J. Naď: Slovensko sa približuje k dvojpercentnej hranici výdavkov na obranu
17 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ministri obrany Severoatlantickej aliancie sa v rámci svojho dvojdňového pracovného stretnutia v Bruseli (16. – 17.2.) venovali aj otázke výdavkov spojencov na obranu. Pre spravodajcu TASR to potvrdil slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Otázkam zdieľania nákladov na chod Aliancie sa dvakrát do roka venujú nielen ministri obrany, ale aj ministri zahraničných vecí 30-členného obranného zoskupenia. Je to aj preto, že viaceré členské krajiny nenapĺňajú harmonogram vedúci k dvojpercentným výdavkom štátnych rozpočtov na obranu.

Minister Naď v tejto súvislosti pripomenul, že keď v roku 2020 prišla k moci súčasná slovenská vláda, rozpočet na výdavky na obranu bol na úrovni 1,63 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

"Dnes sme niekde na úrovni 1,8 percenta, to znamená nárast aj z hľadiska modernizácie. Z hľadiska investícií do modernizácie obrany spĺňame štandardy NATO a boli by sme veľmi radi, keby sme naplnili aj dvojpercentný záväzok, ktorý máme," opísal situáciu.

L. Machala (Republika) tvrdo skritizoval progresívnych „novinárov“
Lukáš Machala, právnik a člen hnutia Republika, reagoval na svojom profile na sociálnej sieti zareagoval ako ďalší opozičný politik na to, čo sa na Slovensku deje v súvislosti s podsúvanou vojnou Ruska proti Ukrajine. Podľa neho sa na tom priživujú... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Naď však priznal, že zrejme v súčasnom volebnom období sa tento cieľ nepodarí dosiahnuť, ale podľa jeho slov sa Slovensko oveľa viac priblížilo k dvojpercentnej rozpočtovej méte, než to bolo v roku 2020, keď došlo k výmene vlády.

Minister zároveň zdôraznil, že spojenci v NATO si dobre uvedomujú, že náklady na chod organizácie nemôžu byť iba na pleciach najsilnejšieho z nich, teda Spojených štátov amerických.

"Nemôže jedna krajina zdieľať 70 percent nákladov na obranu celého NATO. To je jednoducho dlhodobo neudržateľné a ja rozumiem Spojeným štátom, že požadujú, aby európski spojenci pokrývali 50 percent nákladov spoločného rozpočtu, lebo taká bola pôvodná dohoda," vysvetlil.

Naď vyjadril presvedčenie, že sa spojenci postupne dostanú na túto hranicu a že Európa posilní svoje obranné spôsobilosti a nebude do takej veľkej miery závislá od Spojených štátov. "V súčasnosti však platí skutočnosť, že bez spôsobilostí USA je len ťažko si predstaviť riadiť nejaké väčšie operácie v rámci Aliancie," uviedol minister.

Spravodajský expert: Hoaxy o Rusku a Ukrajine majú vystrašiť ľudí
V stredu spúšťali mainstreamové médiá hoax, že ruské vojská mali zaútočiť na Ukrajinu. Tvrdil to aj prezident USA. Rusko tieto informácie odmietlo. Aj predstavitelia Ukrajiny od začiatku tvrdili, že vojna nehrozí. Išlo o „šarádu“ amerických médií.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.