaličných strán v celej svojej plnej kráse. A ako stále, opäť si všetci skáču do vlasov. Akcia strany Sme rodina a poslancov strany Za ľudí, ktorí... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Vstupovanie šéfa rezortu vnútra do živých prípadov a rozbehnutých akcií tímov polície pritom nie je zákonné. Mikulec akékoľvek obvinenia odmieta. 

Súkromné - nesúkromné, je to trestný čin!

„Ak sa vyšetrovatelia rozprávajú o pracovných veciach v zmysle živých trestných konaní a sú tam určité prejavy ovplyvňovania alebo nátlaku... Ak hovoria o odstavení svojho kolegu či niekoho iného, potom sa aj v súkromnom rozhovore môžu dopustiť trestného činu," vysvetľuje rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Ako dodala, trestným činom to môže byť aj vtedy, ak je zo spôsobu či obsahu toho, čo hovoria evidentné, napríklad, že chcú manipulovať s dôkazmi alebo chystajú protiprávne kroky.

Zosnované trestné stíhanie

Oveľa ráznejšia bola advokátka a niekdajšia prokurátorka Eva Mišíková.„Jadrom problému je predsa fakt, že títo vyšetrovatelia celé trestné stíhanie zosnovali. Trestná vec, ktorú sa snažili realizovať proti vyšetrovateľke inšpekčnej služby, nemala reálne podklady na to, aby také konanie vôbec začalo," rozhorčila sa. 

Blanár žiada Kolíkovú.  „Podajte demisiu.“
Aj dnes popoludní pokračovala v parlamente diskusia o reforme súdnej mapy. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nemala dostatočnú podporu koaličných poslancov. Prepadla a Richard Sulík to ťažko znáša. J. Blanár (SMER- SD) v tom má ale úplne... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

„Konanie bolo vytvorené umelo, čo je podľa môjho názoru trestný čin - a to najmä ak chceli týmto spôsobom dosiahnuť, aby sa oni sami zbavili prípadného podozrenia z trestnej činnosti manipulovania svedkov a toho, čo spomínaná vyšetrovateľka zistila," uviedla pobúrená Mišíková. 

„Fakt, že sa medzi sebou bavia spôsobom, ktorý nie je hodný ani opitého kočiša, už iba nasvedčuje tomu, o aké charaktery osobností ide na takej špeciálnej jednotke, akou je NAKA," uzavrela.

Zneužitie postavenia

„Na otázku, či je trestné, ak sa vyšetrovateľ pokúša odstaviť kolegu, sa nedá jednoznačne odpovedať. Vyšetrovateľ má reagovať, ak zistí, že sa stal skutok, ktorý má znaky trestného činu. To, samozrejme, platí aj v prípade, že tento skutok spáchal iný policajt - tomu sa hovorí zásada oficiality a legality," vysvetľuje bývalý elitný vyšetrovateľ a trestný advokát Peter Vačok. 

Sulíková tvrdá kritika ku kolegom. Neslýchané čo si DOVOLIL!
Hnutie Sme rodina je v koalícii zbytočné asi ako nejaký "nádor na krku". Vyhlásil to vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík. Reagoval tak na to, že Sme rodina nepodporuje reformy tejto vlády. Poslanci za Sme rodina boli vo štvrtkovom hlasovaní... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

„Naopak, ak nikto zákon neporušil a vyšetrovateľ sa ho napriek tomu pokúša za každú cenu nejakým spôsobom diskreditovať, odstaviť, skrátka pokúša sa zneužiť svoje postavenie, potom sa dopúšťa trestného konania on sám," skonštatoval Vačok.

Neformálna komunikácia v práci, kde im bežal plat, využívané boli služobné priestory, telefóny a počítače

Podľa právneho zástupcu obvinených Jána Čurillu a Pavla Ďurku, Petra Kubinu ide len o „pasáže vytrhnuté z neformálnej súkromnej komunikácie medzi priateľmi, navyše citované veľmi manipulatívne.” 

Voči vyjadreniam, že nahrávky boli vytrhnuté z kontextu a že išlo o účelovú manipuláciu, sa ostro ohradila Katarína Habčáková, prokurátorka Generálnej prokuratúry SR. Pravdou je, že vyšetrovatelia sedeli počas debaty v práci, kde im bežal plat, využívané boli služobné priestory, telefóny a počítače a realizovali vyšetrovanie trestnej činnosti.

Pokoj, oni sa požerú nenávisťou navzájom
Dnes to nebolo o súdoch. Dnes to bolo o Matovičovi, o jeho hlasovacej sekte, bolo to o Sulíkovej Kolíkovej a bolo to taktiež o odmietaní plnenia volebných sľubov koaličnému partnerovi Sme-rodina. Presne o tom bolo dnes koalíciou spálené hlasovanie... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.