Všade sa hovorí o konci, len ten náš pán profesor...
16 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Pred kamery sa profesor infektológie Vladimír Krčméry ako snáď prvý Slovák nechal teatrálne zaočkovať. Na začiatku pandémie ľudí povzbudzoval, nech vydržia, že to nepotrvá dlho. 

Neskôr pripúšťa, že rúška môzeme nosiť aj ďalších 50 rokov. Aktuálne, aby sa ľudia náhodou neprestali báť, má pre nich ďalšie "proroctvo".

Kombinácia faktorov

Profesor Vladimír Krčméry pre portál TVnoviny.sk upozorňuje, že  po uvoľnenom lete nás na jeseň čakajú ešte minimálne dva varianty covidu. Môže za to údajne kombinácia globalizácie (ľudia budú cestovať) a nízkej zaočkovanosti v našej krajine. 

Odkiaľ prídu

Vznik ďalších variantov odborník na tropickú medicínu predpokladá v nízko zaočkovaných subtropických oblastiach. „Takto sa rozšíril pôvodný wuchanský variant z Číny, delta z Indie cez Veľkú Britániu až sem. Omikron zasa prišiel z Južnej Afriky, teda oblasti, kde je najvyššia HIV pozitivita a populácii chýba imunita.“ Povedal pre TVnoviny.

Pochopiteľné riziko

Opatrenia sa uvoľňujú, pretože ujmy na hospodárstve krajiny, ale i na duševnom zdraví ľudí prevyšujú riziku z infekcie omikronom. Profesor Krčméry tvrdí, že tvrdšia a účinnejšia stratégia karantén a cestovných obmedzení by nás v budúcnosti mala ochrániť pred šírením nových nebezpečných vírusov. „Budeme si musieť pokojne a bez emócií naplánovať a premyslieť, ako zabrániť zaneseným variantom. Po dvoch rokoch vidíme, že letiská sú naozaj veľmi problematické. Hovorili sme to už začiatkom pandémie a vyzeralo to, že niečo predpovedáme. Ale keď sledujete epidémie dlho, nie je to predpovedanie, už vidíte, ako fungujú," povedal  prof. Krčméry pre TVnoviny.sk.

Kostoľany pod Tribečom: Cirkev vyhlásila zbierku na opravu Kostola sv. Juraja
Rímskokatolícka cirkev Ladice vyhlásila zbierku na opravu Kostola svätého Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce. Financie zo zbierky chce použiť na nevyhnutnú výmenu strešnej krytiny na kostole, ktorá by sa mala zrealizovať v... Čítať ďalej
15 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

__________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.