Ako starý rozbitý falošný verklík
18 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Flašinet, niekedy tiež nazývaný kolovrátok alebo verklík, je prenosný mechanický hudobný nástroj, spravidla poháňaný kľukou, ktorý reprodukuje hudbu naprogramovanú na hracom valci alebo notovom zvitku. Patrí medzi aerofónne automatofonické hudobné nástroje.

Igor Matovič je už takým tradičným flašinetistom. Vždy príde s tým istým a s potrebným podielom falošnosti v tom spustí svoju odrhovačku. Na rozdiel od starých jarmočných flašinetistov už nebaví, dokonca už ani nenudí. Iba "prudí". Prepáčte ten bohemizmus, nenašiel som adekvátny slovenský výraz. Dám si poradiť.

Falošnosť je neúprimnosť, nepravdivosť, klamstvo. Podľa slovníkov je falošnosť čosi veľmi podobné pokrytectvu. Je to navonok predstieranie cnosti a dobra a súčasne skrývanie svojej skutočnej povahy alebo náklonností, najmä s ohľadom na morálne alebo náboženské hodnoty. Pokrytec koná alebo sa správa rovnako ako iní ľudia, ktorých súčasne za tieto činy alebo správanie sa kritizuje. Podľa morálnej psychológie je pokrytectvo nedodržovanie vlastných verejne deklarovaných morálnych zásad.

Ján a Martina

Nikdy od smrti týchto dvoch mladých ľudí som si z úcty k nim a k ich rodinám nedovolil spomínať ich menovite. Vždy som našiel nejaký opis, čosi, čo tú tragédiu pomenovalo, ale snažil som sa nebyť bezcitný. Ani falošný. Igor Matovič si ich tváre vycapil ako titulnú fotku na sociálnej sieti, ich mená omiela ako ruženec pri každom verejnom vystúpení a nechápe to hlavné. Ak by novinár Ján dnes žil, písal by o Matovičovi ako o gaunerovi. Som si stý, Poznám novinárske prostredie desiatky rokov a poznám mnohých, ktorých životy navždy poznamenalo. Hrať sa na ochrancu nebohých Jána a Martiny a cez ich pamiatku presadzovať svoje zvrhlé mocenské ciele je nanajvýš odporné. Je to naozaj gaunerské. A zas - podľa slovníka, podvodnícke, lotrovské, ničomnícke. Je dobré niekedy sa pozrieť na významy slov, ktoré používame. Slovenčina je krásny a bohatý jazyk.

Študijný materiál pre odborníkov na duševné zdravie

Nie, nechajme bokom také banality ako protokol, neboj nejakú blbú ústavu, v ktorej sa čosi píše o hierarchii najvyšších štátnych inštitúcií. Nechajme bokom, že akýsi zakomplexovaný vládny úradníček príde do Národnej rady Slovenskej republiky a tama povie jej podpredsedovi, aby "držal hubu". To je číry koncentrovaný primitivizmus.Totálny. Je to zrkadlo tvora na nízkom stupni spoločenského vývoja. Ak nie rovno v jeho suteréne. Otázne je, kedy sa týmto vystupovaním Igora Matoviča naozaj vážne začnú zaoberať psyhiatri, ak už ho ako chorého a zrelého na vyhlásenie nesvojprávnosti nevnímajú jeho stranícki poddaní. Napokon, ich "šéf" je ich obrazom, nech si s tým žijú a nech sa raz doživotne za to hanbia.

Troska slovenskej politiky

Má trinásť percent občianskej podpory a vrieska, ako keby ich mal stotridsať. Raz vrieska, inokedy prechádza do hysterickej fistule, prepadá záchvatom plačlivosti, je plný zla a nenávisti. Spmínam si na jedného z dnes už nežijúcich majstrov zvuku v niekdajšom Slovenskom rozhlase, ktorý mi vravel, keď som ako moderátor začínal - "netvár sa ako sud plný hován". Táto rada sa mi vynorila pri počúvaní vystúpenia chorého človeka počas mimoriadnej schôdze parlamentu. Nie, nebudem opakovať všetko to, čo zaznelo v poznámkach na jeho vystúpenie. On je tak chorý, že nie je schopný si to uvedmiť. Jeho fakt treba ľutovať, ale až vtedy, keď opustí svoj svet našej politiky. Lebo to nie sú zlučiteľné svety. A spojka medzi nimi nateraz nijaká neexistuje.

Ozaj, ešte k tomu flašinetu

Je to stroj, môžeme povedať, že hudobný hardvér 18. storočia. Na jeho obsluhu nepotreboval hudobník hudobný sluch ani talent.
Jeho korene údajne siahajú až do Ázie. V prvej polovici 18. storočia sa rozšíril v Európe. Pôvodne sa pri flašinete zabávali vyššie spoločenské vrstvy, hrávalo sa na ňom na zámkoch a v letných sídlach. Neskôr sa stal flašinet mechanickým juke-boxom v krčmách, hostincoch, na námestiach a trhoch. Dnes už flašinet naozaj nikoho nezaujíma, nanajvýš ako púťová atrakcia.

Príšerné veci na nahrávkach ešte len budeme počuť!
Čaputová má problém odsúdiť brutalitu na vyšetrovateľke! Toto si myslí o postoji prezidentky k nahrávkam vyšetrovateľov NAKA predseda strany Život NS a opozičný poslanec Tomáš Taraba. Ako dopadne odvolávanie Mikulca? K dnešnej schôdzi k... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

_______________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.